Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Mladý muž odjíždí z města na odlehlou venkovskou samotu, kde žil jako dítě. Počáteční idylku však naruší vztah s místní dívkou, mladíkův návrat k malířství, zjištění, že se dříve v okolí děly kruté události spojené s vraždami nacistů na sklonku války a zapomenutá místa v domě, související se vzpomínkami na jeho dětství… (Devadesát Dva)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (352)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Tak schválně. Ať se přihlásí ti, kdo by v tomto filmu poznali rukopis Juraje Herze, ať už jste od něj viděli třeba pouze jeho nejslavnější "Spalovačské" dílo. A nehlaste se všichni:) Dle komentářů jsem čekala naprostou "hrůzu." A myslím, že až tak děsivě hrozná TMA zase nebyla. Což je buď dobře, nebo nedobře. Podle toho, z jakého úhlu se to vezme. Poznatek č. 1: A zase tu máme ty šedivé, polorozpadlé, chátrající objekty s pochmurnou historií nacházející se kdesi uprostřed lesů či uprostřed samoty. K tomu ještě odehrávající se za naprosto depresivního a ponurého počasí. Atmosféra je tedy tímto vytvořena více než úspěšně. Poznatek č. 2: Chybka v logice se vloudila. Hlavní postava přijíždí na místo svého dávného dětství, vstoupí do budovy, která zřejmě již léta není využívána, přesto se však rozhodne vyzkoušet, jestli třeba jen čirou náhodou, nejde elektřina. Poznatek č. 3: Postava Lenky Krobotové ke konci filmu vlítne do baráku, který se pomalu začíná bortit díky puštěným vodovodním kohoutkům, které mají vadné těsnění a vůbec všechny trubky se už tak trochu začínají rozpadat. Hrdinka však nezastaví zběsile už tak skoro tryskající vodu na všechny strany, aby byl klid. Ale asi to chápu, nebylo to podstatné. Poznatek č. 4: Nudistické a erotické scény. Zcela nahá dívka se svíčkou v ruce schází dolů do sklepa, aby se z něj poté už samozřejmě nevrátila. Této scéně během celého děje předchází pár slibně "vzrušujících" sekvencí:) Závěr filmu zůstal mnou ne zcela pochopen. T.M.A. mohla být na české poměry mistrovským hororem. Zůstala se však houpat pouze mezi působivou atmosférou se spoustou zdařilých scén a mezi zcela nevyváženým příběhem a slabým scénářem. ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Ukousnutý uherák, rudý kostýmek a šňupající Dlouhý! Herzovu pokusu o návrat se nedá upřít jistá zábavnost a občas i atmosféra, díky zamlžené krajině a Macháněho zajímavé kameře. Jakmile však kterákoliv z postav otevře ústa a pokusí se promluvit, nastává zoufalství těžkého kalibru. Kdyby nebyl scénář tak trapný a vyškrtly se některé doslova parodické charaktery (paní v červeném kostýmku a s železnou tyčkou v ruce, Kronerová snažící se hrát nepříjemnou paní-asi zapomněla že ona to hrát nemusí, znalec a kronikář-ten nesmí chybět v žádném béčkovém až céčkovém hororu že), mohlo jít o docela slušnou atmosférickou jednohubku. Ale stejně nechápu, jak může něco takového natočit režisér Petrolejových lamp nebo Spalovače mrtvol. ()

Reklama

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

T.M.A. je velmi zvláštní film. Má hromadu nedostatků a negativ, nevyrovnaným scénářem vršícím na sebe všemožné zápletky a klišé počínaje, přes velmi podivné dialogy až po tu a tam velmi drhnoucí herectví. Že není vůbec nijak originální a pokukuje po všem možném, to je to nejmenší, co by vadilo. Občas to vypadá, jako by tu a tam kus filmu s něčím důležitým nebo nutným pro právě teď se odehrávající scénu, prostě chyběl, jako by jste na pár okamžiků usnuli a něco vám uteklo. Kamera občas neplní svůj účel, příběh přeskakuje z jedné nohy na druhou, z jedné místnosti do druhé, věci se občas dějí náhle, zčistajasna a jakoby nahodile. Na druhou stranu je třeba říci a uznat, že nakonec všechno zapadne tam kam má, všechny dějové odbočky se slijí v jeden jednolitý a ne zcela špatný závěr. Dočkáme se několika velmi povedených a atmosférických scén a celková atmosféra je na české poměry docela ucházející. Některé role jsou zajímavé, třeba dětské role jsou bezchybné a zpěvačka, ač mi byla nesympatická byla taky dobrá). Jelikož jsem jako první četl knihu, která byla napsána podle scénáře, prakticky jsem skoro přesně věděl, do čeho jdu, přesto tak nějak nevím, jestli se mi to líbilo, nebo ne. Jak říkám, na český poměry poměrně slušný horror se zajímavými scénami, exteriéry a tu a tam atmosférou, na druhou stranu by člověk od Herze čekal více. Myslím si, že za to největší měrou může slabý scénář. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Každý se něčeho bojí….. Ten barák nemá adresu a prý ani pěknou minulost. Což mně nevadí. Bohužel horší je, že se všichni snaží tvářit hororově. Trapárna! Stejně jako dialogy či nesympatické chování postav. Takový český dům duchů s trochou sexu (dřív jsme nemohli…). Je jen na vás, jestli přistoupíte a překonáte všechna proti (cca 40 minut). Pak se můžete dočkat zajímavých okamžiků. Duchařiny mám rád a zde se najde pár okamžiků, které dávají zapomenout na trapnost. Ovšem několik dalších ji rychle připomene. Originalita příběhu je neodiskutovatelná. Přinejmenším v našich končinách. Avšak jeho struktura, obsazení, dějové zvraty – nesmyslné! Bože, TO JE KRAVINA!!! Bojím se, že nebudu mít odvahu na další český film! PŘÍBĚH ** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Tak, opět se nám tady ukazuje, že uživatelé Česko-Slovenské filmové databáze mají na filmy minimálně dvojí metr. Prostě české a slovenské filmy jsou u vás v nemilosti... Ještě bych chápal, že třeba Bobule mají jen 69%... To je samozřejmé, protože tak extra dobrej film to není (ovšem na komedii z posledních let je to dosti úctyhodné), ale když se podívám na místní hodnocení třeba Tobruku, Normalu, Bathory a teď i tohoto filmu, tak je mi úplně jasné, že zatímco třeba americké stupiditě (a že jich za rok vyprodukují mraky) sem tam nějakou tu chybičku, a mimoto i pro američany dost tipickou absenci příběhu odpustíte, tak u českých filmů nejste ochotni tolerovat jediné zaškobrtnutí.... Já uznávám že T. M. A. není dokonalý film. K tomu má opravdu ještě daleko, ale když mají například všechny díly (když ovšem pominu jedničku která si to jako jediná zaslouží) odpornosti jménem Saw vyšší hodnocení, než tenhle film, tak se prostě musím ozvat... Právě tady se totiž projevuje ten dvojí metr... Saw 2 - 5 - 999, nebo kolik těch dílů nakonec bude si totiž tak nějak pořád hraje na to, že tam o něco jde, čímž dost neuměle maskuje, že jde jen o to, aby si nějakej sadistickej scénárista vybil svoje touhy aspoň na papíře a pak se mohl ukájet při pohledu na krev stříkající na obrazovku.... Proč tu mluvím o Saw??? Saw sice nemá být horor, ale s výjimkou prvního dílu je to šílenej horor, skouknout alespoň pět minut tý hnusný s*ačky... Jak už jsem říkal, T.M.A není dokonalý film. Když si vezmu například příšerně toporné herectví (minimálně při mluvení) Ivana Fraňka, absenci nějakého nosného příběhu, občasnou umělost dialogů nebo neskutečně násilný zlom v charakterech postav, kterého se dočkáme na konci, tak je jasné, že se tady někdo při natáčení asi koukal kde co lítá a ne co je ve filmu navíc... Ovšem po technické stránce (hudba, kamera, režie) a hlavně po stránce toho, co dělá horror hororem (pro neznalce horror=hrůza), tak já odcázel z kina rozhodně spokojen, ačkoliv to může být tím, že dnes už se kvalitní horory netočí (ano, tím mám na mysli i Stáhni mě do pekla, což je jen mírnej nadprůměr v záplavě ptákovin nejhrubšího zrna). Od tohoto filmu jsem si nesliboval nějaký zlom, doufal jsem že uvidím nějakou tu lekačku, dusnou atmosféru a občasné okusování si vlastních nehtů, a toho se mi dostalo... Takže vzhledem k vašemu hodnocení, které se odvíjí od toho, že české filmy hodnotíte špatně už ze zvyku, musím dát 5*, aby se aspoň někdo pokusil o menší nápravu.... ()

Galerie (41)

Zajímavosti (14)

  • Autor scénáře Martin Němec nebyl s výsledkem natáčení spokojen. (sator)
  • Když prodavačka v obchodě přinese stojícím mužům u pultu piva, položí je na jeho okraj, protože muži mají ještě nedopito. Avšak v dalším záběru, kde se jen změnila kamera a ne čas, tři nová piva na okraji pultu nejsou. (TheDave)
  • Variant názvu filmu bol tiež Dveře do temnoty. (Zdroj: skcinema.sk) (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel herec Andrej Hryc

Zemřel herec Andrej Hryc

31.01.2021

V noci ze soboty na neděli zemřel slovenský filmový, televizní a divadelní herec Andrej Hryc. Bylo mu 71 let. Hryc bojoval od loňského roku s akutní leukémií, informace o úmrtí nyní médiím předala… (více)

Reklama

Reklama