Reklama

Reklama

Mé jméno je Nikdo

  • Itálie Il mio nome è Nessuno (více)
Trailer 1

Zkušeného pistolníka Jacka Beauregarda (Henry Fonda) už nebaví být ustavičně ve střehu a dokazovat náhodným mladým puškám svou rychlost. Chce se jen sejít se svým dávno ztraceným bratrem a pak navždy odplout do vysněné Evropy. Do cesty se mu ovšem postaví vynikající střelec a vtipálek, který si říká Nikdo (Terence Hill) a má docela jiný plán ohledně Beauregardova osudu. Začíná záchranou života a končí pistolnickým soubojem dvou modrookých střelců v pravé poledne... Spaghetti western říznutý klasickou italskou komedií natočil v koprodukci Itálie, Francie a Západního Německa režisér Tonino Valerii, někdejší asistent režie u dolarové trilogie Sergia Leoneho. Jeho vliv je patrný zejména v úvodní scéně, namísto opisování jde však u Valerie spíše o poctu a dál se snímek ubírá vlastním směrem. Rozkročený mezi taškařicí nad nejznámějšími westernovými klišé a nostalgií nad mizející érou nespoutaného Divokého západu. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (265)

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Přestřelky nic moc a humor taky neni žádné terno, ale co mně hodně bavilo byla ta myšlenka, kdy si každý pistolník získává jméno, tím, že zabije současnou legendu. Terence Hill až moc hraje sám sebe, ale Henry Fonda to zachraňuje. Ennio Morricone se svým božským soundtrackem, vytváří epickou atmosféru a podle potřeby to umí buď odlehčit a nebo zvážnět. Kdyby se to celé pojalo jako seriozní záležitost, tak by to bylo o dost lepší, takhle je to takové někdy mezi a to je škoda. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Místo nádražní stanice holičství, pouť s domem hrůzy, tikající hodiny a nájezdy Divoké bandy Valkýr pod taktovkou mistra Morriconeho, náhrobní kámen Sama Peckinpaha, parodické scénky, Leoneho námět a spousta hluchých míst v posledním westernu Henryho Fondy. Řekl by někdo, že se tohle všechno vleze do jednoho filmu a bude to konzistentní? Nejspíš Nikdo.. ()

Reklama

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Podivné dědictví a Mé jméno je nikdo, oba filmy natočené krátce po sobě, v obou Terence Hill, oba o soumraku hrdinů Divokého Západu. Konec 19. století byl koncem kolonizace amerického Západu, železnice přivezla tisíce lidí, právo a organizovaný zločin. Osamělý pistolník už se neměl kam schovat, směrem na západ už ležel pouze Tichý oceán. Nová doba vyžaduje nové lidi a nejrychlejší pistolník Západu už cítí, že to není pro něj, chce se uklidit do Evropy, kde dožije svůj život. Mr. Nobody má však o jeho odchodu do důchodu jinou představu. Kombinace klasického westernu reprezentovaného Henry Fondou, a šimonomatoušovské mlátičky s Terencem Hillem, ukazuje na Leoneho schopnost jít s dobou, a taky na jeho nadhled a smysl pro humor. Morriconeho hudba opět na jedničku. 85% ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Ako som sa na toto legendárne dielo westernového žánru tešil, tak som bol po jeho skončení sklamaný. Dej nudný a o ničom, Fonda nevýrazný, žiadne poriadne prestrelky. A vrchol všetkého boli časté zrýchlené zábery, až to miestami pripomínalo paródiu. Človek by ani nepovedal, že s tým má niečo spoločné Sergio Leone. ()

/Pablo 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je učiněná nostalgie! Nečekal bych, že na konci snímku u mě převáží spíše pozitivní dojmy, protože v průběhu sledování to na to rozhodně nevypadalo. Ano, příběh je slabý, některá místa jsou hluchá, ale to co činí toto dílo vskutku ojedinělým je pozoruhodná kombinace žánrů, kdy jeden neví, jestli kouká na drama, komedii či parodii. Jedna legenda odchází (Fonda, není v tom symbolika?) a přichází jiná (Hill, právě s novým atypickým chováním westernového hrdiny), ale Divoký západ již není tím čím býval. Ale byl jím skutečně? To je na tomto filmu kouzelné, protože vrhá na starý dobrý Západ spoustu otazníků. Za velký klad považuju hudbu. Tou Morricone citlivě zvýraznil obě polohy filmu: komickou i dramatickou. No a scény s holiči, netřeba komentovat... Třebaže to tentokrát není za 5, nic to nemění na tom, že Leone byl westernový mistr. Co film, to nevšední a osobitý příspěvek k danému žánru. ()

Galerie (41)

Zajímavosti (16)

  • Ve filmu se objevuje scéna, kdy hlavní hrdina pije whisky a následně sklenice zahazuje a střílí do nich. Tyto sklenice jsou naplněny opravdovou whisky ředěnou vodou. Terence Hill chtěl, aby tak scéna vypadala realisticky. (Diego75)
  • Děj filmu se odehrává v roce 1899. (SONY_)

Související novinky

Reklama

Reklama