Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když anglický rytíř Hector podlehne zranění, které utrpěl při turnaji, oblékne si jeho panoš William Thatcher brnění a přes varování přátel, Rolanda a Wata, jde bojovat. Podaří se mu zvítězit. Prodá získanou cenu a přesvědčí kamarády, aby se s ním pustili do mnohem většího podniku. Hodlá si vydělávat na turnajích, a tak investuje všechny peníze do výzbroje, prodělá tvrdý výcvik a nakonec do svých služeb přijme výřečného spisovatele a neúspěšného hazardního hráče Geoffreyho Chaucera. Ten mu zhotoví falešné osvědčení o šlechtickém titulu a stane se jeho heroldem. Williamovi se podaří přihlásit se na rytířský turnaj, kde si vede velmi dobře. Druhý den přijme do svých služeb podkovářku Kate, protože potřebuje naučit tančit. Zamiloval se totiž do půvabné dámy Jocelyn. Kate se ukáže jako užitečná nejen pro výuku tance, ale také jako kovářka, když mu zhotoví nové, překvapivě odolné a lehké brnění. Mladík poráží jednoho rytíře za druhým. Jediným jeho vážným soupeřem se stává namyšlený, bezohledný a dosud neporažený rytíř Adhemar, který se, stejně jako William, uchází o krásnou Jocelyn. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (643)

tron 

všechny recenze uživatele

„Hrdosť je to to jediné, čo mám. A čo mi nemôžu zobrať.“ Keď som videl Príbeh o rytierovi v kine ako stredoškolák, bavil som sa. Preto, keď som ho zahliadol cválať televíznym programom, neváhal som a sadol som si pred obrazovku natešene, ale zároveň aj podozrievavo a s miernymi obavami. Predsa len, od návštevy kina sa veľa zmenilo, dospel som nielen ja, ale aj Heath Ledger. Preto ma potešilo, že po rokoch som si k tomuto ľahkou rukou nakrútenému ťažkoodencovi našiel cestu rovnako rýchlo a bez okolkov, ako kedysi. Paul Bettany ako spisovateľ Chaucer („Teraz som síce nahý, ale napíšem o vás poviedku a vy v nej budete nahí navždy.“), brutálny cholerik Alan Tudyk (smrteľne vážne rozzúrenému davu: „No poďte, všetkým vás strieskam!“), špitálnik Mark Addy, vznešene mužný James Purefoy („Obaja sa na niečo hráme a obom nám to príliš nejde.“), diskotéka (wtf?), písanie listu, Queen, lesy, kone, hra s jasnými pravidlami, slepý otec, „lebo nie terč ale šíp“. Predovšetkým som sa ale v spoločnosti mladej a talentovanej bandy cítil dobre. Možno je to troška pridlhé a českí štatisti sú rozpačití (s úsmevom pozerajú do kamery a rozhodne nevedia dobre zahrať „krvilačný dav“), ale no a čo, wtf nikdy nie je dosť. ()

Payushka 

všechny recenze uživatele

Tri za Purefoye a Bettanyho (prece jenom sem holka, ze jo). Kazdopadne nic proti oddychovkam, komplikovanym smesicim vseho "oblibeneho, znameho a povedomeho" (juhu, dame tam Chaucera a lidem se to bude libit!). Vadi mi ale ta radoby dojemnost, osudovost, dramaticnost, pateticnost a vsecky -osti, co vas napadnou. A navic, popcornovou jizdu si predstavuju jinak nez dve a ctvrt hodiny ... ()

Reklama

Webb 

všechny recenze uživatele

Když nebudu počítat hudbu a charismatického herce Heatha Ledgera, je to lehčí podprůměr. Chvílemi byla nuda a vůbec jsem se nedostal do děje a tudíž bych musel dát 2 hvězdy. Ale teď přichází ten největší kámen úrazu a tím je jednoznačně hudba. Rocková hudba z moderní doby. Nejenom, že se mi nelíbila, ale navíc se mi sem vůbec nehodila. Přijde mi absurdní jí sem s prominutím vůbec n*s**t. To opravdu nejde. Kazí to celkový dojem filmu a to je neodpustitelné. Kdyby byla dobrá hudba, lahodící mému uchu, středověká sem se hodící, tu třetí bych možná dal, ale takhle? Proto budu muset snížit ze 2 hvězd na 1. A právě proto musí přijít na řadu Heath Ledger, který mi v "Temným rytíři" dokázal jaký je výborný herec (takovou těžkou roli Jokera zahrál přímo mistrně a všechny ostatní herce nechal ve stínu). Myslím, že tady nezahrál špatně a tudíž vylepšuji na ty 2 hvězdy. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Snímek drží nad vodou vynikající Ledger. Příběh je totální tuctová patlanina bez sebemenší špetky zajímavosti. Neskutečně mi při sledování vadil výběr písní. Sice to byla pecka vedle pecky, ale absolutně se v daný moment jediná píseň nehodila. Tvůrce soundtracku měl zřejmě playlist svých oblíbených songů a za každou cenu je chtěl narvat do tohoto filmu. Film se neskutečným způsobem snaží držet hesla "víno, ženy, zpěv". Je v něm z těchto kategorií zastoupeno všechno. V nejhojnější míře se bohužel snímek snaží rozebírat ženy, což je z celého filmu tím vůbec nejotravnějším. Z hlediska akce si tvůrci vystačili snad s jediným typem záběru na rytířském kolbišti. Čistokrevná pohádka je jediným žánrem, který tento snímek zcela naplňuje. Já na pohádku nebyl tak úplně připraven. Čekal jsem diametrálně odlišný snímek, takže nedovedu neskrývat zklamání. V mnoha ohledech otravný film. Slabé dvě hvězdy. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Jednalo by se o zcela klasický romantický příběh o tom, kterak mladý chudák k titulu rytíře a k princezně přišel, kdyby ovšem tento fim nebyl ozvláštněn moderní hudbou, moderními kostýmy, moderním chováním a výrazivem postav. Nakolik se tento mix historie a současnosti povedl, to už samozřejmě záleží na názoru a věku každého z nás. Já jsem z toho přinejmenším rozpačitá, ale 10 - 12 let zpátky by se mi to možná líbilo. Momentálně můžu říct jedině: "Středověk pro čtenářky Brava, fujtajxl!" 51% ()

Galerie (71)

Zajímavosti (38)

  • Tvorcovia kládli dôraz na vierohodné zobrazenie kopije pri zasiahnutí jazdca. (Greenpeacak)
  • Film sa dostal do obchodov na VHS kazetách niekoľko dní pred teroristickým útokom na WTC 11. septembra 2001. Museli ich však stiahnuť, pretože na kazete bol trailer k Spiderman (2001), kde sa objavili obe veže. (Arsenal83)
  • V každé scéně má Jocelyn (Shannyn Sossamon) jiný účes a jiné šaty, které se ve stejné kombinaci nikdy neopakují. (eltazar)

Reklama

Reklama