Reklama

Reklama

Arn

  • Švédsko Arn - Tempelriddaren (více)
Švédsko / Velká Británie / Dánsko / Norsko / Finsko / Německo / Maroko, 2007, 138 min (Director's Cut: 139 min)

Zatím nejdražší švédský koprodukční film se odehrává v době křižáckých válek, kdy výkvět evropského rytířstva - ale i mocichtiví chudí šlechtici - táhnou do Svaté země, kterou chtějí osvobodit od muslimů. Děj je zasazen do poloviny 12. století a hrdinou je Arn, který kvůli nešťastné lásce k Cecilli, která je zavřena do kláštera, táhne jako mladý rytíř - templář na Jeruzalém. Velkolepé exteriéry jsou točené ve Švédsku, Skotsku a Maroku... (Film+)

(více)

Recenze (268)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Nejdražší švédský film. To už je nějaký tahák, co? Taky proto jsem se na tenhle film docela dost těšil, až se s ním jednou setkám a také se to konečně povedlo. Líbila se mi ta středověká atmosféra. Příběh měl hodně do sebe a nádherně se prolínala jak válečná atmosféra, tak vztahová rošáda. Celé to do sebe krásně zapadalo a i když to možná chvílemi bylo nahrané vůči filmu, jsem rád, že jsem mohl být, alespoň filmově, součástí švédské historie a mohl jsem se o ní dozvědět něco více. Třeba minimálně to, kdo to ten Arn vlastně byl. ()

Wladi.mir 

všechny recenze uživatele

No tak nevím, řekl bych že něco podobného jsem videl již před 2 lety s Orlandem Bloomem. A Království nebeské na severský způsob mě teda moc neuchvátil, spíše vůbec. Přesto jde poměrně dobře udělaný film, který si vzal námět Kralovství nebeského a dal tam nějaké ty změny, aby se neřeklo. Sečteno podtrženo ** nemusím koukat na film, který jsem již viděl a navíc otřesná hudba. Prostě klasická německá tvorba. ()

Reklama

Webb 

všechny recenze uživatele

Velice povedené a na komorný projekt velice zajímavý příběh o tom, co předcházelo před sjednocením švédského království a v rámci možností natočeno s maximálně využitým potenciálem. Čtyři severské země se podílely na tomto historickém filmu, který díky nim vyniká úctihodnou výpravou, kamerou, ztvárněním, kostýmy, scénářem, včetně vykreslení charakteru Arna a Cecilie zasazeného do zdařilého příběhu o dvou dějstvích. Dále snímek oplývá působivým hudebním doprovodem a zdařilými souboji. Pěkná krajina či interiéry k tomu dozajista také patří. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Švédi dokázali urobiť naozaj poctivý historický film. Zdá sa to byť také jednoduché... Pár zamastených rytierov, niekoľko menších súbojov, jedná veľká rozhodujúca bitva, trošku romantiky a všetko podmažeme kvalitnou orchestrálnou hudbou. A napriek tomu je dobrých historických filmov stále málo. Inšpirácia Statočným srdcom a hlavne Scottovým Kráľovstvom nebeským je očividná, ale filmu dominuje hlavne romantická dejová linka, ktorá výborne stmeľuje celý film. Nato, aby bol film vnímaný ako lekcia histórie je až príliš zromantizovaný, ale režisér dal aspoň vedieť, kto Arn bol a o čo sa pričinil. 80% ()

Petfruf 

všechny recenze uživatele

Království nebeské 2 aneb Statečný Arn. Mě se to líbilo, škoda, že se do filmu dostává toliko cukrkandlu (tož, když jsou bitky, musíme na něco nalákat i něžnou část diváků), ale pořád je to lepší než Scottův film. Je zajímavé sledovat seveřany, jak si poradili s výpravou filmu tohoto ražení. Arn je takový mladší bratr filmů Jerzy Hoffmana. A já ráda evropské výpravné historické filmy... ()

Galerie (440)

Zajímavosti (13)

  • Spolufinancovať projekt sa teda nakoniec podujala konkurenčná TV4. (Smok)
  • Exteriéry sa natáčali v juhozápadnej švédskej provincii Västergötland, ale aj v Maroku a Škótsku. (Smok)
  • Keď Arnova matka zomrie, Arn (Joakim Nätterqvist) kráča pred kláštorom a vidí muža, ktorý cvičí s lukom. Z diaľky vidno, ako muž vystrelil svoj tretí šíp. Avšak, pri konci scény opäť vystrelí, opäť svoj tretí šíp. (Weezy22)

Reklama

Reklama