Reklama

Reklama

Arn

  • Švédsko Arn - Tempelriddaren (více)
Švédsko / Velká Británie / Dánsko / Norsko / Finsko / Německo / Maroko, 2007, 138 min (Director's Cut: 139 min)

Zatím nejdražší švédský koprodukční film se odehrává v době křižáckých válek, kdy výkvět evropského rytířstva - ale i mocichtiví chudí šlechtici - táhnou do Svaté země, kterou chtějí osvobodit od muslimů. Děj je zasazen do poloviny 12. století a hrdinou je Arn, který kvůli nešťastné lásce k Cecilli, která je zavřena do kláštera, táhne jako mladý rytíř - templář na Jeruzalém. Velkolepé exteriéry jsou točené ve Švédsku, Skotsku a Maroku... (Film+)

(více)

Recenze (268)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, že Vláčil dokázal Údolí včel natočit o čtyřicet let dříve mnohem moderněji a současněji, než jak se o to snaží tahle úmorná freska. Oba filmy jsou o křižácích, ale zatímco Vláčil uměl svým postavám vdechnout rozpory a pochyby, které trápí lidi i dnes, v Arnovi se současným vikingům podařilo natočit jen historický romantický kýč. ()

Petoss1 

všechny recenze uživatele

Historický film o templároch, rytieroch, križiakoch, sväte zemi z európskej produkcie. Musím ešte dodať, že sa jedná o kvalitnú a čo sa týka rozpočtu dobre odvedenú prácu. Peniaze sa nemíňali len tak i keď v niektorých scénach chýbajú. Škoda, pretože keby bolo viac money, tak by aj vojnové scény vyzerali veľkolepejšie. Príbeh jednoduchý, roztiahnutý do niekoľkých rokov, ale napočudovanie to filmu nepoškodilo. Stratiť sa v ňom nemožno. Rušivo može pôsobiť len občasné vracanie sa do minulosti. Výprava je slušná, no aj tu cítiť veľkosť rozpočtu, ale snahu filmárom nemôžno uprieť. Aj tak ma snímok potešil a na templárov sa budem vždy tešiť. 75% ()

Reklama

valdstein0 

všechny recenze uživatele

Severský pokus o hollywoodskou limonádu ve stylu Robina Hooda s Kevinem Costnerem. Zpracováním a hereckými výkony (zvláště hlavního hrdiny) to připomíná spíš dokumentární rekonstrukci od BBC. Děj se nejen strašně vleče, ale je zároveň velmi předvídatelný, takže udržet pozornost po celé dvě hodiny je skoro nadlidský výkon. Inovativní byl film v tom, že hrdinova milá nebyla moc hezká, ale to jako plus nepočítám :-) ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Nízkorozpočtová, komorní verze Království nebeského bez pacifistických myšlenek, Riddleyho Scotta, Liama Neesona a Orlando Blooma. Vše v ní vypadá názorně, epický rozsah je zastoupen čtyřmi, pěti lokacemi, saladinovo vojsko čítá odhadem sta mužů, scénář není právě oscarový výtvor, ani postavy příliš nezaujmou, nepočítaje sympatického týpka z Říma. Přeze všechny vyjmenované nedostatky mi byl Arn svým způsobem velmi sympatický a ráda se podívám i na plánovaný druhý díl, kdy si na konci Arn s Cecilií konečně padnou do náručí. (Alespoň předpokládám...) ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,Bůh má pro tebe poslání.“ ,,Táhnout do války?“ ,,NE, PŘINÉST MÍR!“ Možná drsné hodnocení, protože jde o filmařinu o které si u nás můžeme nechat zdát, ale já čekal historický film plný emocí, válečné vřavy a chlapských soubojů v davových scénách. Místo toho sladká romantika. To jsem se mohl rovnou dívat na Angeliku. Přitom časy, kdy veškeré naděje skýtal pouze bůh, kláštery plné fanatismu a křížové výpravy mají co nabídnout. Chápu, že mi musí vysvětlit co a jak a také proč se stal Arn templářským rytířem, ale často je to nezáživný, chybí přímočarost vyprávění, soubojům lepší choreo i kamera. A děj ničím nepřekvapí. Nic na tom nezmění ani závěrečná bitva, která je díky lsti zklamáním a ani to, že díky Arnu Magnussonovi zakrátko vzniklo Švédské království. PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE ** NAPĚTÍ * P.S.: Kingdom of Sweden není Kingdom of Heaven ()

Galerie (440)

Zajímavosti (13)

  • Dňa 21. júna 2007, výkonný producent Johan Mardell potvrdil, že film prekročil rozpočet už v priebehu výroby. (Smok)
  • Vo filme sa hovorí najmenej siedmimi jazykmi: švédsky, dánsky, nórsky, anglicky, francúzsky, arabsky a latinsky. (Weezy22)
  • Švédska televízia SVT stiahla svoju podporu z projektu len niekoľko mesiacov pred jeho vydaním, udávajúc nedostatok kvalitného materiálu a uspokojivých záberov ako hlavný dôvod. Štúdio "Svensk Filmindustri" tvrdí, že spor vznikol kvôli obavám o rozpočet. (Smok)

Reklama

Reklama