Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Ve své poslední roli bezcitného gangstera se Jamesi Cagneymu podaří životní útěk z vězení.  James Cagney září v roli neurotického a emocionálně vyšinutého gangstera, který trpí padoucnicí a který se po smrti matky, na jejíž chvále je úporně závislý, rozhodne pomstít jejímu vrahovi. Působivý snímek, v němž se odráží atmosféra studené války, a jehož závěr je považován ze jeden z nejvíce strhujících ve filmové historii. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (88)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Roli psychopatického a záchvaty padoucnice trápeného gagstera zahrál James Cagney skutečně dobře. Z jeho minulosti se dozvídáme sice jen střípky, ale o to víc tu můžeme zapojit vlastní imaginaci. "Zahrál dobře" ale také znamená, že ostatní herci mu tvořily spíše jen "prostředí", ve kterém mohl projevovat svoji brutaltu; a to včetně policií nasazeného infornátora, který si získal jeho důvěru (až téměř "mateřskou"), ale který ho přesto chladnokrevně zastřelil (z vlastní vůle, mohl tuto práci přenechat jiným, bylo jich tam na to dost)... Dobře by se k tomu hodila písnička Velvet Underground "White light white heat" (White light, White light goin' messin' up my brain / White light, Aww white light its gonna drive me insane / White heat, Aww white heat it tickle me down to my toes / White light, Aww white light I said now goodness knows, do it...), možná byla tímto filmem inspirována. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Výborná gangsterka, v níž zahrál James Cagney šíleného zabijáka skvělým způsobem. Ale nejen James Cagney je tím hlavním ve filmu. Všechny role perfektně zapadly jako jednotlivé díly puzzle. Film noir je taková moje srdeční záležitost a tenhle film můžu i několikrát do roka. Perfektní kamera, střih, režie... Jenom když narazíte na kolorovanou verzi, tak stáhněte barvy, ať máte film černobílý, stojí to za to. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Slušná gangsterka o bezcitnom a duševne nie tak celkom v poriadku mafiánovi, ktorý sa rozhodne pomstiť a ktorého na ceste za pomstou nemôže nič zastaviť. Po hereckej stránke výborné a dejovo pútavé, páčili sa mi hlavne väzenské pasáže. Škoda toho konca, ten sa mi zdal už mierne pritiahnutý za vlasy, a to že vraj patrí medzi najviac strhujúce vo filmovej histórii. No neviem, neviem... 75/100 ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Krutopřísně chlapácká noirovka, která je ve společnosti akčních kriminálek na svou dobu podobně dominantním počinem jako o skoro padesát let později Nelítostný souboj, v originále zcela mimochodem pod názvem Heat. V úžasném tempu, nekompromisním střihu a se scénářem, jehož kvalita a dějová kreativita bere dech o to víc, čím více tuctovějších a zaprdlejších gangsterek jsme viděli. Cagney skvělý, ale ostatní mu zdatně sekundují - infiltrovaný polda dokonce tak zdatně, že mu člověk nakonec musí fandit, přestože hvězdou má být právě Cagneyho chladnokrevný a hláškující magor.... To je ale jen menší slabina na jinak dokonalé žánrové prácičce. 90% ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Ještě dnes je tahle klasika napínavá jako ďas, ve čtyřicátých letech u toho museli lidi v kinech kvičet strachem. Za zmínku stojí především James Cagney jako archetypální záporák - hypochondr, asociál a psychopat s úžasným oidipákem. Honičky, gadgety, střílečky, břitké dialogy plus nekompromisní, výbušné finále. I love it. ()

Galerie (113)

Zajímavosti (16)

  • Všechna místa při sledování a zaměřování pozice cisternového kamionu jsou přesná. Dokonce je lze ještě nyní nalézt na současné mapě Los Angeles. I radnice města Los Angeles se objeví v záběru v pravý čas. (mi-ib)
  • V roce 2008 snímek obsadil 4. příčku v žebříčku nejlepších gangsterských filmů, který byl sestaven Americkým filmovým institutem. (mi-ib)
  • Vlaková loupež byla filmována u bývalého železničního tunelu městečka Chatsworth v Kalifornii. Trať je nyní ve vlastnictví společnosti Union Pacific a je místem tragické srážky vlaků z roku 2008, při které zemřelo 25 lidí. (mi-ib)

Reklama

Reklama