Reklama

Reklama

Krásky a tajemství – tak přece začínají všechny filmy noir. Dánský sebereflexivní thriller. Základem postmoderního a sebereflexivního thrilleru dánského režiséra Oleho Bornedala je otázka, jaké jsou osudy postav mimo to, co nám z nich film ukáže, a jak si k figurám automaticky dosazujeme příběhy na základě diváckých či čtenářských zkušeností.
Během dopravní nehody potká forenzní fotograf Jonas tajuplnou Julii. Když ji posléze navštíví v nemocnici a je jejími příbuznými považovaný za jejího přítele Sebastiana, začne se propadat do víru lží a fikcí, který sám přiživuje. Jelikož o Sebastianovi nic neví a dívka trpí ztrátou paměti a následkem šoku i dočasnou ztrátou zraku, vezme na sebe Jonas identitu, kterou si sám vymodeluje na základě svých nenaplněných snů. Paralelní fiktivní život se pro něho stává únikem před každodenní prací, usedlým rodinným životem i porouchaným autem. Jenže Sebastianova realita je zásadně odlišná od toho, co si Jonas vybájil, a začne ho záhy dohánět.
Důmyslný scénář reflektuje principy noirových krimi příběhů. Ty také ve svém základu často stojí na vypravěči, jenž svému okolí a druhým postavám přiřazuje domnělé příběhy, které jsou postupně konfrontovány s realitou.
Scenárista a režisér Ole Bornedal snímkem Pouze další love story potvrdil své kvality jednoho z nejoriginálnějších tvůrců současnosti, kteří ve svých filmech reflektují a dekonstruují narativní principy klasických žánrů. Mezinárodně na sebe upozornil již v roce 1994 filmem Noční hlídač, který o tři roky později přepracoval pro americký trh do filmu Hlídač mrtvých. Z jeho dalších snímků získal nadšené ohlasy především moderní morytát Zbav nás od zlého z roku 2009. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (114)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jiná love story je velmi výstižný název název pro film, který se lehce inspiroval americkým snímkem While You Were Sleeping, ale přitom žánrově se pohybuje někde na pomezí mysteriózního dramatu a thrilleru. Začátek byl velmi slibný a celkově příběh napovídal, že půjde o kvalitní podívanou podpořenou výbornou kamerou, triky a tajemnem. Jenže po rozhovoru doktora s hlavním hrdinou v půlce filmu, který vylučoval některé předchozí dění + dost pochybném hraní (ne)slepoty ze strany Julie, se to začalo kazit. Atmosféra a napětí se při plážových scénách definitivně vytratily a zbylo jen hollywoodské klišé (nebo jsou dánští chlapíci odolnější a pár výstřelů z pistole či úderů kamenem je nemůže nějak víc rozhodit, pak se tedy pletu :-D ), které jsem viděl už v tolika filmech. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Začátek diváka naladí na něco mimořádného a očekává grandiózní film. To se samozřejmě nekoná a přichází snímek, který se postupně propadá kvalitou hereckých výkonů, především představitelka Julie se propracovala až na samé dno trapnosti, atmosférou i logikou. A samotný závěr si nezadá s největšími filmovými klišé. Škoda, začátek byl velice slibný. ()

Reklama

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Severská variace na Zatím co jsi spal? Základní zápletka je hodně podobná, ale její vyústění již nemá s vánoční romantickou komedií vůbec nic společného. Je to hutný, drsný, temný, a dost nevtipný.. Ale hlavně je to parádně natočený (bouračka na všechny způsoby je prostě boží). Co mi na filmu ovšem hrozně vadilo bylo, že se mi v 60. minutě seklo dvd a a rozchodilo se až v 80. minutě, takže dost zásadních informací jsem si musel domýšlet. A to u podobného filmu opravdu zamrzí, protože fakt nejsem žádnej lynchovskej nadrženej bareťák, abych chybějících dvacet minut oslavoval jako skvělou příležitost pro průchod vlastní fantazii. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

FUCK!! Pustil jsem si Film.. A po 20 minutách všichni z obýváku odešli.. Prý.. Nejhorší film, co kdy viděli! Já nemám rád filmy.. Které jsou složité, Nezajímavé, s nudnými dialogy s pomalým tempem čiže téměř Bez děje, akce, Mluvené vyprávěčskou formou a to Jedním Hlasem.! Fujtajble! Opět to Řadím mezi Drama! A potvrzují mé Pravidlo.. S Drama filmy do Háje! ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tímhle filmem jsem si po čase jen potvrdil, jak mi ta současná dánská dramata (asi tak již od Rodinné oslavy) obvykle vůbec nesednou a často mi přijdou nelogické a přehnané do neuvěřitelna, byť jsem tady vzhledem k žánrům, plakátu a snad i komentářům čekal úplně jiného zážitku (daleko víc žánrového), než jsem se dočkal. Ona je Tak trochu jiná love story skutečně tak trochu jiná a svá, tedy především mozaikovým podáním děje, což by mi vůbec nevadilo, kdyby pro mě celý film neplynul v tak neskutečně divném „konceptu“ dojmů na velké sinusoidě. Už během prvních scén se zřejmě divokými podobami lásky před úvodními titulky jsem tušil, že to půjde dost mimo mě, jenže pak mě zaujala další scéna, s níž se mi chvíli zdálo, že by tady vzešel zajímavý film, který se jen potřeboval rozjet... tedy než ho zase vystřídaly nějaké ty nonkomformní podivnosti ve věci citových vztahů a někdy i otravné sexuální řeči... a tak to šlo, s někdy kratším, jindy delším trváním obou fáz ("jde to úplně mimo mě" vs. "je to zase zajímavé, už se tady konečně něco naplno rozjede") opravdu až do konce. Jako úplně nejzdařilejší mi přišla sekvence s nečekanou návštěvou Nikolaje Lie Kaase na chatě, občas mě chytl skrytý hořký a černý humor, ke konci mě „probudila“ i jedna horrorová lekačka, ale jinak jsem se do filmu většinou nedostal naplno, rádoby cinefilní rámec s pár moudry o filmu-noir to nezachrání a přes ty nadějné záblesky, za něž dávám plné 2*, zůstalo u toho míjení až do (nepřekvapivě) divného závěru. [50%] ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama