Reklama

Reklama

Doposud si devatenáctiletá Lili užívala společně s novými přáteli Leou a Thomasem prázdniny v Barceloně. Po návratu domů ale dívku čeká studená sprcha. Rodiče jí sdělí, že po velmi vyostřené a násilné hádce s jejich patriarchálním otcem opustil Lilin bratr - dvojče Loic domov a odešel neznámo kam. Od té doby nezvedá telefon a nedává o sobě vědět. Tato zpráva dívku, jež je na svého sourozence značně fixovaná, absolutně zdrtí. A stres a emocionální šok, znásobený setrvávající napjatou atmosférou doma, si brzy začne vybírat svou daň. Lili přestane přijímat potravu, nemůže ani spát a po několika dnech ve škole zkolabuje během přednášky a probudí se až na psychiatrii. K životu ji pak přivede až pohlednice od jejího bratra, první z mnoha. A jak přicházejí další a další psaní, tím více v dívce sílí touha po vzpouře a velkých životních změnách. Hlavní roli v pozoruhodném, dvěma Cesary ověnčeném dramatu ztvárnila vynikajícím způsobem půvabná Mélanie Laurentová, která se nyní představí i v novém snímku Quentina Tarantina Hanební pancharti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (49)

claudel 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších francouzských filmů, jaký jsem kdy viděl. Mistrně vybudované rodinné drama s tajemstvím, které diváka tíží a nutí se dohadovat, až do (ne)čekaného rozuzlení. Mélanie Laurent předvadí excelentní výkon, ale stejně jako někteří jiní kolegové na čsfd musím vyzdvihnout part Kada Merada. Vytřel všem nejapným kritikům zrak a dokázal, že není jen komik s širokým úsměvem blbnoucí v béčkových komediích. J. Bosselier, I. Renauld a A. Maiga dotvářejí prvotřídní hereckou sestavu. A na závěr si nechávám prostor pro adoraci ústřední písničky U-turn, v ní je zachyceno tolik melancholie, tíživé atmosféry, současně však vůle po lepším životě, aktivitě a naději, že se pro mě rovněž řadí mezi nejkrásnější filmové skladby vůbec. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velice povedené drama, udržující napětí a tajemství až do posledních chvil. Od pěti hvězdiček mě odradila jen podle mého vkusu přece jen trochu protahovaná střední část, kde se motivy již předtím zřejmé jen opakují a v ději ani myšlenkově s ničím novým nepřicházejí. Ale jinak ukázka zvládnutého řemesla, za jehož pomoci je vcelku jednoduchoučký příběh vyprávěn tak zajímavě, že nutno uznat: jedná se o Film. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jsou témata a způsoby zpracování námětu, které vám sednou v teenagerském věku, a jsou naopak témata, jejichž lidský rozměr plně pochopíte až ve zralém věku. Snímek o tom, jak se francouzská středostavovská rodina vyrovnává s odchodem jednoho z členů domácnosti, je zpočátku zdánlivě o vztahu dvou sourozenců, ale s přibývajícími minutami je zřejmé, že ve skutečnosti jde o vztah dcery a jejích rodičů. Komorní drama o nedostatku odvahy sdělit nevyhnutelné nemá sice bůhvíjak vyšperkovaný scénář, ale silně emotivní téma a solidní obsazení v čele se známou Mélanií Laurent. Tenhle nenápadný film se mi zadřel pod kůži a jako rodič se dokážu vcítit do postavení všech zúčastněných. Celkový dojem: 75 %. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Drama, které si žije svým životem - a nechá vás, abyste byli při tom. Nesnaží se být za každou cenu středem pozornosti a nemá potřebu poučovat a obhajovat své názory - ale možná právě proto byste mu měli naslouchat. Vypráví o dobrých úmyslech, jimiž - jak známo - bývá dlážděna cesta do pekel ... o jediném chybném rozhodnutí, které narýsuje dělicí čáry a vykope hluboké příkopy - už navždycky. Protože ničemu nepomůže ... protože nezmenší bolest a nepřinese útěchu ... protože pod tenkou slupkou lži živí zatrpklost, hořkost a únavu ... protože vytvoří neřešitelnou situaci ... protože nenávratně poznamená vzájemné vztahy ... protože vás odsoudí k věčnému předstírání - a nikdy vás neosvobodí. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Sú to síce slabšie, ale platné štyri hviezdičky. Netušil som, čo môžem čakať od filmu, o ktorom som predtým nič nevedel. A bol som príjemne prekvapený, pretože film s jednoduchým dejom mal prijateľný spád a dokonca až napätie. Mélanie Laurent zvládla dejové peripetie hlavnej postavy príbehu na jednotku a jej filmová priateľka ma okrem príjemného vzhľadu zaujala aj rovnakým priezviskom, aké má jediný slovenský "čierny bača". ()

Galerie (23)

Zajímavosti (2)

  • Ústřední písnička snímku se jmenuje U-turn (Lili) v podání francouzského dua Aaron. (claudel)
  • Literární předlohou pro tento snímek byl stejnojmenný román Oliviera Adama. (claudel)

Reklama

Reklama