Reklama

Reklama

Na Zlatém jezeře

  • USA On Golden Pond (více)
Trailer

Obsahy(1)

Rodinné problémy milujících manželů Ethel a Normana Thayerových (Katharine Hepburn a Henry Fonda získali za své role Ceny Akademie) se vyhrotí během jejich pobytu na Zlatém jezeře v Nové Anglii. Jejich dcera Chelsea (Jane Fonda) přijede na návštěvu se svým novým partnerem Billem (Dabney Coleman) a jeho tvrdohlavým synkem Billym (Doug McKeon). Střet tří rozdílných generací na sebe nenechá dlouho čekat. Avšak to, co začíná jako válka tvrdých hlav mezi Normanem a Billym, pozvolna přerůstá ve vztah, který si Chelsea vždy přála se svým otcem mít. Norman objevuje, o kolik přicházel, když po léta odmítal lásku své jediné dcery. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (155)

claudel 

všechny recenze uživatele

Henry Fonda ve své poslední filmové roli, těsně před smrtí, podává strhující výkon v roli senilního a nabručeného staříka, stejně tak velde něj září Katherine Hepburn, coby vitální, energická a optimistická starší dáma, která jako jediná se svým bručounem umí vycházet a radovat se z každého okamžiku a malých každodenních krás. Tomuto filmu nelze nic vytknout, byl natočen podle divadelní hry, takže dialogy jsou skvostné a samozřejmě vyžadují vysokou kvalitu obou herců, což Fonda i Hepburn splňují. Závěr je velmi pěkný a dojemný. ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

...ak sa dožijem, tak tento film chcem vidieť na svojich 80-tinách.... romanticky a nedepresívne podaná nostalgia.... možno príliš "americké" - t.j. priame, zrozumiteľné, prvoplánové a v lákavom "obale", ale ak sa nechcem hrať na intelektuála, musím priznať že je to hlboko humanistický a krásny film, ktorý snáď človeka obohatí viac ako hocaká iná psychologická štúdia na tému staroby a blížiacej sa smrti..... jediné čo by som filmu vytkol je "divadelnosť" niektorých scén, hold predlohou filmu bola divadelná hra.... Asi to nie je čisto 5*-ový film, ale v ufrflanom, arogantnom (ale v hĺbke duše dobrom) Normanovi som sa až príliš videl - preboha, a to nemám ani cez 30!! :)) .....APROPO Jane Fonda má naozaj skvelú "figúru" ;-) ()

Reklama

Zagros 

všechny recenze uživatele

Ještě nejsem tak starý, abych byl pro film Na Zlatém jezeře cílovka. Přesto mi podobné filmy občas padnou do noty a jejich sledování si užiju. Děj pojednává o starém manželském páru, který jede trávit další léto na svou chatu u Zlatého jezera. Se stářím postupně ubývá sil, což berou převážně s (cynickým) humorem. Nečekaně je navštíví dcera, se kterou nemají moc dobrý vztah a nechá jim na hlídání svého nevlastního syna - jejich pubertálního vnuka… na seznámení máte celé prázdniny. Proč tady popisuju začátek děje? Protože ten jasně formuje obsah celého filmu. Mezigenerační komunikaci se vším, co přináší a především rodinné vztahy, které je nutné (před smrtí) napravit. Naštěstí film využívá spíše poetickou a místy i komediální rovinu a neutápí se v dramatech. Díky tomu jsem měl při sledování fajn pocit, i když všechno rozhodně růžové není. Představitelé hlavních rolí to zvládli skvěle. Henry Fonda si zahrál se svou skutečnou dcerou Jane a prý to pro ně byla i reálná terapie. Zdatně jim sekundovala Katharine Hepburnová i přes její pokročilý věk. Vytýkat nemám potřebu nic a rád nechám čtyři hvězdy. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Celý snímek jsem měla strach, že se Henry Fonda před kamerou rozpadne a Hepburonová roztřese k nezastavení. Obojí mě poněkud rušilo v tom, abych si mohla plně užít poetického příběhu staré dvojice. Lidé by měli znát své limity a v momentě, kdy začnou trouchnivět, by měli zvážit, zda si ještě stoupnout před kameru. Dílem z ohleduplnosti vůči vidoucímu obecenstvu a dílem kvůli tomu, aby si diváci zachovali vzpomínky na časy, kdy byla radost na ně pohledět. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Jak ty poetické filmy mám rád, ale jak já je i nenávidím. Miluji ty příběhy, tu muziku, tu krásně laděnou atmosféru, kter donutí člověka přemýšlet. Ale na druhou stranu po skončení mám vážně divný pocit, nejspíše je to úzkost, smutek a pocit osamění. On Golden Pond je opravdu krásným filmem, dke dvojice FOnda Hepburn je nezapomenutelná, Ethel je opravdu rozverná a Kathrinepředvedla jeden ze svých nejlepších výkonů. Norman je bručoun každým coulem a Henry předvedl opravdový herecký koncert, sice ho mám rád jako padoucha Franka, ale tady jsem mu věřil každé slovo, které podával s určitým nadhledem a ironickým úsměvem. __ Film mi otevřel doopravdy oči co se citů týká. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (19)

  • Jedná se o jediný film, ve kterém se setkaly dvě legendy stříbrného plátna – Henry Fonda (Norman Thayer Jr.) a Katharine Hepburn (Ethel Thayer). Před natáčením tohoto snímku se dokonce nikdy ani nesetkali, přestože měli společné přátele a známé. (oje)
  • Ve filmu se Henry Fonda (Norman Thayer Jr.) setkal nejen se svou dcerou, ale před kamerou se poprvé mihl i jeho vnuk Troy Garity. (Kulmon)
  • Scéna v Očistci se natáčela v září. Katharine Hepburn (Ethel Thayer) měla mít pro svou šipku do vody dublérku, avšak trvala na tom, že ve svých 75 letech skočí sama. Skočila a dokonce bez neoprenu. (Kulmon)

Reklama

Reklama