Reklama

Reklama

Uloupené Kosovo

(TV film)

Dokumentární film mapující složitou národnostní situaci v Srbsku v historické perspektivě. Film Václava Dvořáka přináší nezvyklý pohled na složitou problematiku soužití různých etnik na Kosovu. Nezvyklý v tom smyslu, že zcela úmyslně přináší alternativní pohled proti většinové interpretaci světových i českých médií - ukazuje střet ze srbské strany, vnáší i historický přehled vývoje dané lokality, přináší pro českého diváka málo známé záběry srbské televize. Určitá jednostrannost má provokační potenciál, a proto je nutné vidět tento film v kontextu s druhým zorným úhlem, v tomto případě se zahraničním dokumentem, který také uvádíme v našem dnešním Večeru na téma. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (169)

Chegi 

všechny recenze uživatele

Černobílý pohled na problematiku, která je tak složitá, že 60 minut nestačí ani na úvodní slovo. Chápu a svým způsobem vítám prosrbský tendenční pokus o "dokument", protože zde zaznívají názory, které u nás tak často neslýcháme. Neříkám, že je vše v dokumentu pravda, ani si to nemyslím, stejně jako si nemyslím, že Srbové jsou v Kosovu jednoznačně ukřivděným etnikem, protože to tak prostě není, na druhou stranu, jsem si po shlédnutí trochu upravil optiku, kterou koukám na Kosovo a jeho mezinárodní uznání. Uvítal bych vpravdě nezávislý dokument s vyjádřením obou stran a mezinárodních aktérů. Takhle je jen jeden extrém nahrazen jiným... ()

Golltes 

všechny recenze uživatele

Tento film sa ani z ďaleka nemôže nazývať dokumentom! Je pravda že v dnešnej dobe sa občas v informačných kanáloch niektoré informácie strácajú (nechtiac i zámerne) a autor sa rozhodol proti tomu vystúpiť, resp. rozhodol sa v Srbsko-Kosovskom konflikte prezentovať kosovskú stranu barikády (na ktorú sa v médiách akosy pozabudlo). Bohužiaľ činí tak veľmi úbohým a zavádzajúcim spôsobom, že by bolo lepšie ak by žiaden "dokument" nenatočil. Ono pravidlá objektivity a novinárska etiketa neboli stanovené len tak pre nič za nič. Uloupené Kosovo preto vypadá ako typický propagandistický snímok nacistického Nemecka. Chýbajú tu názory druhej strany, pri zdôrazňovaní niektorých faktov chýbajú akékoľvek zdroje,ďalej film stojí v niektorých momentoch len na autorovej úvahe a hypotézach... Nech bol cieľ filmu akokoľvek šľachetný, autor si musí uvedomiť, že takýmto spôsobom sa informačný odboj rozhodne nevedie! ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Pohľad na krajinu ako je Kosovo, rozumej Drogovo, z iného uhla, ako nám núkajú mainstreamové média. Humanitárne bombardovanie USA ukázané v plnej kráse zo zeme, z pohľadu ľudí, ktorí ho prežili. Pohľad do zákulisia celého etnického konfliktu, korektné naznačenie, že sa isté etnikum množí ako ploštice. Srbi sú iste známi aj svojimi prehreškami, je to komplexný problém na Balkáne, ale dokumentu nemožno vyčítať chýbajúcu nestrannosť, pretože doteraz boli všetky propagované pravdy práve tými, ktoré tlačili ľuďom len jednu a nemennú pravdu o zlých Srboch a chudákoch utlačovaných kosovských Albáncoch. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv mám dojem, že mince má dvě strany, toto televizní dílo mě chce přesvědčit, že se pletu. Tento zajímavý dokument jsem sledoval s pocitem, že na Kosovu mi moc nezáleží, tudiž jsem se na nechutnosti v něm díval trochu s odstupem. Byl jsem zaskočen při ukázkách bombardování Bělehradu, bylo mi zle při sledování ohořelých mrtvol ve vlaku, bylo mi líto lidí, kteří museli opustiť své domovy. Záběry byly zkrátka dojemné... Což ovšem nesmaže fakt, že něco podobného se dělo i opačně. Slobodanu Miloševiči je zde věnována nulová pozornost, což by si toto vrahounské prase jistě zasloužilo. Podle mě si obě etnika nemají co vyčítat. Vraždí se neustále a hlavně NAVZÁJEM. Mám dvě možnosti hodnocení - odpad! za neexistující objektivitu, nebo čtyry hvězdy za pěkně natočený a zábavně poskládaný dokument. PS: Tyto dokumenty by se měly točit objektivní, aby si každý člověk udělal svůj názor, pokud se na něj díval někdo, kdo věří i reklamě v televizi, mohlo by to mít špatné následky... ()

Dadel odpad!

všechny recenze uživatele

Každá kinematografie má svého Věčného Žida. Nevím, kdo je Václav Dvořák a jak se mu podařilo přesvědčit ČT, aby se pod tento jednostranně manipulativní škvár podepsala (uklidňuji se domněnkou, že v ČT do poslední chvíle netušili, co to vlastně zaštiťují), ale je to ostuda, zvlášť uvážíme-li, jaký kultovní status zakázaného ovoce tento film mezi českými konspiračními teoretiky, nácky a podobnou lusou získal. Jabko je jabko, hruška je hruška, Kosovo je Kosovo. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (4)

  • Kvůli odložení údajně již slíbeného termínu premiéry získal film přívlastek „zakázaný dokument ČT“. Česká televize pouze odmítla tento dokument pro jeho jednostrannost vysílat samostatně, pemiéra byla odvysílána 27. července 2008 na programu ČT2 v rámci komponovaného večera, ve kterém byl pro vyváženější obraz doplněn francouzským dokumentem Kosovo - černá díra Evropy (2007) a následnou diskuzí Kosovo - nehojící se rána na těle Evropy (2008). (Maulincio)
  • Je zde použito množství archivních filmových materiálů, poskytnutých srbskou veřejnoprávní společností Radio i Televizija Srbije. (Pesosek)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno