Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Založeno na pravdivém příběhu masového vraha a kanibala A. R. Čikatila. Andrej Romanovič Čikatilo z Rostova v letech 1978 - 1990 prokazatelně zavraždil celkem 53 lidí různého pohlaví a věku. Nejdříve je pohlavně zneužil a pak trýznivým způsobem usmrtil. Vyšetřováním bylo také prokázáno, že část svých obětí i pojídal. Popraven byl 14. února 1994 střelou do týla. Podle těchto událostí byl natočen film Evilenko s Malcolmem McDowellem v hlavní roli. (Intersonic)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (110)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film o Čikatilovi si zaslúži oveľa viac, ako "premárniť" čas diskusiami s vyšetrovateľmi. Áno, aj to je hodné odhalenia charakteru osobnosti, ale tie vraždy boli také silné, že tam to mohlo ísť do explicitnosti. Aby dojem z vraha bol presne taký, akým bol on, teda zvrátený. Film Občan X tento pokus o profil masového vraha ďaleko prevyšuje. Tiež nie je príliš o krvi ani o analýze vrážd. Ale zároveň je viac psychologický a určite aj vynikajúcou sondou do sovietskej spoločnosti. Evilenko túto šancu celkom nevyužil. ()

gumolit 

všechny recenze uživatele

Akurát skvelý výkon Malcolma Macdowell ale ani to nezachráni tak slabý a dokonca aj vymyslený príbeh pretože to že Evilenko bol v KGb alebo že hypnotizoval svoje obete je viac než smiešne a trápne už ked točím film podľa skutočnosti tak si nevymýšlam!To radšej Občan X ten bol lepší a pravdivejší! Fakt slabota sklamanie u mna! ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Ta úvodní scéna ve škole je tak pozitivně hnusná a nechutná, že mě strašně namlsala na další miuty filmu. Jenže pak se ukázalo, že se film věnuje spíše vyšetřujícímu komisařiu, než samotnému Evilenkovi a čím dál více mi bylo jasné, že se to asi dost rozchází se skutečnými událostmi a předlohou vraha Čikatila. A taky že jo. Trochu více detailů ohledně obětí a Evilenkova zabíjení, trochu více prostoru samotnému Evilenkovi a bylo by to hodně fajn. Protože Malcolm McDowell je v tomhle filmu naprosto výborný. Nejlepší herecký výkon, co jsem od něj viděl. Myslím, že snaha po široce koukatelném, přijatelném a přístupném snímku filmu uškodila, protože kdesi od půlky již mlátí prázdnou slámu a i když byl Evilenko/Čikatilo nepochybně fakt zrůda, film postrádá to zhnusení jím a husí kůži, kterou by měl vyvolat. Samostatnou kapitolou je hudba. Věděl jsem, že ji dělal Badalamenti, ale i kdybych to nevěděl, již po pár tónech bych to věděl, protože Badalamentiho rukopis je čitelný a naprost zjevný. Bonusem pak je spolupráce s úchvatnou Dolores O'Riordan. Ten film mohl být lepší. Měl být lepší. ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Fádny, plochý, monotónny a hlavne zbytočný film. Ako rekonštrukcia udalostí zlyháva, pretože si realitu prekrucuje k vlastnému obrazu. A ako realitu ignorujúci thrillerový shocker o masovom vrahovi zlyháva, pretože neponúka to základné čo by mal: premyslené detektívne vyšetrovanie ani desivé vraždy. Evilenka akoby nakrútil naivný konzervatívny televízny tvorca, ktorý si myslí, že ponurá hudba a jeden typologicky dobre obsadený herec urobia z jeho diela masterpiece. Veľký omyl. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

No, čekal jsem, že to asi bude docela síla. Ale kupodivu to nebylo zas až tak tvrdé; místy mrazivá atmosféra sice byla, ale čekal bych mnohem tvrdší film o někom, kdo zabil tolik lidí. Sice jsem byl trochu zděšen, že to je film o Rusích bez Rusů (západ nemá moc ponětí o ruské mentalitě), ale Italové dělali co mohli. Malcolm McDowell sice zahrál vraha, pedofila, blázna (nevím, co ještě) velice věrohodně, ale ostatní herci byli jak nezralí blůmy; k tomu jetě některé díry v ději a ta Evilenkova hypnóza byla spíš k smíchu. Takže místo 4* pouze průměr. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (16)

  • Film je volně natočen podle činů ruského sériového vraha Andreje Chikatila. Inspiraci čerpal rovněž z románu "Komunista, co jedl děti" Davida Grieca. (Terva)
  • Malcolm McDowell získal od Italského národního syndikátu novinářů Zlatou stuhu. (Terva)
  • Film byl nominován na Zlatý globus v kategorii nejlepší debutní celovečerní snímek. (Terva)

Reklama

Reklama