Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Horský vzduch a k tomu krásná žena, to zamotá hlavu i třem chlapům současně... V nádherné tatranské přírodě žijí přes léto tři přátelé, správci vysokohorské chaty Pirin (Š. Kvietik), Valer (I. Rajniak) a „R“ (I. Mistrík). Z nich největší smysl pro humor má Valer. Ovšem také má největší slabost pro ženy. A rovněž pro pašování různého zboží z Polska. K údivu jeho kamarádů mu prakticky všechno hladce vychází. Jednoho dne však na chatu dorazí Pirinova půvabná manželka Saška (E. Vášáryová). Od té chvíle je přátelství tří nerozlučných mužů vystaveno těžké zkoušce. Takové, která může dokonce skončit tragicky… (Česká televize)

(více)

Recenze (204)

topi 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se u mě nesetkalo s žádným účinkem. A to je velká škoda, protože snímek je natočen na barevný širokoúhlý filmový formát značky Kodak, na který se v těchto létech moc netočilo. I krásné prostředí hor má svoje kouzlo, ale to je asi tak všechno. Příběh je hrozně naivní a působí jaksi rozpačitě. Vyprávění o třech kamarádech, do jejichž života vejde žena postrádá logiku a emoce nefungují. Film nefunguje ani jako balada, ani jako drama. Dokonce mě i rozčilovala stále do kola se opakující hudební smyčka mistra Lišky (tohle jsem ještě nikdy nenapsal, protože pan Liška je můj kultař největší). Prostě se omlouvám, možná mě snímek úplně nesedl, tak jak by měl, ale i přesto víc než za dva dát nemůžu. ()

leila22 

všechny recenze uživatele

Medená veža patrí hádam k jedným z najkrajších slovenských filmov. Jedinečný poetický humor, prostredie Tatier odkrývajúcich svoju majestátnosť, pôvab, ale aj nebezpečnosť zároveň. A v nich odohrávajúce sa priateľstvo troch kamarátov, ktoré odrazu naruší príchod jednej očarujúcej ženy (mladá Emília Vášáryová). Osobné, baladické a naše. ()

Reklama

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Nádherný prenádherný snímok , ktorý sa právom radí medzi to najlepšie v slovenskej kinematografii. Pekný a zároveň trpký príbeh silného priateľstva a lásky zasadený do prekrásnej a zároveň drsnej scenérie je natoľko fastinujúci a pohlcujúci, že by som nedbal keby mala Medená Veža aj tri hodiny. Podmanivé, silné, hypnotické dielko... ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Příběh tří nejlepších kamarádů, mezi které se vetře ten nejhorší nepřítel. Žena. Společně pak překonávají nástrahy vzájemných vztahů a nepříjemných situací. Komorní drama o tom, že láska a přátelství jsou v životě nejcennější, ale je těžké si mezi nimi vybrat. Sympatičtí herci a nádherná příroda slovenských Tater vytváří dokonalé prostředí pro hořko sladký baladický film. Emílie Vašáryová je zde naprosto okouzlující a mladý Mistrík příjemně dokresluje hudební kulisu příjemným vypravěčským přednesem. Dílo ze staré školy, které by nemělo býti zapomenuto už jen pro tu úžasnou poetickou zápletku a nezapomenutelné výkony zasloužilých umělců. 85% ()

elanius 

všechny recenze uživatele

(57/2015) / Medená veža asi úplne neznesie porovnanie s európskymi alebo americkými drámami, ale aj po 45 rokoch má film svoje čaro. Napriek tomu, že zápletka je tragicky ťažká, film sa aj pohybuje v romantickej, poetickej nálade. Vďaka horám a peknému hudobnému motívu. Možno by som prijal keby viac film smeroval s atmosférou k väčšej beznádeji. Prekvapilo, že aj v takto "starom" filme netrhalo každé druhé slovo uši, tak ako to dokážu niektoré moderné slovenské filmy. A hlas Ivana Mistríka by sa dal počúvať hodiny. Možno treba trochu viac námahy, ale slovenská kinematografia môže poskytnúť hodnotný filmový zážitok. Ešte ma napadá. Keď to išlo pred takmer pol storočím za doslova pár korún, prečo to nejde teraz? (8/10) ()

Galerie (21)

Zajímavosti (29)

  • Kríž, ktorý Pirin (Štefan Kvietik) umiestnil na vrchol hory, bol z novoduru, mal asi poldruha metra a bol upevnený lankami. (Raccoon.city)
  • Rajniak, Mistrík a Kvietik boli veľkými kamarátmi aj v reálnom živote, o čom Kvietik povedal: "My sme ani nemuseli hrať. My sme mali jedinú povinnosť ako herci, v rámci atmosféry, v rámci filmu, v rámci príbehu, v rámci partnerských vzťahov - nič iné, len uveriť." (Zdroj: Emília, 2023) (Arsenal83)

Reklama

Reklama