Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Českou filmovou komedii Světáci natočil režisér Zdeněk Podskalský podle původního námětu a scénáře Vratislava Blažka. Je to bujný a současně i trochu nostalgický příběh tří venkovských fasádníků, jejichž snem bylo prožít alespoň jednu noc ve víru velkoměsta. Na splnění tohoto snu věnovali nejen velké finanční prostředky, ale ve snaze, aby na nich nikdo nepoznal jejich zcela nesvětácké povolání a prostý venkovský původ, vyvinuli nesmírné úsilí k získání aspoň povrchního nátěru vybraného chování a vzdělanosti. Tento pygmalionovský motiv autoři filmu rozvedli ve zcela nezvyklé šíři a nechali vyústit v mumraj vtipných nápadů, slovní i situační komiky. Trojice světáků (J. Sovák, V. Brodský, J. Libíček), které společenské výchově vyučuje kustod Dvorský (O. Nový), doplněná trojicí lehkých slečen (J. Jirásková, J. Bohdalová, I. Janžurová), z nichž se stará kuplířka (J. Šejbalová) snaží udělat opravdové dámy, dovolila naplno rozvinout bohatou škálu komediálního umění, které ani po letech neztratilo nic ze své účinnosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (632)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

No tak, svlíkni se! - Proč já první? - Protože seš ve straně! Trezorový film Made in Czechoslovakia a dodnes jeden z těch vůbec nejlepších. Jiří Sovák tradičně vynikající (plus Libíček skákající přes židli, či Brodského parodie Hitlera) a Oldřich Nový, jako vždy noblesní. Snímek, jenž má schopnost roztavit i železnou oponu. Sakra! - Neříkej mi sakra, v takovýmhle podniku! - Běžte voba do prdele, já se přišel bavit! Geniální komedie, nesmrtelná. NESMRTELNÁ! ()

woody 

všechny recenze uživatele

"Ty seš úplně hysterickej!" Herecký koncert tří pánů, tří dam a jednoho gentelmana. Už zato, že panu Novému nabídli takovou roli - rozuměno bez montérek a šátečku - bych dal plný počet hvězdiček. Ale ony jsou tu ještě nezapomenutelné scény a dialogy. Bohužel to stále někteří strkají do pytle s pozdějšími normalizačními výplody barrandovských útrob... ()

Reklama

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film všech dob? Ale no tak, paní doktor. Konfrontace tří soudruhů a tří děvek je skutečně jedna z nejlegračnějších a nejcitovanějších scén na domácí půdě, ale někdy mě štvou určité pasáže z filmu, které si hledají cestu k tomuto finále. Klidně mě ukamenujte, ale někdy mi to přijde až moc soudružský. Ale ať nežeru, dávám za pět. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Je zvláštní jak některé komedie vůbec nestárnou a kdykoli si je pustíte, tak se pobavíte. A když už tu hlavní šestici dobře znáte, máte čas soustředit se na detaily a vedlejší postavy a zjistíte, že třeba Oldřich Nový je ve své roli naprosto geniální, o to víc, když si ho člověk zasadí do souvislostí s jeho rolemi třicátých a čtyřicátých let a tím co následovalo. Vedle Libíčkova Petrtýla asi moje nejoblíbenější postava téhle skvělé chytré zábavy. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Světáci jsou pro mě vyjímeční hlavně tím, že se zde sešly tři nejlepší české herečky druhé poloviny 20. století. Tyto dámy mnohokrát obohatily český film a je skvělé vidět je zde sedět u jednoho stolu. Jinak se jedná o nadprůměrnou komedii, jejíž až komornější až divadelní námět, místy vázne, aby byl korunován skvělým závěrem. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (35)

  • Zvláštně, snad symbolicky, působí scéna, kdy Světáci utíkají z hotelu, kde založili požár, a zastavují si bílou Tatru 603. Ta jednak nemá žádné označení pro taxislužbu, a jednak byla Tatra ve své době symbolem moci a měli ji k dispozici pouze straničtí funkcionáři, a to pouze v barvě černé. (sator)
  • Potlučení fasádníci jedou domů sanitkou jugoslávské provenience 1965 IMV 1000, jenž se vyráběla v letech 1959–1967 v „Industrija motornih vozil“ ve slovinském městě Novo mesto. (sator)

Související novinky

Zemřela herečka Jana Andresíková

Zemřela herečka Jana Andresíková

20.10.2020

Včera odpoledne opustila svět českého filmu herečka a dabérka Jana Andresíková. Bylo jí 79 let. Zprávu o úmrtí sdělil médiím její manažer René Kekely spolu s informací, že herečka, zotavující se po… (více)

Reklama

Reklama