Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rise of Footsoldier sleduje neúprosný rozkvět Carltona Leache jednoho z nejobávanějších fotbalových chuligánů, který se dostane až na místo samotného člena známého gangu kriminálníků, kteří jsou jedni z nejobávanějších od Londýna až po Essex od začátku osmdesátých let až po konec devadesátých. (oficiální text distributora)

Recenze (187)

Šakal 

všechny recenze uživatele

Tohle není Leone(ho) „Tenkrát v Americe“ (resp. „Tenkrát na Západě“), tohle není ani (černo)humorná gangsterka http://www.csfd.cz/film/7698-sbal-prachy-a-vypadni/ G. Ritchie(ho) ani podrobná sonda do života jednoho mafiána http://www.csfd.cz/film/8246-mafiani/ velkého Martyho (byť pár podobných (ná)znaků by se našlo (syrovost..). Tohle je Gilbey(ho) „Tenkrát v Essexu“ aneb čemu se „v mládí“ (rowdies WHU) naučíš, „ve stáří“ (člen gangu) jako když najdeš. Další pádný důkaz toho, že z jedoucího vlaku se jen těžko vyskakuje. Min bez toho, abyste si (po)řádně (ne)nabili držku. A tohle je Essex expres. 3 slova- autenticita, věcnost, bezkalkul. Být Julian o něco zručnější scénárista (popř. si přizvat na pomoc někoho renomovanějšího (teď nemám rozhodně na mysli jeho bratra)) neměl bych výraznějších námitek. Nutno ovšem dodat, že tady se (Gilbey) sází na jiné atributy jako jsou přímočarost, syrovost a autenticita. A v těchto případech naopak panuje naprostá spokojenost. To včetně všudypřítomné (před ničím neuhýbající) kamery. 77,7% p.s. to, že jsou Turci „slaďoušci“, věděl již dávno i G. Ritchie (viz jeho Podfu(c)k......) ()

Tjaden 

všechny recenze uživatele

WOW !!! Přestože konec ztrácí na tempu a věnuje se osudům jiných postav než je Carlton Leach a chvílemi mě nudil, jedná se o nadprůměrný snímek. Takhle drsný film plný krve a násilí (vše je přitom uvěřitelné a mimořádně autentické) mi opravdu chyběl. Váhal jsem mezi 4* a 5*, ale vzhledem k tomu že se jedná a skutečnou historii londýnského podsvětí podkládanou dokumentárními záběry, dávám nejvyšší hodnocení. ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Guy Ritchie přišel na to, jak zobrazit zločince jako cool vymaštěnce, jak učinit zločin naturalistický a přitažlivý zároveň. Julian Gilby si jeho postavy vypůjčil, vzal však zločinu Ritchieho přitažlivost, protože toužil po větší autenticitě, po skutečném životním hnusu. Toho nakonec dosáhl - a mnoho diváků si nejspíše bude gangstery představovat jako postavy z tohoto filmu. Já si to posoudit netroufám, mám s takovými lidmi nulovou zkušenost. Neustálý kolotoč násilí, děvek a fetování působí velmi přesvědčivě - bohužel však zůstává jen neustálým kolotočem násilí, děvek a fetování. Snad to plyne z faktu, že život zřídkakdy píše uzavřené scénáře. Rise of the Footsoldier tak sdělí svoje již záhy, pak už se jen opakuje. Přesto však jde o slušný zážitek, který své pobratimy zastiňuje již zmíněnou autentickou naturalističností. Slabé ****. ()

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

Hodně dobrá a především drsná gangsterka z Londýnského podsvětí. Film sleduje vývoj mladého fotbalového výtržníka (ICF), přes vyhazovače až na respektovaného gangstera. Spousta násilí, nabušených gangsterů, sexu a drog jsou u tohoto filmu samozřejmostí. Nejvíce bych vystihl povedenou vizuální stránku filmu (prostřihy jsou perfektní, např. když je Carlton zasažen sekyrou do hlavy…) a solidní herecké výkony (typy herců jsou zvoleny perfektně). 4,5* na čistých 5 tomuto filmu něco málo chybí… ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Autentický, realisticky a poměrně syrově natočený snímek o britských hooligans, který od fotbalu přejde v cosi jako válku gangů z dob americké prohibice. Proti zpracování nemůžu říct ani půl slova, ale prostě a jednoduše, čumět na stádlo sobeckých, dutých vepřových hlav, kteří v nich mají akorát nakáleno a zároveň si myslí, že jsou mistři světa, je pro mě utrpení. Téma mi nesedlo. Být to klasická anglická gangsterka s jakýmkoli jíným námětem, byl bych štědřejší. Mimochodem, Gilbleyho následující počin se mi líbil mnohem víc. 69% ()

Galerie (26)

Zajímavosti (8)

  • Tento film se do českých kin vůbec nedostal, také není jasné, zda se u nás bude vůbec prodávat na DVD.
    V Německu vychází na DVD až koncem dubna a je jisté, že bude přístupný až od 18 let. (MiCM)
  • V buřičské scéně (1988) má jeden z účastníků v davu tričko sezóny 2007 Gio-Goi, během této scéno je zde také vidět několik reklamních plakátů s "Happy hardcore", tato skupina ale změnila název na "Happy Hardcore" až někdy v letech 1991-1993. (MiCM)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno