Reklama

Reklama

VOD (1)

Píše se rok 2019. Zemí se přehnala neznámá nákaza, která přeměnila naprostou většinu všech obyvatel v upíry. Lidé teď patří mezi ohrožený, podřadný druh. Jsou nuceni se ukrývat před upíry, kteří je usilovně udržují na pokraji vyhynutí, aby se měli čím živit. Edward Dalton (Ethan Hawke), vědec, který se odmítá živit lidskou krví, se snaží vytvořit umělou krevní náhradu, co by dokázala udržet upíry při životě. Času a naděje ale zbývá jen velice málo – než Ed potká Audrey (Claudia Karvan), lidskou ženu, která mu pomůže k překvapivému objevu. Vyzbrojen informací, za kterou by upíři i lidé byli ochotni zabíjet, je nucen pustit se do nebezpečného boje, který rozhodne o osudu lidstva. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (697)

Spooner 

všechny recenze uživatele

Ten nápad je na svůj žánr opravdu originální a celé to pojetí upírského světa se mi velice líbilo. Bohužel byl do tohoto světa s nápady vklíněn ne moc chytrý a klišoidní příběh, který to celé posílá do béčkových vod. Ty jsou naštěstí ale ještě jakž takž příjemné, protože co zkazí scénář a místy i dost nespolehlivá režie, tak zachraňuje celkem slušný vizuál a hlavně solidní herci. Ethan Hawke a Willem Dafoe jsou sázkami na jistotu, vidět ale po dlouhé době Sam Neila ve formě je celkem příjemné. Celkově šlo z toho ale udělat mnohem víc, akce bylo málo a stupidností naopak hodně. 50% ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Až se nakazím epidemií krvesajné choroby, nebudu vulva a zajistím si budoucnost: založím lidskou farmu, kde budu chovat jedno nejmenované etnikum - takové perpetuum debile na zdroj lidské krve. Oni budou dělat pořád to samé - válet si špeky, vyřvávat a hlavně šukat (když budou hodní a plodní, třeba jim i nějaký ten forbes pořídím). Akorát budu potřebovat ještě pár bílých nebo radši žlutých otroků, aby svou prací udržovali množící se krevní konzervy naživu a tudíž schopné v určených intervalech cedit hemoglobin. Jo, já budu opulentně vyžraný upír v dokonalé psychické i fyzické kondici, nenechám si potravu vychcípat, abych zdegenerovala v nemyslící, vyhublé, agresivní monstrum, jako ti američtí vampýří dementi ve "Svítání". No, co by chtěl člověk po národu, který si zvolil za prezidenta George Bushe jr. - dvakrát! Upíří doba, to bude ráj! Tři roky života na noční směny mám úspěšně za sebou, pobyt na přímém slunci nesnáším už teď, chybí mi jen vyvinutější tesáky či řezáky a můžu zahájit svou kariéru Draculova pohrobka. A mimochodem, s tématem tohoto filmu se dalo jít více do hloubky, neškádlit jen žíly na povrchu, leč zaříznout pořádně i tepny, jít na dřeň, vysrknout morek z kostí... a nenechávat logické ažury. Pak bych neměla obvyklé dilema, že 3* je málo, 4* moc: 70% s notně odřenými špičáky (nehrát v tom Dafoe a Neill, desítku bych strhla). ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Svítání je hodně netypický horor. Je to spíše sociální (až politická) studie světa, který není ovládán lidmi, ale jejich démonickou obavou, monstrem ze stínů a vycházející jen v noci. Bratři Spierigové zacházejí s upíry velmi elegantně a současně kriticky vůči současné společnosti. Je vážně tak velký rozdíl mezi upírem a člověkem? Oba vykořišťují slabší druhy, oba se snaží za každou cenu udržet svou společnost pohromadě, ať to má jakékoliv dopady (syntetická krev=genetická úprava rostlin a potravy) a mnoho dalšího. Důležité postavení zde má Slunce, které je přeci už od dávných dob považované za "nositele života" i přeměny. Svítání jsem nebral jako čistý horor, ale jako výjimečnou představu světa, který si žádný autor nepokusil vytvořit a představit v komplexní podobě s takovou spoustou detailů (občerstvení v metru, starý dobrý odporný upír jako odpad společnosti, který nemá dlouhou dobu krev a další, Chevrolet je auto upírů:)) a symboliky. Pro mě tedy rozhodně žádné zklamání, spíše elegantní a atmosférické vystřízlivění z hloupých hororovů o krvelačných zrůdách z rakví. Spierigové mají styl, odvahu a smysl pro ironii. Ta zpomalená scéna před závěrem je působivá a bojím se, že jednou lidstvo bude stát (nebo už stojí?) před hodně podobnou hrozbou konce své společnosti jako upíři ve Svítání... Více zde. Skvělé v detailech, nestabilní jako celek. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Filmu nemožno uprieť istú dávku originality, aspoň čo sa týka upírskych filmov z poslednej doby. Nejaká inšpirácia Matrixom tu je cítiť, ale nevadí to. Prvá polovica filmu, kde je zobrazený svet upírov je určite zaujímavá, škoda , že neskôr sa v pôsobivosti trocha povolilo a dôraz sa kládol skôr na akciu. Osobne by som rád videl nejakú rozšírenú verziu, to pomalšie tempo z úvodu i atmosféra filmu sedeli podstatne lepšie. Záver sa zvrtol trochu prirýchlo, ale vzhľadom k pre mňa nie príliš zaujímavej sérii Underworld, sa prikláňam k slabším štyrom. 70%. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Horory s Áčkovým Hercem většinou u mě neprojdou na výš než 3*.. Tady to bylo tak Na hraně.. Bud jsem neměl Náladu či chut.. Nebo vážně Má inteligence je nízká, Protože jsem vůbec nevěděl o co tam jde? Chodili tam a zpátky sem tam se střílelo, ale nějak jsem nezaznamenal PROČ, JAK? .. Díky Bohu To zachránil krvelačný závěr.. Scéna s výtahem byla Lahůdka.. Tímhle jsi u mě film získal Malé PLus! Ale Příště už raději ne :) ()

Galerie (65)

Zajímavosti (8)

  • Filmová postava Lionela 'Elvise' Cormaca (Willem Dafoe) dostala jméno na základě hercova kladného vztahu ke skladbě "Burning Love" od Elvise Presleyho. Ve spojených státech měl pak snímek premiéru v den narození Elvise Presleyho, tedy 8. ledna. (Conspi)
  • Počas scény v titulkoch, keď si malé dievčatko píše list na rozlúčku, je záber na kalendár, ktorý je otočený na apríl 2019. Tento mesiac však začína v pondelok a nie v utorok, ako je ukázané vo filme. (Gottfried)
  • Nakrúcanie sa začalo 16. júla 2007 v Austrálii na Zlatom pobreží (Gold Coast) v Queenslande u Warner Bros. Movie World studio a v Brisbane. (Greenpeacak)

Související novinky

Kdo natočí osmý díl Saw?

Kdo natočí osmý díl Saw?

15.07.2016

Velké značky v Hollywoodu prakticky neumírají. Dokud na něco diváci slyší, točí se další a další díly, takže vás asi nepřekvapí, že bude pokračovat i Saw. Hororová série, jíž nastartoval James Wan (V… (více)

Kapitán Blood ve vesmíru

Kapitán Blood ve vesmíru

04.08.2009

Včera jsme tu měli piráty karibské, dnes se střežte pirátů vesmírných. Studio Warner Bros. se rozhodlo natočit novou verzi klasického dobrodružství z roku 1935. Captain Blood byl jedním z filmů,… (více)

Reklama

Reklama