Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Člen klanu nás přívádí do společenství Ku Klux Klanu, který vládne v jižních státech USA neomezenou pravomocí. Pravomocí zvanou lynč. V oblastech, kde lynčování je nepsaným zákonem. V jednom městě vyvolá znásilnění bílé ženy vlnu hněvu a krveprolití. Příběh o tom, jak se život může změnit v krvavou bitvu. (oficiální text distributora)

Recenze (76)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

V porovnání s Hořící Mississippi trochu slabší, ale přesto velmi dobré thrillerové KKK dramátko s excelujícími herci a mrazivě realistickou atmosférou. Jedna z nejlepších rolí Lee Marvina, další ze skvělých rolí Richarda Burtona.__P.S. Vydáním DVD se Vapeťáci zase předvedli. Obraz je hnusný jak zákon káže, vypadá skoro jako z VHS, samozřejmě v ořezu, a o zvuku raději ani nemluvím (dokonce dabing zněl lépe než originál). Inu a aby toho nebylo málo, film je jakási distribuční verze pro Německo (v úvodních titulcích vidíme namísto jeho originálního názvu název německý). Dobře to děláte, kluci. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Klasický příklad toho, jak může aktivistický náboj ubít formu a obsah celého filmu, resp. co se stane, když tvůrci rezignují na jakoukoliv snahu o poctivé řemeslo, soustředí se na chytlavém zobrazení tématu a chrstá kýbly krve pro dobrou věc. "Člen klanu" je béčkové exploitation s mizernými herci a stupidním scénářem, pokud vás tedy zajímá zrovna tato tématika, tak nemrhejte časem na kraviny a podívejte se na Hořící Mississippi ()

Reklama

NinonL 

všechny recenze uživatele

Zajímalo by mě, kam se všichni ti ostří muži v dnešním sluníčkovém světě poděli. Nebo stále existují někde v podzemí? Poměrně dobrý a naturalistický film, přestože je mu už přes 40 let. Zub za zub, oko za oko, pomsta za pomstu. Oboustranná nenávist mezi rasami podněcovaná každým dalším zločinem. V ní se pohybuje nejistý šerif a spousta dalších lidí s různými motivacemi i charaktery. Konec opravdu sluníčkový není. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Přínosné Ku-Klux-ploitation ze sedmdesátkové Alabamy. Maloměstská bělošsky nadřazená neomalenost, správňácký šerif Lee Marvin, O.J. Simpson jako černošský atentátník, pamětihodné znásilnění, divoká přestřelka v závěru. Sympaticky nic není naivně černobílé. Těžko si přát béčkový film, který by lépe vykreslil tehdejší (ale zase ne tak dávné) jižanské poměry. ()

choze 

všechny recenze uživatele

"ŠERIFE, VYKRVÁCÍM, KDYŽ MĚ NEVEZMETE DO NEMOCNICE. VY TO VÍTE, ALE NEJEDETE." Výborné brutální drama od režiséra ČEKEJ DO TMY, RUDÉ SLUNCE a VALACHIHO SVĚDECTVÍ, s charizmatickým Burtonem, tvrďákem Marvinem a O. J. Simpsonem jako černošským mladíkem, který se rozhodne pomstít vykastrování a vraždu svého kamaráda vystřílením místní filiálky Kukluxlanu. Film postupně nabírá na obrátkách a napětí, jedna brutalitka střídá druhou a vše směřuje k závěrečnému krveprolití, aniž bychom se dozvěděli, kdo vlastně tuhle lavinu spustil znásilněním bělošky na začátku. A opět se potvrzuje, že ustupovat zlu se nevyplácí. Ve své době nejdražší film (5 milionů dolarů) produkovaný černým producentem. Natočeno podle knihy Williama Bradforda Huie z roku 1967, kterému po jejím vydání Kukluxlan zapálil před domem kříž. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (13)

  • Film měl rozpočet 5,000,000 dolarů. (Chatterer)
  • Spoluscenárista Samuel Fuller mal pôvodne film aj režírovať, avšak z toho vycúval. (beso74)
  • Richard Burton sa v roku 1977 v jednom interview priznal, že sa raz na istej party narazil na Lee Marvina a hostiteľ to okomentoval slovami: "Samozrejme, vy dvaja sa poznáte." Obaja však počas natáčania vo veľkom holdovali alkoholu a tak si zo svojej spolupráci nepamätali nič. (beso74)

Související novinky

Zemřel O. J. Simpson

Zemřel O. J. Simpson

11.04.2024

Ve věku šestasedmdesáti let zemřel ve středu 10. dubna v nevadském Las Vegas bývalý profesionální hráč amerického fotbalu, úspěšný herec a později jedna z nejkontroverznějších osob americké kultury a… (více)

Reklama

Reklama