Reklama

Reklama

VOD (1)

Píše se rok 2019. Zemí se přehnala neznámá nákaza, která přeměnila naprostou většinu všech obyvatel v upíry. Lidé teď patří mezi ohrožený, podřadný druh. Jsou nuceni se ukrývat před upíry, kteří je usilovně udržují na pokraji vyhynutí, aby se měli čím živit. Edward Dalton (Ethan Hawke), vědec, který se odmítá živit lidskou krví, se snaží vytvořit umělou krevní náhradu, co by dokázala udržet upíry při životě. Času a naděje ale zbývá jen velice málo – než Ed potká Audrey (Claudia Karvan), lidskou ženu, která mu pomůže k překvapivému objevu. Vyzbrojen informací, za kterou by upíři i lidé byli ochotni zabíjet, je nucen pustit se do nebezpečného boje, který rozhodne o osudu lidstva. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (697)

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Tohle je jeden z těch filmů, u kterých si už 10 minut po jeho zhlédnutí nepamatujete, jak to vlastně skončilo. Nápad se světem upírů neni vůbec špatný, ale kdyby to nebylo jedno klišé za druhým! První půlka ještě ušla, nějaká akce se tu taky objevila, i když skončila dřív, než mohla pořádně začít. Ale druhá půlka je vysloveně dojení krávy. Ten konec s vyléčením upírů je sice srandovní, ale bez špetky originality a pořádné závěrečné akce. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Svítání je hodně netypický horor. Je to spíše sociální (až politická) studie světa, který není ovládán lidmi, ale jejich démonickou obavou, monstrem ze stínů a vycházející jen v noci. Bratři Spierigové zacházejí s upíry velmi elegantně a současně kriticky vůči současné společnosti. Je vážně tak velký rozdíl mezi upírem a člověkem? Oba vykořišťují slabší druhy, oba se snaží za každou cenu udržet svou společnost pohromadě, ať to má jakékoliv dopady (syntetická krev=genetická úprava rostlin a potravy) a mnoho dalšího. Důležité postavení zde má Slunce, které je přeci už od dávných dob považované za "nositele života" i přeměny. Svítání jsem nebral jako čistý horor, ale jako výjimečnou představu světa, který si žádný autor nepokusil vytvořit a představit v komplexní podobě s takovou spoustou detailů (občerstvení v metru, starý dobrý odporný upír jako odpad společnosti, který nemá dlouhou dobu krev a další, Chevrolet je auto upírů:)) a symboliky. Pro mě tedy rozhodně žádné zklamání, spíše elegantní a atmosférické vystřízlivění z hloupých hororovů o krvelačných zrůdách z rakví. Spierigové mají styl, odvahu a smysl pro ironii. Ta zpomalená scéna před závěrem je působivá a bojím se, že jednou lidstvo bude stát (nebo už stojí?) před hodně podobnou hrozbou konce své společnosti jako upíři ve Svítání... Více zde. Skvělé v detailech, nestabilní jako celek. ()

Reklama

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Za sebe nanejvýš spokojen. Parádní vizuál (prý za dvacet milionů? Super!), velice funkční atmosféra a zajímavé hrátky se světlem posouvají tudle uírskou řezničinu (s prvky zombies) vysoko nad úroveň Bladeů, ale vlastně i někam poblíž mety, kterou představuje velmi solidní Já, legenda. Je v podstatě jenom škoda, že film netlačí víc na pilu v momentech, kdy se pouští na tenký led sociální satiry / kritiky (paralela s dcerou si o to vyloženě říkala) a že konec je poněkud uspěchaný, ačkoliv ani omylem není blbý, jak si někteří stěžují, naopak je velice rafinovaný a mnohovrstevný, jde-li divák do důsledku a pátrá nikoliv po tom, co se stalo (což vidí), ale po tom, co to v důsledku znamená... 7/10 ale velmi poctivých... ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Ten nápad je na svůj žánr opravdu originální a celé to pojetí upírského světa se mi velice líbilo. Bohužel byl do tohoto světa s nápady vklíněn ne moc chytrý a klišoidní příběh, který to celé posílá do béčkových vod. Ty jsou naštěstí ale ještě jakž takž příjemné, protože co zkazí scénář a místy i dost nespolehlivá režie, tak zachraňuje celkem slušný vizuál a hlavně solidní herci. Ethan Hawke a Willem Dafoe jsou sázkami na jistotu, vidět ale po dlouhé době Sam Neila ve formě je celkem příjemné. Celkově šlo z toho ale udělat mnohem víc, akce bylo málo a stupidností naopak hodně. 50% ()

castor 

všechny recenze uživatele

I když mi místy chyběla atmosféra i pořádná akce, nepříliš nápaditý děj jede samospádem a do paměti se mi film jako celek vryje jen velmi obtížně, do prachu země ho zašlapávat nebudu. To možná udělají ti, kteří čekali pořádný restart upírských filmů. Já nečekal nic, a dostal nezajímavou story v paradoxně velmi zajímavém světě!! ()

Galerie (65)

Zajímavosti (8)

  • Spoločnosť Bromley Marks, ktorá sa vyskytla vo filme, je pomenovaná podľa Patricie Bromley Marks, manželky Dicka Marksa, austrálskej legendy reklamy a mentora bratov Sprierigovcov. (Greenpeacak)
  • V novembri 2004 získala spoločnosť Lionsgate scenár Svitania, ktorý napísali bratia Peter a Michael Spierigovci. Dvojica sa už preslávila snímkou Undead (2003), a preto dostala aj réžiu tohto filmu. (Greenpeacak)
  • Filmová postava Lionela 'Elvise' Cormaca (Willem Dafoe) dostala jméno na základě hercova kladného vztahu ke skladbě "Burning Love" od Elvise Presleyho. Ve spojených státech měl pak snímek premiéru v den narození Elvise Presleyho, tedy 8. ledna. (Conspi)

Související novinky

Kdo natočí osmý díl Saw?

Kdo natočí osmý díl Saw?

15.07.2016

Velké značky v Hollywoodu prakticky neumírají. Dokud na něco diváci slyší, točí se další a další díly, takže vás asi nepřekvapí, že bude pokračovat i Saw. Hororová série, jíž nastartoval James Wan (V… (více)

Kapitán Blood ve vesmíru

Kapitán Blood ve vesmíru

04.08.2009

Včera jsme tu měli piráty karibské, dnes se střežte pirátů vesmírných. Studio Warner Bros. se rozhodlo natočit novou verzi klasického dobrodružství z roku 1935. Captain Blood byl jedním z filmů,… (více)

Reklama

Reklama