Reklama

Reklama

Ctihodný občan je dramatický thriller o muži, který se bez slitování rozhodne pomstít tomu, kdo nechal z vězení propustit vrahy jeho rodiny. A nejen jemu, také městu, společnosti, všem. Město Filadelfii začíná děsit teror a vraždy, které jsou brilantně naplánované a provedené. Pomalu však vychází najevo, že je nemohl spáchat nikdo jiný, než právě člověk, jenž přišel o rodinu a rozhodl se vzít spravedlnost do vlastních rukou. Ten člověk ale sedí ve vězení... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (1 418)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $50miliónovTržby USA $73,357,727Tržby Celosvetovo $131,159,781Tržby za predaj Blu-ray v USA $10,798,716Tržby za predaj DVD v USA $22,879,503Gerard Butler strieda lepšie úlohy z horšími, tento krát mal šťastie a úloha čistiteľa "zlého" zákona mu krásne sadla, prvé 3/4 filmu sú fakt delikatesné v poslednej štvrtine to trošku upadne ale aj tak celkovo ide o nezvykle vydarenú snímku, kde nie je núdza o napätie, akciu, dobré smrteľné nápady, dejové zvraty,... /95%/ ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Gray je sice těžký rutinnér a zřejmě i navždy bude, ale lhal bych, kdybych tvrdil, že Citizen není v některých momentech zajímavým a relativně napínavým filmem. Překvapila mne brutalita některých scén a erkový rating, nepřekvapila mne trapná pointa a průměrný scénář. Mezi Butlerem a Foxxem to jiskří slušně, nicménně i tak je to pouze 50 procent využitého potenciálu (zdravíme scénaristu) a pyrotechnické efekty ala Backdraft a přestřelka na hřbitově evokující v některých momentech Šerify byly příjemná retro vložka. ()

Reklama

Phobia 

všechny recenze uživatele

"Ctihodný občan" měl zpočátku slušně našlápnuto do čtyřhvězdičkových výšin; námět nasrané oběti zločinu, co se rozhodne bojovat proti zvrácenému systému, který chrání zločince, má grády a s dobrým zpracováním byl úspěch na dosah. Jamie Foxx má sice daleko k mým oblíbencům a Butler svému hrdinovi zapomněl vdechnout patřičně mrazivé charisma, přesto jsem se první dvě třetiny docela obstojně bavila. Jenže pak zřejmě scénáristu udeřila manželka fortelnou litinovou pánví přímo přes kedlubnu a drama se změnilo v komedii. Čím více odhalování a vysvětlování, tím debilněji film působil. Vlivem zmíněné stupidity je mi skoro trapně, že dávám třetí hvězdičku. Velká škoda, takhle zmrvit slibný potenciál. Vezmu v úvahu morální poselství a pokusím se zapomenout na posledních 15 minut, pak by to s odřenýma ušima na 60% stačilo. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Bez zbytečných kudrlinek jdeme rovnou na věc. Moc sympatické, jak tvůrci celou hru rozehráli. Rutinér se světlými momenty (Vyjednavač) F. Gary Gray vzal příběh vykonavatele pomsty pěkně od podlahy a charismatický Gerard Butler dodal postavě, která se stala obětí systému, na alespoň nějaké věrohodnosti. Scénář rozhodně nepatří k nejchytřejším, ale nikdo nemůže kdákat, že by věděl pointu po pár desítkách minut. Law Abiding Citizen si navíc na nic nehraje, prostě chce diváka dostat do varu. Nicméně tahle provařená jednohubka začala asi takhle. Během jednoho poklidného večera se rozrazí dveře a ozbrojení muži vám navždy vezmou milovanou ženu a malou dcerku. Představa, že by mohli vyklouznout bez trestu je pro Clydea Sheltona doslova zničující, jenže právní systém skutečně selže a zahořklý Clyde po deset dlouhých let osnuje pomstu. Promyslí každý detail, naplánuje každý krok. A rafinované mordy všech, kteří tehdy volili snadnější cestu, mohou začít. A s tím i řada „šokujících“ odhalení, která chtějí trumfnout ta předešlá a připravovat si ornou půdu pro další kulišárny. Ne vždy se to podaří.. jenže já se chtěl jen bavit a toho se mi dostalo měrou vrchovatou!! Na udičku jsem se několikrát chytil a svět se nezboří, když jsem si to pro jednou užil!! ()

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Nadprůměrný a promyšlený film včele s talentovaným Gerardem Butlerem. Celou dobu jsem ho hltala a žasla. O to víc jsem byla zklamaná koncem. Už se to párkrát stalo, že geniální film byl sražen nesmyslně jednoduchým závěrem. Tady to je ukázkový příklad. Jinak Butler opět skvělý! Zvládne každý žánr levou zadní. 4,5* ()

Galerie (50)

Zajímavosti (23)

  • Když Clyde (Gerard Butler) nabídne spoluvězni ovladač od hudebního přehrávače, začne hrát píseň „Engine No. 9“ od Deftones. (Fenk)
  • Když starostka (Viola Davis) dělá z Nicka (Jamie Foxx) nového státního návladního, je muž držící "Bibli" opravdový tehdejší starosta města Filadelfie Michael Nutter. (c.tucker)
  • Režisér se rozhodl použít Del Frisco's Double Eagle Steakhouse k objednání Clydeova (Gerard Butler) oběda do věznice poté, co se zde během natáčení několikrát stravoval. Byla tam i filmová after-party. (c.tucker)

Související novinky

Ctihodný občan se vrátí

Ctihodný občan se vrátí

22.05.2022

Thriller Ctihodný občan z roku 2009 se loni v prosinci stal třetím nejsledovanějším filmem na Netflixu za čerstvě vydaným blockbusterem Red Notice a dramatem se Sandrou Bullock (Nebezpečná rychlost)… (více)

Rychle a zběsile shání režiséra

Rychle a zběsile shání režiséra

06.10.2015

Kdo bude režírovat Rychle a zběsile 8? Máma Vina Diesela chce za kamerou svého synáčka, sám Diesel navrhuje návrat ke kořenům s Robem Cohenem (Rychle a zběsile). Studio Universal ale situaci vidí… (více)

Všichni chtějí Arnolda

Všichni chtějí Arnolda

05.06.2009

Někteří přímo, druzí ho touží pouze remakovat. K těm prvním patří Robert Rodriguez, který prý předělávky nesnáší ještě víc než... než všichni ostatní, a jeho Predators pro studio 20th Century Fox by… (více)

Darabont a další oběť systému

Darabont a další oběť systému

11.10.2008

Frank je má očividně rád. Prosté občany, kteří neudělali nic špatného, ale justiční systém si s nimi přesto důkladně vytřel... ehm, podrážky. Postava, kterou si v jeho psychologickém thrilleru Law… (více)

Reklama

Reklama