Reklama

Reklama

Bílá vrána

Trailer 1

Patnáctiletý Thomas Mollison chce vyrůstat jako každý teenager v jeho věku. Má to ale těžké. Protože je jeho otec voják, rodina se často stěhuje a plachý chlapec se jen těžko sžívá s novým prostředím. Jeho život však ještě více ztrpčuje skutečnost, že jeho starší bratr Charlie je autista. Zatímco rodiče Charlieho dávno přijali, Thomas nikoli. Stydí se za něj a ve skrytu duše ho nenávidí. Pak ale potká Jackii, které Charlieho společnost nevadí. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (183)

bouncer 

všechny recenze uživatele

Film na téma soužití s autisty a o tom, jaké to je se o někoho takového starat. Takových filmů už byla natočená celá řada a tak i Australská kinematografie se rozhodla přispět svým dílem. Zpočátku to opravdu vypadá jako jeden z mnoha, kopie slavnějších brášků, ale nakonec mě přeci jen film oslovil, i když už mě toto téma spíše odrazuje. Obsahuje několi opravdu silných momentů, které se jen tak nevidí. Teenagerská láska na pozadí je zajímavý bonus. Škoda jen, že film na začátku zabředne do hlubokého žánrového klišé. Na druhou polovinu se však vydrží počkat, odměnou vám budou vypjaté i dojemné scény a kvaltní podívaná. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Dalším z filmů na téma autismu je právě Bílá vrána, která se snaží o zpracování civilnější formou, než byl třeba Rain Man. A to formou blízkou spíše filmu Co žere Gilberta Grapea, kde exceloval v roli postiženého Leonardo DiCaprio. Zde roli postiženého autismem hraje Luke Ford. Příběh je však vyprávěn z pohledu jeho - normálního - bratra. Který si ani po přestěhování rodiny nedokáže k podivnému bráchovi najít cestu, i když se snaží. Ale ten průšvih s jeho holkou byl poslední kapkou. Ačkoliv... ještě je zde to divadelní představení. Snímek si na nic nehraje. Karty jsou rozdány zcela jasně už v úvodu, a buď je berte, nebo nechte být. Vyprávění je naštěstí dostatečně střízlivé, nedojí téma k slzám (s výjimkou konce) a působí značně uvěřitelně a reálně, což je kladem. Na jednu stranu nic extra, nic nového k linii již natočených filmů na téma autismu, na druhou dobře, že se podobnými snímky toto téma sem tam připomene. Disk... no ano, standardně - protipirát, trailery na úvod (96 hodin, Rudý baron, Cash) + 5 dalších v menu, jinak nic, nic, žádný bonus. ()

Reklama

Marqta 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem k tomuhle filmu neměla napsaný komentář, protože jsem prostě nevěděla, co napsat. To mě napadlo až potom co jsem viděla snímek - Co žere Gilberta Grapea- .Pak mi došlo, že nejenže tenhle film ukazuje problematiku, která je rozhodně věnováno méně filmů (a celkově pozornosti), než by si zasloužila, ale je to podané realisticky a ponechává to člověku prostor k tomu, aby měl svůj vlastní názor. A proto je tenhle film podle mě mnohokrát lepší než tématicky velmi podobný a též často obdivovaný Gilbert Grape. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Autizmus je hrozná vec, kto to pozná dobre vie o čom hovorím. A to hlavne pre rodinu, ktorá takého človeka obklopuje. No keď človek nájde niekoho, kto pomôže, pochopí, tak hneď ten svet vôkol vyzerá úplne inak. Thomas mal skrátka šťastie, že stretol tak suprovú babu. Ako sa hovorí - láska hory prenáša... Výborná dráma na túto tému - reálna, slušne natočená a zahraná sympatickými hercami. Veľká spokojnosť. 80/100 ()

castor 

všechny recenze uživatele

Vyrůstat po boku autisty nese různá omezení a rozhodnutí. O tom může přesvědčit další australský klenot, vyprávějící o průměrné maloměstské rodině, která veškeré své úsilí vkládá do autistického syna/bratra Charlieho. Mírně tezovitá, ale jinak naprosto osvěžující záležitost, během jejíhož sledování jsem sám mnohdy (a nebylo to zřídka) zapochyboval, jak sám bych obstál v obdobných situacích. Toni Collette si ráda odskakuje k nezávislé, umělecky ambiciózní tvorbě do rodné Austrálie (Japanese Story) a debutující Elissa Down zase zkušeně ordinuje s několika žánry. Kinematografie nejmenšího světadílu jednou zase ukázala, že příjemná překvapení ve filmovém světě stále ještě existují. 85% ()

Galerie (20)

Zajímavosti (5)

  • Film měl světovou premiéru na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu 6. března 2008, kdy také získal Kříšťálového medvěda za nejlepší celovečerní film pro generaci 14+. (Terva)
  • Snímek získal v roce 2008 hlavní cenu dětského filmového festivalu Don Quijote. (Terva)
  • Mnoho rolí obsadili skuteční autisté a mladí lidé z Aspergerovým syndromem. (Terva)

Reklama

Reklama