Reklama

Reklama

Poštovní ředitel Philippe Abrams chce získat místo na Francouzské Riviéře. Celá rodina je natěšená, jak bude žít na slunci u moře. Philippe se dopustí podvodu a do dotazníku vyplní, že je invalida. Brzy se všechno provalí a následuje trest - dva roky si musí odkroutit jako ředitel pošty v Bergues, obávaném to místě na severu v le Nord-Pas-de Calais. Opouští svou ženu a dítě a odchází na to děsivé místo, kde je strašná zima a žijí tam opilci, nezaměstnaní burani a mluví se nepochopitelným dialektem, kterému se říká Ch'ti... (TV Prima)

(více)

Recenze (123)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Francouzská paráda s nejlepším nápadem v žánru Komedie všech dob !! Velmi svěží, inteligentní a neokoukaný humor a dokonce i v jiném jazyce, než jsme zvyklí ! Herci obstojní, zápletka více než zdařilá, tempo příjemné, film vám zvýší slovní zásobu, pobrečíte si, no prostě tenhle film nemůže nikoho nechat chladným. Doporučuji pro fanoušky francouzského humoru. 80% ()

Babous 

všechny recenze uživatele

Učitelka nám to pustila v hodině francouzštiny v originále a bez titulků, takže jsem z toho pobral jenom klišé příběh o tom, jak se někdo bojí přestěhovat na sever Francie a nakonec zjistí, jak je to tam vlastně mnohem lepší než na jihu a lidi jsou tam všichni zlatíčka, zatímco na jihu jsou to samí lumpové. ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Frantíci opět v životní formě a svým humorem dělaj z diváku kejvající maso vydávající v nepravidelných intervalech ze svých úst ha ha ha. Humor založenej na regionálních odlišnostech dané země, pokud se umí tak nemůže zklamat. Tady dostává čoud sever Francie a třeba "kmotrovskou" scénu v podání Michela Galabru nelze bez smíchu vůbec absolovovat a to je jen začátek a pak už to jede a kdyby mně při některých scénách viděl a slyšel MuDr. Chocholoušek asi by začal jednat. Co je však na tom nejkrásnější, že Frantíci ani v tomhel bláznici nezapoměli na svou typickou noblesu a smysl pro romantiku. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Pro Francouze se pravděpodobně jedná o velký úspěch, jak tak pozoruju návštěvnosti a výdělky. Pro mě asi něco, jako kdyby někdo natočil příjezd pražáka do Nedašova (vesnička tam u nás) :-). Ikdyž ani tak není úspěch zaručen, protože né každý je ve zvycích a nářečích znalý. A právě o to jde v této francouzské komedii. Já ji trávil hodně těžce a ještě teď mi je po ní špatně... 20% ()

shantim 

všechny recenze uživatele

Italská verze (Benvenuti al Sud) se mi zdála o krapítek lepší a navíc mám osobně italské reálie dostatečně "osahané", proto mi byly narážky a vtípky založené na klišovitých představách o jihu Itálie srozumitelné a blízké. Boonovo Vítejte u Ch´tisů zase odráží představy Francouzů z jihu Francie o těch na severu a paroduje je. Snímek je vcelku velmi zábavný a nemá prakticky hluchých míst, takže mu dávám 70% hvězdiček. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (3)

  • Jedná se o do té doby divácky nejnajštěvovanější a nejúspěšnější francouzský kinofilm všech dob. (Beckett51)
  • Na místě le Nord-Pas-de´Calais se mluví nepochopitelným dialektem, kterému se říká Ch´ti. Po uvedení snímku vznikla řada diskuzí, jak převést tuto komedii do ostatních jazyků. Česká televize vytvořila vlastní jazyk Ch´tisů, který dodržuju určitá pravidla odlišnosti od spisovné francouzštiny. (Olík)

Reklama

Reklama