Reklama

Reklama

Ukradené Vánoce

  • Česko Ukradené Vánoce Tima Burtona (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Jack Skellington je oblíbený vládce městečka Halloween, který dohlíží na tvoření všech morbidních potěšení, hrůz a překvapení. Jack je svou každoroční neměnnou rutinou absolutně znuděný. Jednoho dne se ocitne v sousedním Vánočním městě a za zvuků vánoční hudby prozkoumává zdejší tradice a obyvatele. Rozhodne se, že unese Santu Clause a uspořádá si Vánoce podle vlastních představ. Na pomoc si pozve své přátele ze záhrobí a vyrobí nádherné dárečky pro všechny hodné děti. Naloží je na sáně tažené kostrami sobů a vyráží nadělovat vánoční pohodu. Co na to budou říkat děti, až jim dárky budou předávat duchové a vlkodlaci? (Nova Cinema)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (796)

berg.12 

všechny recenze uživatele

Když někomu vyprávím, že jeden z nejoriginálnějších filmů co jsem kdy viděl je loutkový muzikál o tom jak se městečko Halloween rozhodne ukrást Vánoce, tak si většinou ťuká prstem na čelo. Do detailů propracovaná animace skvělá muzikálová čísla, písně i texty (Danny Elfmann se tentokrát svou instrumentací a prokomponovaností rovněž vytáhl), lehce hororová atmosféra a Vánoce či Halloween tak jak je určitě neznáte. Pokud je vám blízká temnější a lehce úchylná podívaná made in Burton&Elfmann, neváhejte ani minutu. Rád bych viděl ty reakce rodičů, kteří film bezelstně pustí svým dítkám. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Krásná bizarnost, kterou v sobě Burton držel ještě dlouho předtím než se v Hollywoodu prosadil naplno. Je neopakovatelný zážitek sledovat jeho morbidní fantazii běžící na plné obrátky. Tohle dílko je tak napůl jeho a napůl Dannyho Elfmana, který stvořil možná svoji nejpodmanivější hudební kompozici a navíc perfektně nazpíval Jacka. Předvánoční můra noční, která už začíná sympaticky patřit i k tuzemským svátečním programům. ()

Reklama

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

To, co fungovalo u Mrtvé nevěsty, zde bylo spíše prvoplánové, nezábavné a nijaké. Originální zápletka to jistě byla, ale byl to právě fikční svět Henry Selicka a Tima Burtona, který mi přišel nejvíce ledabylý a nedomyšlený. Ještě ke všemu celý děj zdržovaly nezáživné písničky, které mě ani v tom nejmenším nedokázaly oslovit. Nakonec jsem si to užil aspoň díky tomu prapůvodnímu nápadu a pěkně stylizované animaci. Chyběl tomu propracovaný svět, který mi naopak nabídly Příšerky s.ro., a lepší tah na branku, který mě strhl až v mladší verzi Mrtvé nevěsty. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $18miliónovTržby USA $77,368,668Tržby Celosvetovo $91,491,030Tržby za predaj Blu-ray v USA $20,632,988Tržby za predaj DVD od roku 2008 v USA $68,762,299 //počet predaných kusov 3,146,095║ Scenár od legendárneho "temného" režiséra ako Tim Burton je hneď znakom kvality a jeho spracovanie pod režisérskou taktovkou Henry Selicka s výbornými nápadmi a prepracovanými postavičkami čí už po vizuálnej alebo aj po dialógovej a muzikálovej stránke je špičkovým remeselným kúskom. Vianoce ako ešte nikdy doteraz, aj príšery radi pomôžu z roznáškou darčekov. /90%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejoriginálnějších estetických počinů světového animovaného filmu, který vyšel z dílny režiséra a v tomto případě producenta a imagologa projektu, Tima Burtona. Burton má neskutečně obrovský tvůrčí kapitál, když je schopen přijít s nápadem a posléze realizovat podobně nekonvenční snímek. Osobitá makabrózní poetika, důraz převážně na expresívní funkci uměleckého díla, přičemž podceněna není ani funkce zábavní (téměř každý obraz obsahuje nějaký gag či drobný vtípek) a odpočinková, velmi příznakový neotřelý styl animace, metamorfóza hodnot (dobro ale nakonec i přesto vyhraje, koneckonců je to pohádka...), zasazení příběhu do Burtonova oblíbeného záhrobního světa s jeho emblémovými postavami - kostlivci, duchy, upíry, vlkodlaky, šílenými vědci... K realizaci projektu si Burton coby impresário přizval režiséra Henryho Selicka a především Dannyho Elfmana, který k celému filmu zkomponoval hudbu a nazpíval i hlavní part kostlivce Jacka Skellingtona. Nezdůraznil jsem totiž ještě to nejpřekvapivější - Ukradené Vánoce Tima Burtona jsou muzikálem, určeným nejspíše dětskému divákovi. Filmový tvar je tedy jakýmsi pásmem hudebních čísel, které spojuje jednoduchá dějová kostra - kostlivec Jack Skellington, typická bizarní postava Burtonovského světa, bytost uvězněná v monstrózní tělesné schránce, ale uvnitř hluboce citlivá a dá se říci lidská, jejíž obdoby najdeme snad v každém impresáriově filmu, se necítí ve svém údělu šťasten a vnitřně naplněn, náhodou se dostane do říše Santy Clause a napadne ho spásná idea - udělat dětem Vánoce po svém... Zprvu dobře míněný nápad se v praktické realizaci záhrobního světa zvrhne v cosi vysloveně negativistického a nový dýňový Santa se stává poslem Vánoční Apokalypsy... Jak už to u Burtona bývá, vše nakonec zachrání láska a divákům zbude hřejivý pocit, že ani v záhrobí nepřestávají platit humanizovaně metafyzické principy... Podobné filmy: Mrtvá nevěsta Tima Burtona, Frankenweenie ()

Galerie (91)

Zajímavosti (27)

  • Pro animaci švenků (tj. pohyblivých záběrů) bylo použito počítačové techniky pro správné určení pozice kamery a jejího plynulého pohybu. (Trainspotter)
  • Loutky měly pět prstů (namísto obvyklých čtyř) a pečlivě se synchronizovalo otevírání úst s hlasem. (Trainspotter)

Související novinky

Ron Howard a Gaimanův hřbitov

Ron Howard a Gaimanův hřbitov

24.01.2013

„Kniha hřbitovů“ populárního fantasy autora Neila Gaimana je tak trochu hororovou variací na slavnou Knihu džunglí. Jak už název napovídá, neodehrává se v džungli, ale na hřbitově, kde sirotu jménem… (více)

Reklama

Reklama