Tim BurtonHudba:
Danny ElfmanHrají:
Winona Ryder, Catherine O'Hara, Atticus Shaffer, Martin Landau, Martin Short, Conchata Ferrell, Tom Kenny, Charlie Tahan, James Hiroyuki Liao (více)Obsahy(2)
Frankenweenie: Domácí mazlíček je dojemným příběhem chlapce a jeho psa. Když mladý Victor nečekaně přijde o svého milovaného psa Sparkyho, povolá na pomoc vědu a svého nejlepšího přítele přivede znovu k životu – jen s několika drobnými změnami. Snaží se svůj výtvor ukrývat, ale když se Sparkymu podaří uniknout, zjistí Victorovi spolužáci, učitelé i ostatní obyvatelé města, že znovuzrození může mít příšerné následky. (oficiální text distributora)
Byl jednou jeden kluk, který měl rád svého pejska, a tato láska byla vzájemná. A když pejska srazilo auto a on zemřel, jeho mladý páníček jej oživil za pomoci elektřiny. V podstatě velmi banální příběh na motivy příběhů o Frankensteinovi, který má ale takové zvláštní kouzlo, až mě to samotného překvapilo. Možná za to může ten roztomile animovaný pejsek, který je srdečný, roztomilý, mazlící, prostě má vše, co by měl správný pejsek mít. Byl takový opravdový, a přitom kreslený. A k tomuto vynikajícímu základu v podobě hlavního zvířecího hrdiny byl přimíchán i děj, který ani na okamžik nenudil. Prostě jsem musel hlavnímu hrdinovi a jeho pejskovi ve všem fandit, a když film skončil, bylo mi to opravdu hodně líto. Chtěl jsem přídavek, přál jsem si, ať je film ještě o něco delší. A to je neklamná známka kvalit, které v sobě tento film, alespoň pro mě osobně, skrývá. Nemohu jinak, než nadšeně udělit maximální hodnocení a pochválit Tima Burtona za skvělou práci. ()
Když si odmyslím, že celé téma filmu je velmi morbidní, má to své dobré momenty a povedené postavičky, ale jako celek mě to nebavilo. Celé to pohřbil konec počínaje mlýnem, který je najednou naprosto nevěrohodný a nedává smysl! I když počkat.... ono je to vlastně natočeno pod patronátem Disney.... tak to jsme doma. ()
,,S VIKTOREM NENÍ NIC ŠPATNÉHO. JEN MÁ SVŮJ SVĚT“..... /// Burton chce bejt tak temnej, že už se mu tam nevejde žádná barva. Budiž (i když miluju jeho pastelky!). Opět překračuje hranici mezi životem a smrtí, a já (ač nerad) zjišťuju, že je to vlastně nuda. Pro dospělýho určitě, páč, co z toho ještě neznám? A nejvíc mě sere, že tomu chybí i víc ftipu! Možná morbidněji založený děti (jako to moje) docení tuhle hru na Frankensteina, která začne bejt ,,živější“ až v závěrečný půlhoďce, když na scénu připlachtí, přiskáčou nebo dodupaj mutanti. Ovšem pak to asi zabalej i děcka, čekající legrácku typu Norman a duchové a zůstane jen tvrdý jádro, razící ideu, že i mrtvola může bejt hrdina. Ale Time, to my starší už dávno víme! Dávám 2*, páč ta třetí by byla jen za to ,,výtvarno“ a vod tebe já čekám víc! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Náš kocour (pes) začal srát hovna ve tvaru písmen. 2.) Zjistím, že mrtvej pejsek už není nejlepší dárek pro chlapečka mrtvýho, ale pro chlapečka vědecky založenýho. 3.) Thx za titule ,,reqiuem“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE * NAPĚTÍ * ()
Burton se pokorně a s dětskou radostí vrací ke svým počátkům mile při tom odkazujíc k nejklasičtějším ze všech klasických hororů. Mohu mu spílat za jeho tvorbu posledních let jak chci, ale když vidím jak do školní třídy nakráčí Bela Lugosi a Frankenstein před ním začne mluvit o mlýnu, tak Tim mě má v hrsti. Frankenweenie nemá "až tak" krásně pohlcující atmosféru jako jeho starší filmy, ale i tak je to příjemný Burtonovský koncentrát a bez problémů a zádrhelů fungující pohádka. 8/10 ()
Naprosto zbytečné vytahování starých kostlivců ze skříně. Už krátkometrážní Frankenweenie mi přišel na svou půlhodinovou délku neskutečně natahovaný, jeho celovečerní podoba je proto přílišnou snahou vecpat mezi tři minuty děje mnoho načechrané vaty. Ta je však obalena do odkazů a citací starých monster klasik, tak mohou nekritičtí Burtonovi fanoušci zase hlásat něco o návratu režiséra do dob někdy před Alenku. Já v tom ale bohužel až na další obšlehnutou stylizaci a typické trademarky nevidím nic, co by Frankenweeniemu, jakožto Burtonově srdeční látce, dodávalo něco životného, zkrátka cosi, u čeho se mi nechce při vší té předvídatelnosti každých pět minut kontrolovat hodinky. Jediný bod se dá uznat za odvahu - pustit do kin černobílý stop-motion animák, to si může dovolit zřejmě jen jediný režisér na světě. ()
Photo © Walt Disney Pictures

- Jedná se o první snímek, natočený za pomocí animační techniky stop motion, který byl uveden v Imax 3D kinech. (kriticom)
- Když se Victor (Charlie Tahan) připravuje na oživení Sparkyho, v televizi se vysílá film Dracula (1958). (Knowho)
- Všetky bábky mali skutočne ľudské vlasy a ich pohybový aparát mal asi 45 kĺbov a pohyblivých častí. Výnimkou je Sparky, ktorý ich mal tri stovky. (Anekla)