Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve své poslední roli bezcitného gangstera se Jamesi Cagneymu podaří životní útěk z vězení.  James Cagney září v roli neurotického a emocionálně vyšinutého gangstera, který trpí padoucnicí a který se po smrti matky, na jejíž chvále je úporně závislý, rozhodne pomstít jejímu vrahovi. Působivý snímek, v němž se odráží atmosféra studené války, a jehož závěr je považován ze jeden z nejvíce strhujících ve filmové historii. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (90)

InJo 

všechny recenze uživatele

Výborná zábava, která v sobě náramně snoubí snad všechna zásadní klišé gangsterských, akčních a kriminálních filmů (infiltrace záporakovy bandy, zrádný parťák, útěk z vězení, velká finální akce atd.). Divím se, že to (pravděpodobně) nemá žádný remake. A že se žádný ani nechystá. S dostatečně hvězdným a schopným hereckým obsazením a nadprůměrným režisérem by to mohla být naprostá bomba i v současnosti, protože i když se za ty desítky let pochopitelně hodně změnila doba, scénář je ve svých hlavních bodech stále velmi aktuální. A Cagneyho postava je přímo učebnicový antihrdina... 80 % ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Raoul Walsh natocil krasny a nadcasovy noir film, ktoremu nic na krase neubralo ani 65 rokov. Z kazdeho zaberu a sceny sala na divaka vyborna rezia a precizna praca. Pre mna je White Heat nielen skvostny film- noir, ale hlavne skvostna gangsterka, ktora si kludne vytiera prdel s dnesnymi radoby kul gangsterkami /Gangster Squad -Lovci Mafie/ asi tak ako si ja vytieram prdel letakmi z Kauflandu a Lidla, ked mi dojde Harmassan. To som vsa odbocil. Pre mna je White Heat jeden z najlepsich film noirov a podla mna aj to najlepsie, co natocil Raoul Walsh, lebo ten svoje najlepsie filmy tocil v rokoch 1935 - 1950. Filmu suverenne vladne vyborny James Cagney /Oklahoma Kid, Angels with Dirty Faces/ v roli zaporackeho psychopata s pomaly az oidipovskym komplexom. Spomenut vsak treba aj Edmonda OˇBriena /noir Killers a neskor aj Peckinpahov Wild Bunch/. Dalej pozorny divak si urcite vsimne vo filme aj filmarske odkazy na nastup Studenej Vojny, tie odkazy sa len tazko daju prehliadat. Zaverecna akcna scena je ciry masaker, ktory si budem pamatat este sakramentsky dlhu dobu. Mnohe neskor natocene akcnaky nesu odkaz tohoto kultu. 100 % ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Kolorovaná kriminálka, ktorá bude asi v niektorých smeroch priekopnícka. Mieša kriminálnu činnosť gangstrov s pobytom vo väzení a policajnou infiltráciou do gangsterskej jednotky. Moja prvá skúsenosťs Jamesom Cagneyom dopadla ale roztrpčito - charizmu má, ale na rolu gangstra mi nesedel. Vyzerá ako typický klaďas, ktorému rola psychotického poloblázna nešikla. A ani ostatné postavy mi nejako neutkveli v pamäti, teda až na zvodnú Virginiu Maovú a Margaret Wycherlyovú v roli drsnej gangsterskej matky, ktorá zhltla pár echtovných hlášok "Ja sa o neho postarám. Ak na toho babráka nestačím, tak už som stará." "Moderné" technické vymoženosti dávajú vedieť, že film pamätá ešte druhú svetovú. Záver je nabitý akciou, na 40. roky naozaj netypickou a drží celkovo slušné tempo. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Bombová akčnágangsterka. Perfektne zrežírované, napísané aj zahrané. Hlavne v prvej polovici je to úplná dokonalosť so zaujímavými postavami a vybudovanými vzťahmi medzi nimi. James Cagney je ako gangsterská verzia Normana Batesa úžasný .Na svoju dobu to má šialené tempo. Vôbec by ma nenapadlo, že ten film má vzše 60 rokov.Jediná škoda je, že druhá klasickejšia polovica (aj keď stále špičková) mierne nestíha za tou prvou 10/10 ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Jak se rodí vyšinutost v člověku? Zde je jeden z možných výkladů. Chtěl postít vraha své matky, na které byl silně citově závislý. Ta byla pro jeho život vzorem. Když o svůj vzor přišel, tak nelenil, až šel si to vyrovnat s chlapem, co ji připravil o život. A pak už narážel na různé situace, kde si počínal jako chlap, ale pro společnost se stává gangsterem. Je neoblíben, v tom si ale lebedí, protože si těch, u kterých by byl oblíben neváží. Útěk z vězení, to je to jediné, nač myslí dosud ještě vězeň, co dostal hodně let na převýchovu v base, a ještě se nestal apatickým a pološíleným z vězeňského života, takže má ještě odvahu uprchnout a zařadit se do společnosti, třebaže by měl být v base. Je-li to natolik velký frajer, tak se dokáže ve společnosti usadit, nebýt poznána a nevrátit se do krimi. Atd. ()

Galerie (113)

Zajímavosti (16)

  • Část filmu se objevila ve snímkuu Respekt (1992), kde inspiruje jednoho z hlavních aktérů. (Ignus.cz)
  • Cody Jarrett (James Cagney) byl v roce 2003 Americkým filmovým institutem AFI zařazen v žebříčku nejzápornějších postav v dějinách amerického filmu na 26. příčku. (TheDude)

Reklama

Reklama