Reklama

Reklama

Akta X: Chci uvěřit

  • USA The X-Files: I Want to Believe (více)
Trailer 1

Fox Mulder a Dana Scullyová už delší dobu nejsou v žádném spojení s FBI. Mulder se skrývá kdesi v ústraní a Scullyová se zaměřuje na lékařskou praxi a snaží se pomáhat potřebným. Do hry je však vrací agentka Dakota Whitneyová, která obdivuje práci Foxe Muldera a věří, že právě on jim může pomoci s vyřešením případu zmizelých žen, mezi nimiž figuruje i mladá agentka FBI. Jak se záhy ukáže, v případu má přeci jen svou roli tajemný element. Tím je bývalý farář, který má vidiny týkající se zmizelých žen. Tento zvláštní muž se zdá být jediným klíčem k vyřešení případu. Vzhledem k jeho pedofilní minulosti mu ale věří jen málokdo... (TV Prima)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (646)

castor 

všechny recenze uživatele

Veleslavný seriál mi nikdy nějak zvlášť nepřilnul k srdci. Jednotlivé série měly viditelně klesající úroveň a tvůrci jakoby netušili, jak kultovní seriál ukončit. CHTĚL JSEM UVĚŘIT, že s druhým celovečerním snímkem (po deseti letech) to bude jiné.. a hle, bylo!! I když jde vesměs o tuctovou „pojďme z toho ještě něco vytřískat“ kriminálku, dýchla na mě slušnou porci napětí i tajemna. Možná za to mohl ten nekonečný sníh, možná fakt, že tahle dvojice, bok po boku se honící po emzácích a rozmotávající vládní spiknutí, příjemně dospěla. Vysloužilé vyšetřovatele paranormálních jevů Foxe Muldera a Danu Scully tahá FBI z (ne)vyhřáté postele a doufá, že jim pomohou v případu zmizelé agentky. Jenže Mulder se kvůli vykonstruovanému obvinění straní a namísto lidského kontaktu si raději vystřihuje články z novin. A doktorka Scully, traumatizovaná smrtí synka, zase momentálně pečuje v katolické nemocnici o dětského pacienta. Potkávají se doma a v prázdném vztahu jim už nezbývá moc času na emoce. Jenže tvůrci mě už úvodními desítkami minut dokázali slušně naladit (pomohl i profláklý hudební motiv) a slavná dvojice tak chlapíkům z FBI košem nedá. Při pátrání jim bude k dispozici i bývalý pedofilní kněz se zvláštními schopnostmi a mírné vaření z vody může začít.. Vlažným tempem tak dokráčíme až do finále, které stejně jako předešlé scény nijak výrazně nepřekročí průměr, ale holt mi tihle otřískaní (chemie mezi nimi náramně funguje) hrdinové sedli!! Určitě víc, než zbytečný motiv východoevropské mafie, která tu a tam pronese něco česky.. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Poměrně solidní zavzpomínání na mnou kdysi tolik milovaný fenomén. První projekce ve mě vyvolala spíše zklamání, nicméně druhá dojem napravuje. Velmi rád jsem se po letech opět setkal se svými oblíbenými hrdiny a přestože se jedná o dosti vzpomínkovou záležitost, kde se často i bilancuje, tak se místy dostavilo to správné mrazení, které jsem měl vždy moc rád. 65% ()

Reklama

Gemini 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou se rozmáhá nemilý zvyk oživovat mrtvé či nemrtvé seriály filmem, který vypadá jako několik dílů nalepených na sebe, respektive za sebe. Zatím to byly seriály kreslené, avšak jak nyní Chris Carter (bohužel) dokázal, problém se netýká jenom animáků. Nejen filmoví Simpsonovi a futuramácké Bender's Big Score, ale i nový iksfajlácký film častují diváka čímsi, co odpovídá slabým dílům seriálu a vzhledem ke stopáži to jde hodně přes míru únosnosti. Jistě nelze jenom hanět, dobré momenty tu jsou, třeba ti psi byli vážně dobře drsní, ale největší problém spočívá v tom, že linie se Scullyovou a její eticko-religiózní krizí se do Akt X naprosto nehodí, obzvlášť v kontrastu s tím, co mezitím předvádí ten chlupatý lišák Mulder. Při každé scéně s Billym Connolym a při každém už kdysi slyšeném dialogu jsem vzpomínal na skvělý díl, jehož číslo ani název si samozřejmě nepamatuju neb nejsem žádný X-Files závislák, ale jehož hlavní postavou bylo právě postarší médium, které vidělo jak lidé zemřou. To byla klasa, tam to bylo pro Scullyovou osobní, a tam to mělo sílu. Tady to ovšem Chris Carter hodně provařil, respektive převařil:P Jak už jsem řekl, nejsem žádný ortodoxní fanda X-Files. Paradoxně mi to zážitek z filmu v mnohém zpříjemnilo, či lépe řečeno ulehčilo, neboť mi ze vztahu mezi hlavními hrdiny nenaskakuje kopřivka a jenom tak tiše závidím. Mulderovi, ne Scullyové;) Jsem ochoten přistoupit na to, že si z nás všech Chris Carter udělal prdel. Sice nehezky a odfláknutě, ale mně se "ftípek" taky občas nepovede. Nelze snad popřít, že indicie jako povolání ředitele Skinnera zpět do akce a krásná Gillian v bikinách (pročež prosím neodcházet či nevypínat před koncem titulků;)) podporují mé tvrzení o hodně černém a finančně riskantním fórku. Jediné, k čemu nelze mít výhrady, je hudba. Mark Snow narozdíl od Chrise Cartera nezapomněl to, co uměl, a dává na správných místech filmu aspoň trochu ty grády, které by mít měl a mohl:P Není to sice taková nezapomenutelná událost jako verze hlavního tématu vytvořená pro první X-Files film, ale rozhodně se po tom podívám. Je to škoda a bohužel můj nejhorší kinozážitek roku 2008, pročež dávám 40%. A i na nich má jistý podíl to, že Gillian stále ještě roste do krásy;) PS: Pro českého diváka je tu speciální bonus za vtipnost, protože kompars zhusta mluví česky. Je to přece taky skoro ruština, že jo... ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Nie zlé. Ako nadpriemerné krimi to malo naozaj šťavu. Ako pokračovanie série o nadprirodzených javoch to ale nemohlo obstáť a dôstojnosť filmu nezachraňujú ani Mulder a Scullyová; a prakticky len tieto dve mená spájajú tento film s pôvodným seriálom. Pokiaľ sa tešíte na mysterióznosť a tajomnú atmosféru, zabudnite. Nechápem ako tvorcovia, ktorí ešte pred pár rokmi chŕlili jeden perfektný nápad za druhým, a vďaka ktorým sa stal seriál fenoménom pre fanúšikov mysterióznych a sci-fi príbehov, sa zrazu nemohli zmôcť na súvislejšiu zápletku s lepším príbehom. Táto story by bola ideálnym námetom pre 45minútový seriál, ale povedzme si pravdu, kto by chodil do kina kvôli jednej časti zo seriálu? Vzťah Muldera a Scullyovej bol pre mňa miernym šokom, ale budiš, ja si rád zvykám a nakoniec to nebola až taká fraška, najmä vďaka hereckým výkonom. Nezvykol som si ale na poloprázdny scenár, napätie bolo vykastrované, atmosféra nemala ďaleko k impotencii. Ešteže na konci všetko zachránil Skinner. 65%. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Byť na vašom mieste, sledoval by som ho aj v posteli.“ – „Je to usvedčený pedofil.“ – „Dobre, posteli by som sa radšej vyhol.“ Mne nevadí, že sa Akty X: Chcem uveriť nevenujú UFO záležitostiam. Naopak, patrím k fanúšikom, ktorí v minulosti najviac ocenili samostatné, prevažne hororové diely netopiace sa v Carterovej ku koncu už ozaj masívnej a chaotickej mytológii. Problém je v tom, aké strašne televízne to je. Vidno to na komornej výprave, kde po scéne behá hŕstka postáv a ak sa aj objaví niečo akčnejšie alebo trikovejšie (pád z poschodia), ťahá to za oči a pôsobí to neprirodzene. Oproti prvému kinocelovečeráku vyzerá druhý ako chudobný príbuzný, čo je vo svete filmových sequelov nečastý, až obskúrny jav (rozpočet dvojky bol takmer o 40 miliónov nižší, než u jednotky wtf). Ani herci ma príliš nepresvedčili. Scully je fajn, ale Mulder mal divný účes, ktorý mi celý čas trhal pozornosť. Skinner sa len mihne a nová FBI posila ma nenadchla (najlepší je Billy Connolly ako padlý kňaz). Vďaka ponurej rozčľapkanej sychravej výprave snímka disponuje nepríjemne mrazivou a chladnou atmosférou, ale scenár je biedny. Síce mu nechýba zopár silných momentov (často v nich figurujú hlavy, či už ľudské, alebo iné), ale inak je akýsi nevýrazný, matný, nepresvedčivý. Celosvetová tržba 69 miliónov bola na taký fenomén fakt málo (situáciu nezachránil ani triezvy 30-miliónový rozpočet), ale tvorcovia si za to mohli sami: pustiť do kín takýto "televízny" film a čakať 200 miliónov na tržbe asi bolo fakt nereálne. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (20)

  • Chris Carter je duchovným otcom Aktov X. Štúdio Fox mu navrhlo, aby po skončení seriálu natočil svoj celovečerný film (k tomu prvému totiž len napísal scenár). (youtoo18)
  • Podtitul "I Want to Believe" je nápis no fotke UFO, ktorý visel v Mulderovej kancelárii. (youtoo18)
  • V čase 1:03:10 jedna ze sester promluví česky:„Začíná mít záchvat“. I přesto, že doktor i zbylé sestry mluví rusky. (Pumpenzen)

Související novinky

Pokračování, kam se podíváš – 2. část

Pokračování, kam se podíváš – 2. část

02.12.2008

V sequelu včerejší novinky o pokračováních se dočtete o další Planetě opic, další Policejní akademii, dalším Hairsprayi a dalších Aktech X. Zpočátku to znělo jako totální kachna – internetem… (více)

Další záhada pro Muldera a Scullyovou

Další záhada pro Muldera a Scullyovou

04.11.2007

Příští rok to bude přesně deset let, co se na plátnech kin objevila celovečerní Akta X. Od té doby se pravidelně objevují zprávy o chystaném pokračování. Když už jsme si říkali, že k tomu asi nikdy… (více)

Reklama

Reklama