Reklama

Reklama

Strach(y) ze tmy

  • Francie Peur(s) du noir (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Dotek pavoučích nohou na lidské kůži… Nevysvětlitelné zvuky uprostřed noci v cizím domě… Injekční jehla, která se přibližuje blíž a blíž… Bílé tesáky rozzuřeného psa… Deset světoznámých komiksových tvůrců oživilo odvěký strach ze tmy a vytvořilo jedinečný animovaný film. Film otvírá příběh chlapce, který se stane obětí atraktivní dívky. Volně navazuje noční můra malé japonské holčičky Sumako, která se ne a ne probudit. V dalším zlém snu mizí lidé, neznámo proč, v hlubinách bažiny. Ticho přeruší děsivý štěkot smečky psů, se kterými se po svém panství prochází španělský šlechtic. Pán s knírkem zase přijde na to, že v domě, kde hledal úkryt, není všechno zcela v pořádku. Celým filmem se cyklicky prolíná úvaha nad stavem lidstva, kterou doplňují uhrančivé abstraktní obrazy. (Febiofest)

(více)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (76)

Morloth 

všechny recenze uživatele

Poslední dobou nadávám často na to, že film upřednosťnoje zpracování před vyprávěním či nějakou myšlenkou. Stejný případ nastává u Peur(s) du noir, mimochodem se mi líbí český překlad, který přesně a šikovně kopíruje francouzský název, a přesto se tady zachovám zcela opačně. Strach(y) ze tmy nejsou ničím víc, než vizuální onanií, a jak už tady mnozí uvádějí, opravdu zajímavý příběh je snad jen ten poslední o muži v temném domě. Jinak se moc invence nenajde. Dva mezipříběhy o muži se psy a o ženě, která do grafikého podkladu vypráví o všem, čeho se bojí, jsou sice z počátku zajímavé. Zejména muž se psy je velmi zajímavě animován, ale ke konci jim dochází dech. Žena mele spoustu nesmyslů a muž je utahaný a bez rozuzlezlení. Příběhové části jsou zajímavější, ale také příliš invence nepobraly. Přesto si dovolím tvrdit, že je snímek zajímavý. Má svou atmosféru, podpořenou vynikajícím hudebním podkresem, a kombinace různých výtvarných zpracování v člověku rozmělní počáteční zklamání z jednoduchosti vyprávěného. Navíc stopáž je přiměřená. Jako příběh neobstojí, ale jako výtvarný počin se mi Peur(s) du noir líbily a tak je i hodnotím. ()

Jordan 

všechny recenze uživatele

v prvom rade výborná hudba a dramaturgicky skvelý nápad - hororové animované poviedky od popredných francúzskych comixových autorov na tému "strach" (z tmy... a vecí z nej sa vynárajúcich): najlepšia mi prišla posledná poviedka (vizuálne i atmosfericky), potom predposledná (tiež z týchto dvoch stránok), no prvé dve boli zasa veľmi fajn príbehovo/scenáristicky... predeľovacie a rámcovacie 2 línie mi prišli ok, viac ma zaujala tá so psami, aj keď ten monológ/spoveď mal pár pekných "myšlienok". celkovo hodnotím veľmi kladne. ()

Reklama

UncleG 

všechny recenze uživatele

Předně musím poznamenat, že kdo na tomto animáku nebyl v kině a díval se na něj na čtrnáctipalcovém monitoru svého notebooku, zvuk poslouchal z chrastítka a jel při tom ráno tramvají do práce, tak asi nadšen nebude. Naopak v kině tahle podivnost projeví svou pravou sílu. Na promítání bylo narváno a atmosféra v sále se po pěti minutách dala krájet. V příběhu o dívce Sumako začínají rodiče s dětmi a slabší povahy odcházet... Perlu tomu nasazuje brilantní závěr. Uf, je konec, můžete vydechnout. Pro mě je film zajímavá ukázka toho, kam až může animák dojít. A že došel opravdu daleko. Od dob Brdečky (který točil spíš jen parodie na horory), je tohle po dlouhé době zase jeden seriozní pokus o animovaný horor v pravém slova smyslu. Příbehy ale kvalitativně kolísají a celkový dojem trochu zabíjí fakt, že film má dva "spojováky". To byla trochu past na koordinátora projektu - pokud chcete po autorech horor a někdo vám po ročním "snažení" dodá měnící se obrazce s přiblblým komentářem...a zároveň máte v ruce pět dalších příběhů, které jsou úplně z jiného soudku...můžete být buď za kruťáka a nevodný materiál vyřadit...nebo projevíte úctu k autorovi a "nějak to zbastíte". Takže tady to hoši nakonec zbastili. Škoda. Celkem 7/10 a mohlo to být o dost víc! ()

Seabeast 

všechny recenze uživatele

Úžasný nápad s propojením bizarních a děsivých povídek v černobílém kabátku. Jen to má jednu obrovskou vadu, jedná se o naprosto nedomrlou podívanou s rádoby art přesahem, jež nabídne pouze neotřelý vizuální zážitek. Největší podíl na tom mají scénáře. Paradoxně motiv na téma "strachu ze tmy" je prakticky pouze v poslední povídce, která jak už většina nakousla, patří k tomu nejzdařilejšímu. Sugestivní cestu do nitra strachu bych si představoval opravdu jinak než takto. Nejedná se dle mě ani o ucelený koncept, i když pokud je to záměr, tak budiž. Minimalistická animace, která je pro každé vyprávění ztvárněna odlišně (co příběh, to jiný autor), mi přišla skvěle padnoucí ke každému z nich, ale to nic nemění na menším zklamání. Každopádně nevadí, rozhodně se nejedná o ztrátu času, protože Strach(y) ze tmy jsou svojí temností v animovaném světe tak trochu unikátem. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Docela slušná animace, i když od Francouzů jsem i v žánru sci-fi viděl lepší (třeba Renaissance), ale jinak nic moc. Žádná z těch povídek nemá smysluplnou pointu, natahovaná je každá až neuvěřitelně, a v těch předělech ty levičácké a neoliberální kecy mi taky lezly na nervy. Případné spoilery: Průběžná povídka o chlápkovi se třemi zlými psy je o tom, že psi cestou každého roztrhají, a když poslední pes uvidí svůj odraz v zrcadle, zlý páníček se raduje, a to dokonce i z toho, že pes roztrhá jeho. - Povídka o nemocném pánovi je o tom, že našel zajímavý hmyz, jako dospívající si našel holku, a ta nějak symbiozovala s tím hmyzem ale zůstala jí lidská podoba a pán je jen inkubátorem. - Japonská holčička je šikanovaná ve škole, straší tam duch nějakého samuraje a ona je nucena podobně jako ten samuraj spáchat seppuku (neboli česky neodborně harakiri). - Mladík má kamaráda, v okolí něco žere zvířata i lidi, ukáže se, že šlo o krokodýla/draka, ale i když je zabit, mladík si myslí, že sežraný kamarád ho navštěvuje. - Pán, který asi nemá na elektřinu, v zimě ve svém domě, kde si svítí svíčkami a ohněm v krbu, vzpomíná na nějakou paní, uvízne v šatníku a nemá se jak dostat ven. ... Divné, což? Mně to přišlo až pitomé. ()

Galerie (32)

Reklama

Reklama