Reklama

Reklama

Valkýra

  • USA Valkyrie (více)
Trailer 3
USA / Německo / Itálie / Španělsko / Francie / Japonsko / Velká Británie, 2008, 121 min

Plukovník Stauffenberg bojuje v severní Africe, ale už má Hitlera plné zuby. Poslední kapkou pro něj je, když utrpí vážná zranění v boji, a přijde tak o oko, část pravé ruky a dva prsty na levé ruce. Stauffenberg se kvůli svému zranění vrací do Berlína, kde již existuje skupina důstojníků, která se chce Hitlera zbavit. Žádný z dosud uskutečněných atentátů na Hitlera nebyl úspěšný. Stauffenberg je přizván do protinacistického hnutí a brzy přichází s plánem na převzetí moci. Hitler musí být zabit a pak se musí spustit operace Valkýra, což je povolání záložních vojsk na ochranu Berlína. Stauffenberg přepíše plán operace tak, aby to vyhovovalo jejich spiknutí. Hitler nový plán podepíše a Stauffenbergovi věří. Spiknutí potřebuje nové členy, ale ne každý je pro věc tak nadšený. Stauffenberg spolupracuje hlavně se svým pobočníkem, dále s Olbrichtem, Beckem a dalšími. Všichni jsou to muži na vysokých postech. Do spiknutí se odmítne přidat Fromm, který velí záložním vojskům, ale za Fromma může jednat Olbricht. Ve spiknutí jsou dvě frakce – vojenská a politická. Politická frakce dělá problémy a požaduje, aby s Hitlerem zemřel i Himmler. Kvůli tomu musí Stauffenberg se zabitím Hitlera počkat, i když už měl jednou skvělou příležitost. Stauffenberg nakonec získává volnou ruku a při další příležitosti spáchá atentát. Toho dne ale nejde nic tak, jak by mělo. Stauffenberg bohužel nemůže nastražit obě dvě nálože a schůzka probíhá na jiném místě, takže výbuch nemá takovou sílu. Stauffenberg i tak věří, že uspěl a že je Hitler mrtev. Valkýra je tedy spuštěna... (TV Prima)

(více)

Videa (6)

Trailer 3

Recenze (1 351)

Madison 

všechny recenze uživatele

Piplačka sa v historických reáliách nie je ani zďaleka moja oblasť, preto som sa nechala bez výčitiek obdarovať dôveryhodným scenárom, hereckými výkonmi či réžiou. Som si istá, že mnohí pri sledovaní tohto filmu držali Stauffenbergovi palce i napriek tomu, že dopredu vedeli, ako to skončí. Žasla som nad tým, ako som sa ponorila do Cruisovej úlohy a v duchu si želala zmeniť nemožné. Cruise znovu dokázal, že mu nie sú súdené len ,,predpotopné" úlohy sladkých cukríkov, ale dokáže sa plne vžiť do vážnosti role, ktorú stelesňoval - a ja som mu všetky emócie bez mihnutia oka verila. A na konci sa modlila, aby nevyhnutný verdikt nikdy nebol vyrieknutý. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Singer je talent nevídaný, protože i když celou událost znáte důvěrně od školních škamen, daří se mu vytvářet napětí a operovat chladně, perfekcionalisticky a vpravdě germánsky precizně... jenže i tak mě průběžně napadalo, jestli by nebylo lepší ponechat Germánovi, co je Germánovo, už proto, že v disciplíně vyrovnávání se s minulostí na filmovém plátně naši sousedé nasbírali tolik medailí, že mají nejvyšší medailový stupeň zajištěný, i kdyby zbytek dějin strávili šťouráním v nose. Britští herci jsou fajn, britská angličtina v filmu o nacistickém Německu už méně a místo Stauffenberga jsem pořád viděla jenom Cruise s páskou přes oko. Nějak mu víc žeru záporné nebo aspoň nejednoznačné postavy, zatímco tady to byla taková óda na rytíře v zářivé zbroji zachraňující pobloudilou, avšak milovanou Vaterland, že jsem v duchu Singerovi adresovala slova jednoho svého literárního oblíbence: "Hraj šachy, tam bude všechno podle tvého gusta. Na jedné straně černé, na druhé bílé a všechna políčka stejná." ()

Reklama

Zeck 

všechny recenze uživatele

Brilantně vylíčený film z prostřední bláznů a fanatiků. Valkýra mě naprosto uchvátila, vtáhla do děje a nepustila do teď. I když jsem věděl, jak to všechno musí skončit, přesto jsem doufal v nějáký filmový zazrak, který by změnil historii. O tu se zajímam poměrně dost a II. WW je moje oblíbená zastávka v ziskávání různých informací a dokumentů, přesto ale nevím, zda je vše vylíčeno do nejpřesnějších detailů, nebo mírně upraveno pro oko běžného diváka. Tento film není o hrdinném Cruisovi, ale o chabém charakteru Hitlerových vlezdoprdelků, kterým strach zatěmnil zdravý rozum. 90% ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Valkýru už jsem snad jednou zčásti viděl, ale až nyní jsem jí uráčel shlédnout pořádně. Nikde se netajím, že téma druhé světové války celkem žeru, takže toto by měla být celkem jistota. A jsem rád, že mě Singer příjemně překvapil. Ačkoli se určitě najdou hnidopichové, kteří film odsoudí za idealismus a přizpůsobení látky pro Hollywood, já jsem ocenil celkem přesně napsaný scénář podle skutečných dochovaných záznamů. Hlavní roli navíc uzmul můj oblíbený, a zde příliš nepřesvědčivý neněmec, Tom Cruise. Film je navíc doplněn o mnoho charismatických herců a plný napětí, přičemž vás nenechá vydechnout ani po celkem silném konci a ačkoli vám musí být jasné, jak to dopadne, stejně chvíli doufáte v alternativní realitu, tedy alespoň v mém případě...90% ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Najviac si Valkýru užijú tí, ktorí sa radi piplajú v danej historickej problematike. Bryan Singer pristupuje k látke zodpovedne a nevyzerá to, že by si historické fakty prifarboval pre lepšie vyznenie filmu. Valkýra sa na nič nehrá, nemá „vysokoumelecké ambície“, nevyjadruje sa k politike ako Spielbergov Mníchov. Iba rekonštruuje udalosti čoby solídny konšpiračný thriller - produkčne hodnotný, dejovo napínavý, dobre obsadený (malou, ale najzaujímavejšou a najlepšie zahranou postavou je Branaghov generál von Tresckow). A v závere mu nechýbajú ani emócie ani výpovedná hĺbka, ktorá nám pripomína, že niekto mal odvahu sa o to aspoň pokúsiť... P.S. Krásna chorálová "Main Theme" Johna Ottmana. ()

Galerie (56)

Zajímavosti (59)

  • Nákladní mercedesy v tomto filmu jsou československé poválečné Pragy V3S, mají jen pozměněnou kapotu a přední blatníky. (Stejšn)
  • Rozpočet filmu měl činit pouze 20 milionů amerických dolarů. Poté, co hlavní roli přijal Tom Cruise (Claus von Stauffenberg), se zvedl na 60 mil. a po skončení natáčení studio upřesnilo výši nákladů na 75 milionů. (Pattrick)

Související novinky

Zemřel herec Bernard Hill

Zemřel herec Bernard Hill

05.05.2024

Ve věku devětasedmdesáti let zemřel britský herec Bernard Hill, známý především ze snímků jako Titanic, Lovci lvů a z trilogie Pán prstenů. Se smutnou zprávou v neděli přišla televizní stanice BBC s… (více)

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Mission: Impossible nabírá posilu

Mission: Impossible nabírá posilu

07.09.2019

Režisér a scenárista Christopher McQuarrie a herec Tom Cruise v sobě našli společnou zálibu už během práce na snímku Valkýra. Od té doby spolu pracovali na několika dalších projektech, až tahle… (více)

Reklama

Reklama