Reklama

Reklama

Výstřel

  • Česko Výbuch (více)
Trailer

Obsahy(1)

John Travolta jako lovec zvuků, který náhodně odhalí zločin... Mladý zvukař Jack Terry se vydává na lov nejrůznějších „ruchů“ k novému filmu natáčenému pro soukromou filmovou společnost. Přitom se náhodou stává svědkem nehody, při níž auto nečekaně sjede z mostu do řeky. Jackovi se podaří dívku Sally zachránit z topícího se vozu, jeho řidič však již nejeví žádné známky života. V nemocnici se ukazuje, že mrtvý muž je úspěšný politik a guvernér McRyan, jeden z kandidátů na místo amerického prezidenta. Jeho podřízený Lawrence Henry, požádá Jacka, aby s ohledem na rodinu raději pomlčel o dívce, která byla ve voze. Jack později doprovodí Sally do nedalekého motelu. Tím však celá záležitost vůbec nekončí, natočený zvukový záznam naznačuje, že nehoda byla nejspíše někým připravena… (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (248)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kdo hledá křik, ten ho najde.. Vic Vega pokládající na toaletě Butche Coolidge gangsterský kabel, zvukař Jack Terry lovící ruchy noční přírody. Víte co mají společného? Travoltu ve špatnou dobu na špatném místě.. DePalmův thriller obsahuje známé autorské prvky, ať už v podobě deviantní obsese nádražími, přítomnosti numero uno záporáka osmdesátých let Johna Lithgowa či různých kamerových fíglů (V.Zsigmondovi se při jedné ze scén musela pěkně zamotat hlava). Bezpochyby zručně natočeno, ale naivní motivace hlavních postav a celková monotónnost příběhu mi nedovolí jít s hodnocením výš. Tanečník John ovšem docela zaválel a co je hlavní, nachystal si odrazový můstek pro záchranu své budoucí kariéry, neboť právě na základě role v Blow Out ho později Tarantino vzkřísil v Pulp Fiction. A tím se nám kruh uzavírá.. Proslýchá se, že po BLOW UP M.Antonioniho a BLOW OUT B.DePalmy, má být letos trilogie o mužích, co končí emočně či jinak vyprázdněni, završena filmem L.vonTriera BLOW JOB, jenž se má převážně odehrávat v Oválné pracovně Bílého domu za dob prezidentování Billa Clintona. No o čem to bude, netuším.. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Po uspokojivé úvodní třetině se film přehoupl do nesnesitelně užvaněného zbytku. Nancy Allen k nevydržení, což mě po výborném Dressed to Kill nemile překvapilo, De Palma umí thrillery lépe (právě DtK), a to že Travolta hraje obvykle mnohem hůře neznamená, že je zde dobrý, ódy na jeho výkon nechápu. Afektovaný konec pro mě silně neuspokojivý. Brian De Palma je pro mě těžký režisérský oříšek, jeho filmy mě buď nadchnou, nebo úplně minou. Blow Out je druhý případ. ()

Reklama

poz3n 

všechny recenze uživatele

De Palma mě jako filmař neskutečně baví. Jeho schopnost scénu rozzáběrovat, pohrát si nápaditě s delšími záběry a vše rytmicky spojit do funkční scény je ohromně osvěžující. Blow Out je navíc film, který by měl být povinností pro každého cinefilního nerda a každého filmového tvůrce, především zvukaře. Film totiž není jen nápaditě natočený, ale i scenáristicky vystavěný, právě s pomocí zapojení filmového prostředí a filmařského řemesla do samotného děje. Ohromně jsem si takový film užil a smekám před Palmovo schopností točit filmy s béčkovým feelingem na absolutně áčkové úrovni. 8/10 ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Výborná detektivka pracující s hlavní postavou zvukaře, který je součástí malé filmové společnosti. Přitom v hlavní roli s Johnem Travoltou, který se tu po Pomádě předvedl s perfektním výkonem. Na téhle detektivce se mi navíc líbí i ta správná osmdesátková atmosféra, tak i to, že je z námětu cítit obrovská láska k filmům. Záběry, kde si John hraje se zvukem, mohly být nekonečné a stejně bych na ně koukal s chutí. Velice solidní záležitost. Na svojí dobu správně ponurá a to já v amerických filmech z té doby tuze rád. ()

major.warren 

všechny recenze uživatele

Výstřel Briana De Palmy vznikl z přímého vlivu Antonioniho Zvětšeniny. Byť právě Antonioniho film je považován diváky i odborníky za mistrovské dílo, Výstřel s Johnem Travoltou mě uchvátil o něco více, přestože se jedná o téměř identický žánr i tematický půdorys složitosti uchopit objektivní pravdu. Travolta podává excelentní výkon v roli mladého zvukaře pochybných filmů. Nancy Allen je - podobně jako Vannesa Redgrave ve Zvětšenině - jen příjemným zpestřením, byť dějově zásadním. Těžko říct proč se mi De Palmův snímek líbil více. Možná díky své klasičtější struktuře, jasnější pointě i svižnému tempu. Výtečný thriller! ()

Galerie (83)

Zajímavosti (7)

  • První volbou pro hlavní roli byl Al Pacino. Kvůli jeho nedostupnost byl osloven John Travolta, který promptně navrhnul obsazení Olivie Newton-John do role Sally, což De Palma odmítnul. (Matty)
  • Jedná se o druhý a zároveň poslední film, kde se spolu ve filmu setkali John Travolta a Nancy Allen. Prvním filmem bylo hororové drama Carrie (1976). (DruidKarel)

Reklama

Reklama