Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Detektiv Axel Foley (Eddie Murphy) je zpátky v ulicích Beverly Hills. Život jeho dcery (Taylour Paige) je totiž v ohrožení, a tak oba dva spojí síly s novým parťákem (Joseph Gordon-Levitt) a starými kámoši Billym Rosewoodem (Judge Reinhold) a Johnem Taggartem (John Ashton), aby společně zatopili zločincům a odhalili velké spiknutí. (Netflix)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (260)

castor 

všechny recenze uživatele

„Ten tvůj plán má dvě trhliny, Billy. Zaprvý seš naprostej magor. A zadruhý asi nedokážu vstát!“ 40 let od jedničky, 30 let od trojky. Za mě překvapivě fajn návrat, ač samozřejmě kdyby neproběhl, nikdo by dveřmi nemlátil a ani do polštáře nebrečel. Divák dokáže z fleku vymyslet pět důvodů, proč by se měl detroitský detektiv Axel Foley vracet do Beverly Hills. Tentokrát jde o život kámošovi Rosewoodovi a brzy i Axelově dceři, která má představovat nějaký ten rodinný přesah. Ovšem ten stejný divák tak nějak tuší, co se bude dít, že to místy nebude dávat smysl a že se ukecaný šedesátník bude při akci pohybovat přeci jenom obtížněji a že i z té huby nebude sypat vypečené hlášky. Co si budeme nalhávat, už jednička byla jen lehce nadprůměrné akční béčko s nulovými ambicemi a naivním scénářem. Ale měla právě Eddieho Murphyho se svým typicky užvaněným stylem, dusivým smíchem a koulením očí. Obkresluje se dost, tvůrci se opírají o nostalgii, potěší i pár sebeshazovačnými vtípky či citacemi scén z předchozích dílů. Akce působí docela unaveně, závěr úplně, naopak přestřelka s Mexikánci solidní. Celkově jsem se docela rychle vrátil do let minulých, ale obecně bych byl s těmi návraty opatrný, prostě v nejlepším se má přestat. Nicméně nakonec opatrná spokojenost, ale do kina fakt ne. PS: Vrtulníková „honička“ v ulicích zbytečná a navíc. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Pokud jste čekali, že za těch 30 let, co uplynulo od posledního dílu, tvůrci vymysleli něco nového, budete zklamáni. Jede se důsledně podle šablony a přihodilo se jen sbližování s odcizenou dcerou, které absolutně nikoho nezajímá. Nezajímavý je i případ a záporák, ale tak tomu bylo vlastně vždycky, stačil jen dobrý záporácký xicht. Akce je nevýrazná (kam šlo těch 150 mega, které to stálo, netuším) a není to ani žádná velká řachanda. Přiznám tomu jen, že Murphy vypadá na svůj věk zatraceně dobře, že se podařilo sehnat starou partu a doplnit ji Gordon-Levittem a Baconem a že opět zazní klasické hudební téma a to v x variacích. I tak je ale čtyřka zbytečnou záležitostí. ()

Reklama

Sabrewulf 

všechny recenze uživatele

Příjemná hra na nostalgii. Těch odkazů a narážek na předešlé díly je tam mrťos a potěšilo mě, že tam zůstal ten jemnější osmdesátkový humor, který netlačí na pilu. Několikrát jsem se s chutí zasmál nahlas, hodně dělá i znalost předešlých dílů a charakteru Axela jako takového, protože člověk, který si frančízu pamatuje minimálně, by ani nepochopil, proč se směju u scény, kdy Axel na recepci hotelu BH objednává pokoj. Trošku nechápu, proč si hodně lidí stěžuje na minimum akce, přece tahle série nikdy nebyla vyloženě o akci, vždyť i ta jednička má vlastně jen přestřelku na konci. Obsazení je moc fajn a i když se tu najdou velice obehraná klišé, tady jim to dokážu odpustit. Srovnávat s ostatními díly si netroufám, protože první tři mám nakoukány fakt hodně a jsou to přesně ty typy filmů, které zrají s každým dalším shlédnutím, kdy v nich objevím zase něco nového. Uvidím až po více shlédnutích, ale rozhodně spokojenost. Eddiemu druhý dech přeju. ()

Chen 

všechny recenze uživatele

Jako ten, co vyrostl na osmdesátkových a devadesátkovkých akčních komediích jsem velmi velmi neobjektivní a asi bych se měl tvářit, jak mi vadí "podlézání" fandům původních filmů, jenže mně to nevadí. Ano, v jádru je to průměrný akční film, ano, je tu jedno klišé za druhým (odcizená dcera nenávidějící otce opravdu není nic inovativního), ale to vše prominu díky návratu starých známých a klasické melodii. ()

Motinski 

všechny recenze uživatele

Chápem ľudí čo hodnotia nízko, zápletka je priehľadná a neoriginálna jak sviňa. Chápem aj ľudí čo nadhodnocujú, akcia bola svieža a Eddie Murphy ide aj po toľkých rokoch bomby. Návrat do najikonickejšej úlohy si neviem predstaviť lepšie v jeho podaní. Za mňa ide o peknú ukážku priemernej zábavy. Štandardu čo stači na rozosmiatie, uvoľnenie aj jemný nával nostalgie. No a čo je hlavné, páčilo sa mi to viac ako trojka. Tradičné balenie v rámci akčných komédii, bez chuti ukázať viac ako len stereotyp. Mohlo to ale dopadnúť horšie. Nemôžem si pomôcť, Kevin Bacon je od prvej sekundy na obraze jasný antagonista. ()

Galerie (260)

Zajímavosti (16)

  • U této filmové série je každý díl tak trochu „každý pes jiná ves“. Kromě toho, že každý z filmů má jiného režiséra se zcela odlišným stylem, jsou tu další rozdíly, zaznamenané zvláště při postupném uvedení prvních tří částí v českých kinech: 1) Obrazový formát: u prvního dílu 1:1,37, dvojka 1:2,35, trojka 1:1,85, čtyřka opět 1:2,35 (kdyby u ní použili novější formát 1:2, byla by rozmanitost dokonalá). 2) Jazyková úprava: první a druhý díl s českými titulky, třetí díl s českým dabingem, čtyřka na streamu „podobojí“. 3) Přístupnost: jednička od 15 let, dvojka od 12 let, trojka bez omezení (na rozdíl od USA, kde mají všechny díly certifikaci R). Různý je rovněž odstup české premiéry od americké: jednička (v ČSSR leden 1987) 2 roky a 1 měsíc, dvojka (leden 1990) 2 roky a 7 měsíců, trojka (srpen 1994) 2,5 měsíce, čtyřka na streamu ihned. (charles3)
  • Podtitul filmu „Axel F“ je založený na rovnomennej piesni Harolda Faltermeyera z roku 1984, ktorá bola použitá ako ústredná pieseň pre filmy o policajtoch v Beverly Hills. (Bilkiz)

Související novinky

Pátý Shrek dostal datum premiéry

Pátý Shrek dostal datum premiéry

13.07.2024

Shrek má mezi všeobecně oblíbenými animáky poměrně výsadní postavení. Přestože od premiéry prvního dílu pohádkové série uplynulo již více než 23 let, její hrdina je stále živý a mezi fandy… (více)

Eddie Murphy hvězdou nového Růžového pantera?

Eddie Murphy hvězdou nového Růžového pantera?

18.05.2023

Před časem jsme zde psali zprávu o tom, že studio MGM nyní spadající pod Amazon pracuje na rebootu několika svých slavných značek. Patří mezi ně i Růžový panter, a právě tento projekt se nyní začíná… (více)

Eddie Murphy by rád natočil pátého Shreka

Eddie Murphy by rád natočil pátého Shreka

29.01.2023

Slavný herec a komik Eddie Murphy nedávno dostal na Zlatých glóbech cenu za celoživotní přínos kinematografii, na Netflix nyní dorazila jeho nová komedie You People a letos se taky konečně dočkáme… (více)

Reklama

Reklama