Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve své poslední roli bezcitného gangstera se Jamesi Cagneymu podaří životní útěk z vězení.  James Cagney září v roli neurotického a emocionálně vyšinutého gangstera, který trpí padoucnicí a který se po smrti matky, na jejíž chvále je úporně závislý, rozhodne pomstít jejímu vrahovi. Působivý snímek, v němž se odráží atmosféra studené války, a jehož závěr je považován ze jeden z nejvíce strhujících ve filmové historii. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (90)

Dudek 

všechny recenze uživatele

Neskutečně akční a rychlý snímek. Jeden z těch několika filmů, ve kterém jsou hlavní postavy zločinci a my máme možnost fandit těm zlým a modlit se v poražení těch hodných. Hlavní hrdina je ukázková svině, v několika momentech jsem měl sto chutí skočit přímo do děje a pořádně ho proplesknout (a to ať v dobrém slova smyslu - "zabití kolegy", či špatném - bolesti hlavy). Děj nepostrádá byť jedinou vteřinku napětí a je stále se na co dívat. Z postav zaujala hlavně Margaret Wycherly v roli matky hlavní postavy, neboť její chování je vzhledem k věku i pohlaví nečekané, i když ne nelogické! Třešničkou na dortu je vzhledem k doposavadnímu ději velmi nečekaný konec, i když vzhledem k dalším okolnostem se jedná o ten nejlepší možný. Btw Virginia Mayo je opravdu kočka. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Kolorovaná kriminálka, ktorá bude asi v niektorých smeroch priekopnícka. Mieša kriminálnu činnosť gangstrov s pobytom vo väzení a policajnou infiltráciou do gangsterskej jednotky. Moja prvá skúsenosťs Jamesom Cagneyom dopadla ale roztrpčito - charizmu má, ale na rolu gangstra mi nesedel. Vyzerá ako typický klaďas, ktorému rola psychotického poloblázna nešikla. A ani ostatné postavy mi nejako neutkveli v pamäti, teda až na zvodnú Virginiu Maovú a Margaret Wycherlyovú v roli drsnej gangsterskej matky, ktorá zhltla pár echtovných hlášok "Ja sa o neho postarám. Ak na toho babráka nestačím, tak už som stará." "Moderné" technické vymoženosti dávajú vedieť, že film pamätá ešte druhú svetovú. Záver je nabitý akciou, na 40. roky naozaj netypickou a drží celkovo slušné tempo. ()

Reklama

Freemind 

všechny recenze uživatele

Ještě dnes je tahle klasika napínavá jako ďas, ve čtyřicátých letech u toho museli lidi v kinech kvičet strachem. Za zmínku stojí především James Cagney jako archetypální záporák - hypochondr, asociál a psychopat s úžasným oidipákem. Honičky, gadgety, střílečky, břitké dialogy plus nekompromisní, výbušné finále. I love it. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Napínavé, na tehdejší poměry velice slušné efekty, opět úžasný James Cagney, zajímavý a revoluční prvek s oidipovským komplexem hlavní postavy. Jsem spokojen. Když si vzpomenu na nedávno shlédnutý film Italian Job (remake slavného "zlodějského" filmu), je mi až smutno z toho, jaké hovadiny se v současném Hollywoodu točí. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Roli psychopatického a záchvaty padoucnice trápeného gagstera zahrál James Cagney skutečně dobře. Z jeho minulosti se dozvídáme sice jen střípky, ale o to víc tu můžeme zapojit vlastní imaginaci. "Zahrál dobře" ale také znamená, že ostatní herci mu tvořily spíše jen "prostředí", ve kterém mohl projevovat svoji brutaltu; a to včetně policií nasazeného infornátora, který si získal jeho důvěru (až téměř "mateřskou"), ale který ho přesto chladnokrevně zastřelil (z vlastní vůle, mohl tuto práci přenechat jiným, bylo jich tam na to dost)... Dobře by se k tomu hodila písnička Velvet Underground "White light white heat" (White light, White light goin' messin' up my brain / White light, Aww white light its gonna drive me insane / White heat, Aww white heat it tickle me down to my toes / White light, Aww white light I said now goodness knows, do it...), možná byla tímto filmem inspirována. ()

Galerie (113)

Zajímavosti (16)

  • Existuje aj počítačom kolorizovaná verzia. (westerns)
  • Všechna místa při sledování a zaměřování pozice cisternového kamionu jsou přesná. Dokonce je lze ještě nyní nalézt na současné mapě Los Angeles. I radnice města Los Angeles se objeví v záběru v pravý čas. (mi-ib)
  • V roce 2008 snímek obsadil 4. příčku v žebříčku nejlepších gangsterských filmů, který byl sestaven Americkým filmovým institutem. (mi-ib)

Reklama

Reklama