Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Horský vzduch a k tomu krásná žena, to zamotá hlavu i třem chlapům současně... V nádherné tatranské přírodě žijí přes léto tři přátelé, správci vysokohorské chaty Pirin (Š. Kvietik), Valer (I. Rajniak) a „R“ (I. Mistrík). Z nich největší smysl pro humor má Valer. Ovšem také má největší slabost pro ženy. A rovněž pro pašování různého zboží z Polska. K údivu jeho kamarádů mu prakticky všechno hladce vychází. Jednoho dne však na chatu dorazí Pirinova půvabná manželka Saška (E. Vášáryová). Od té chvíle je přátelství tří nerozlučných mužů vystaveno těžké zkoušce. Takové, která může dokonce skončit tragicky… (Česká televize)

(více)

Recenze (204)

Lima 

všechny recenze uživatele

V těžkých dobách plíživé ideologizace se Martin Hollý se svým štábem a tehdejší slovenskou hereckou špičkou sebral a odjel do krásných končin tatranských hor natočit baladický příběh tří kamarádů, do jejichž života zasáhne femme fatale v podání půvabné Emílie Vašáryové. Film plný opravdových citů, které nikdy nesklouznou do kýče, věrného přátelství, lásky, žárlivosti, humoru i tragiky. Kamera jakoby přímo milovala tatranské štíty, Liškova hudba zas filmu dodává ten správný emocionální říz. Na velkém širokoúhlém plátně s restaurovanou kopií to byla přímo mňamka. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Pekny pribeh o tom, ako jedna samica zlikvidovala kamaratstvo troch muzov. A slovenske hory dokazu byt pekne krute niekedy ...... najma Vysoke Tatry. Kazdy ich podcenuje /ked som zvladol Alpy, Tatry mi nemozu robit problem, nie ? ..../. Su to najmensie velhory Europy, ale stale klasicke velhory so vsetkym, co k tomu patri. Za to, ze ich ludia casto podcenuju, sa vedia kruto pomstit. Kruto. A okrem zniceneho kamaratstva je Kobaltova veza aj o tomto. V roku 1970 vdaka Moskovskym protokolom 1968 uz normalizacia bezala naplno, a tak reziser Martin Obleceny a tvorcovia chceli natocit nieco, v com nebude normalizacia a sivost a sedivost kazdodenneho zivota pevne zviazaneho normalizacnym rezimom. Normalizacia totiz zarezavala uz vsade : film, hudba, politika komunalna aj vysoka, rozhlas, televizia, noviny - proste vsade. Chceli ujst daleko /do velhor/ od normalizacneho rezimu a normalizacnych sudruhov. Preto vznikol tento film. Olovnatu Vezu mozno este stale povazovat za mimoriadnu kvalitu konciacich sa 60. rokov. A jednoznacne je to pre mna najlepsi diel trilogie - kvalita oboch dielov nema sancu na najlepsiu jednotku. Rezia Martina Obleceneho taktiez na urovni. Kecom a dristom okolo toho, ze vznikla atmosfera niecoho neuchopitelneho a nenavratneho som nerozumel nikdy - a ani im nechcem rozumiet! Za rok 1970 mam vsak ovela radsej Tapakovu Rysavu Jalovicu a Ctyri Vrazdy Staci, Drahousku. 86 % ()

Reklama

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Výborný film se skvělým obsazením,není ani třeba blíže hodnotit herecké výkony,jsou prostě parádní a krajně přesvědčivé.Děj je navíc zasazený do nádherného prostředí Vysokých Tater,takže si přijdou na své i milovníci lyriky,ve filmu naštěstí chybí patetické okamžiky,kterých je jinak všude až příliš.Krásný snímek,užil jsem si ho,jen je mi líto,že se u nás slovenské filmy prakticky nevysílají,takhle si se Slováky budeme muset zanedlouho povídat anglicky.Hlavně,že je každou chvíli na obrazovce něco od Mistra Trošky... ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Příběh tří nejlepších kamarádů, mezi které se vetře ten nejhorší nepřítel. Žena. Společně pak překonávají nástrahy vzájemných vztahů a nepříjemných situací. Komorní drama o tom, že láska a přátelství jsou v životě nejcennější, ale je těžké si mezi nimi vybrat. Sympatičtí herci a nádherná příroda slovenských Tater vytváří dokonalé prostředí pro hořko sladký baladický film. Emílie Vašáryová je zde naprosto okouzlující a mladý Mistrík příjemně dokresluje hudební kulisu příjemným vypravěčským přednesem. Dílo ze staré školy, které by nemělo býti zapomenuto už jen pro tu úžasnou poetickou zápletku a nezapomenutelné výkony zasloužilých umělců. 85% ()

džanik 

všechny recenze uživatele

Skvělé obsazení, naše krásné hory (a Emília), poněkud méně uvěřitelný příběh... Podle záběrů se natáčelo někde pod Baraním sedlem (opakovaně od chaty vidíme oblý Slavkovský štít, Gerlach, dole pak Spišské plesá, na druhou stranu - za filmovou Medenou vežou - pak Belanky). Zajímalo by mě, jestli v té oblasti někdy opravdu existovala chata (?) ()

Galerie (21)

Zajímavosti (29)

  • Kvôli zime a jej tehotenstvu museli Emíliu Vášáryovú (Saška) počas klapiek baliť do vakov. Taktiež mala svoju dablérku Darinu Požgayovú. (Raccoon.city)
  • Filmový kríž upevnený Pirinom (Štefan Kvietik) bol snímaný kvôli efektu veľkým transfokátorom z Lomnického sedla a aj z lanovky. (Raccoon.city)
  • Emília Vášáryová (Saška) netají, že režiséri, ktorí ju obsadia, musia pri nahých scénach počítať s dablérkami. Výnimku neurobila ani pri natáčaní Medenej veže. (hippyman)

Reklama

Reklama