Reklama

Reklama

Ebenezer je lakomý, starý lichvář, který nenávidí všechny a všechno, včetně Vánoc nebo svého synovce Freda. O sedm let později, je opět Štědrý den, Ebenezer odmítá Fredovo pozvání na vánoční večírek a odmítá přispět na charitu. Jde domů, kde se mu zjeví duch jeho zemřelého partnera, který ho varuje, aby se zřekl života lakomce a začal dělat pokání, jinak ho čeká v posmrtném životě tvrdý trest. Také mu řekne, že ho navštíví tři duchové. Stařec je vyděšený, ale nakonec tomu všemu moc nevěří. Jenže v noci se mu zjeví Duch minulých Vánoc, který ho bere na cestu zpátky v čase, do jeho mládí, kdy dal přednost penězům před láskou. Za další hodinu přichází Duch současných Vánoc, který mu ukazuje radosti a spokojenost všech, kteří milují Vánoce. Za chvíli přichází i Temný stín, Duch Vánoc budoucích. Ten bere Ebenezera do budoucnosti a ukazuje mu, co se bude dít po jeho smrti. Duchové Vánoc mu otevřeli oči a odkryli pravdy, kterým nikdy nechtěl uvěřit. Dřív než bude příliš pozdě, musí otevřít své srdce a odčinit všechno špatné, co v životě udělal. (TV Nova)

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (701)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Vánoční kolega patří k nejoblíbenějším adaptovaným dílům Charlese Dickense. Dějově není nijak složitá a daří se jí docela dobře vykreslovat vánoční atmosféru včetně veškerého nadpřirozena a dobrosrdečné nálady. Díky své snadné uchopitelnosti jsme se dočkali různých adaptací, moderních variací, animovaných verzí (dokonce i v Disney, Barbie, Šmoulovským či Looney Tunes obsazení) a doslovných převodů. Robert Zemeckis se rozhodl podobně jako Vánoční expres předvést Vánoční koledu v motion capture verzi. Na jedné straně se mu díky tomu daří dodat příběhu na vlastní imaginaci a vykreslit Dickensem načrtnutý svět. Na straně druhé vánoční atmosféru dokresluje jen pomocí jiskřiček, zvonků a sněhu. Snímek jako by neměl žádnou duši. Rychle se žene vpřed, atrakce střídá atrakci, ale civilnější momenty, které jsou v tomto příběhu tím nejdůležitějším, se stávají jen přítěží. ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejkrásnějších vánočních příběhů, který znám už od raného dětství (jako malý jsem pročítal pěknou kreslenou knížku), dostal několik filmových podob. A tato se povedla náramně, protože mi nádhernou vizuální stránkou připomíná onu kreslenou knížku, kterou jsem četl vždy o Vánocích s očima navrch hlavy, bál jsem se u ní, bulel jsem u ní a poučil se. Postavy jsou parádně zahrané, Silvestri si dal také záležet a celé to má spád a šmrnc. Vánoce se blíží, a tak si zbývá povzdechnout, proč jen každý mrzout na této Zemi nemůže mít svoje vlastní 3 duchy, kteří by mu zase resuscitací nahodili do provozu svědomí, cit i radost...a že by takových potřebných lidí dnes bylo...:) ()

Reklama

Madison 

všechny recenze uživatele

Dôvod, pre ktorý udeľujem až 5*, spočíva najmä v neuveriteľne nádhernej animácii, ktorá ma úplne ohromila. Celkovo tmavé depresívne zafarbenie - vystihujúce zlomyseľnosť hlavnej postavy (pre malé deti musí byť táto ponurá snímka nestráviteľná) je umocnené rozprávkovou kamerou, podmanivou vianočnou atmosférou a ušlachtilými myšlienkami. Zemeckis patrí v istom ohľade do tej istej kategórie ako aj Columbus a vedia ma nadchnúť najmä tým, že ich filmy majú rodinné vyznenie, pekný príbeh a zaujímavé charaktery postáv. Chcela by som povedať, že som pri Vianočnej kolede odpočívala, ale klamala by som :) Niektoré scény sú tak detailne a zároveň pochmúrne nasnímané, že som z filmu ako celku mala vskutku desivé pocity. ()

Peytl 

všechny recenze uživatele

Jak by řekl jeden místní, momentálně zavržený a téměř v ilegalitě žijící klasik, asi, příteli, postrádáš sysel pro tumor, páč já jsem nepostřehl ni zbla vtipu a Vytřigros nebude mého syna strašit do jeho prvních uhrů jen díky tomu, žen jsem ho nadopoval nurofenem a on zavřel víka a vytuhl. Takže ho nevzbudil ani můj hurónský smích při každém vtipném gagu a já už se nemůžu dočkat premiéry Evil Dead, to asi bude zase lekrace, co? ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Solidní vánoční biják, jeho největší síla tkví v Zemeckisově schopnosti navodit jakoukoliv atmosféru, kterážto se nejvíce odráží na úvodní temné dvacetiminutovce a mladistvě rozjančeném závěru, z něhož vánoční nálada doslova kape. O to víc zamrzí bezpohlavnost a estrádovitost zbytku (setkání s duchy jsou vesměs utrpení), což nejenže narušuje dramatickou strukturu, ale ve své primitivnosti a předvídatelnosti nudí víc, než je zdrávo. Proč machrovat s nekonečnými průlety po Londýně a okolí, když se dá tnout do vztahů, na nichž závěrečné poučení beztak staví? Nechápu. A stále mám pocit, že být to celé natočené s živými herci, byl by výsledek o řád lepší a zajímavější. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (15)

  • Tržby ze severoamerických kin byly 137,9 milionu amerických dolarů, součet těch celosvětových 325,3 mil. (Zdroj: ČSFD)
  • Jim Carrey, který hraje starého vetchého Vydřigroše, je o 16 měsíců mladší než Colin Firth, který hraje jeho synovce, statného Freda. (HappySmile)
  • Po a Polárním expresu (2004) šlo o druhý film Roberta Zemeckise s výrazně vánoční tematikou. Oba snímky byly natočeny metodou "motion capture" - tedy s herci, kteří neposkytli jen hlasy, ale jejichž pohyby byly zdrojovými informacemi při tvorbě animace postav. (Foibos)

Související novinky

Ferrell, Reynolds a Vánoční koleda

Ferrell, Reynolds a Vánoční koleda

23.09.2019

Ještě nemáme ani prosinec, a už se musím pustit do rozebírání nejkrásnějšího období roku, Vánoc. Můžou za to totiž herci Will Ferrell a Ryan Reynolds, kteří se teď čerstvě upsali novému muzikálovému… (více)

Zemeckis a miniaturní druhá světová

Zemeckis a miniaturní druhá světová

20.06.2017

Legendární Robert Zemeckis (Návrat do budoucnosti, Forrest Gump) se po Vánoční koledě konečně vrátil k hraným filmům. Jeho nová dramata Let, Muž na laně a Spojenci se (alespoň v Česku) dočkala velmi… (více)

Zemeckisův vodní svět

Zemeckisův vodní svět

07.04.2010

Studio Disney sice po slabých komerčních výsledcích Vánoční koledy přestalo financovat Zemeckisovo ImageMovers Digital (a v lednu 2011, po dokončení Mars Needs Moms!, jej nadobro uzavře), ale… (více)

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

Jim Carrey a režisér Juno si plácli

09.03.2008

Kariéra Jima Carreyho si nějaký čas dávala šlofíka, ale zdá se, že navzdory fiasku s thrillerovým pokusem 23 se gumový Jim vrací s plnou parádou a momentálně patří k nejvytíženějším hercům vůbec.… (více)

Reklama

Reklama