Reklama

Reklama

Ten kluk

  • Česko Chlapec A (festivalový název) (více)
Trailer

Eric Wilson vychází po mnoha letech z vězení pro mladistvé a pod jiným jménem se pokouší začít nový život v tichém městečku poblíž Manchesteru. Pomáhá mu v tom sociální pracovník Terry, jenž pro něj najde práci a je nablízku, kdykoli Jack potřebuje podporu. Naivní, citlivý a otevřený mladík, který strávil dlouhé roky v izolaci, se snaží zorientovat se v prostředí, jež je pro něj zcela cizí. Nachází si kamaráda Chrise i přítelkyni Michelle a vrhá se do nového života s nadějí a ochotou vyhovět všem jeho nárokům. Zvládne nástrahy dospělého světa a dokáže se ubránit stínům vlastní minulosti? (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (347)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Málokdo ví, že filmový příběh má reálný předobraz ve skutečném kriminálním případu, který svého času pobouřil celou Británii. Dva kluci na prahu puberty, tedy ještě v chlapeckém věku, tehdy brutálně ubodali svou vrstevnici a verdikt britského soudu tehdy pro změnu šokoval veřejné mínění mimo Británii, protože soud oba pachatele poslal na slušnou řádku let do vězení. Mám takový pocit, že to byl trest větší než by obdržel dospělý pachatel za vraždu u nás doma. Proti tématu se nedá vytknout nic, nejde o nic menšího než o to, že každý, kdo šlápne vedle, by měl mít šanci začít znovu. Nic se nedá vytknout ani formě, ta je promyšlená a chytře vypráví příběh tak zastřeně, že do posledního momentu vlastně není jasné, co se v minulosti skutečně odehrálo, a divák je rafinovaně udržován v napětí. Po obsahové stránce je ale nutné podotknout, že režisér až nemístným způsobem manipuluje divákem ve prospěch svého hrdiny. Je těžké uvěřit tomu, že tenhle jemný kultivovaný kluk má za sebou dlouholeté vězení, když by mohl z fleku dělat pro Armádu spásy. A typově mi Andrew Garfield, který by mohl přesvědčivě ztvárnit homosexuála nebo vytříbeného intelektuála, do role kluka, který má přezdívku Bouchač a bez potíží nemilosrdně zmlátí dva maníky, jednoduše nesedí. Přesto všechno jsou to přesvědčivé 4* a 75 % celkového dojmu k tomu. ()

Chermy 

všechny recenze uživatele

John Crowley není zrovna poutavý vypravěč..... Silný příběh chlapce, jehož rodiče stáli nejspíš za starou bačkoru(ani v nejmenším tím nechci zlehčovat rakovinu..) a nejlepším kamarádem se stane narušený puberťák s potlačenou agresí, kterého znásilňuje vlastní bratr, není zas až tak silný, když se u něj nudíte, protože vás víc zajímá druhá dějová linie(proč byl vlastně "Jack" vězněn). Tu vám servírují pouze zkratkovitě. Vím že se tu hraje na silný kontrast špatného a dobrého, ale ta "osudovost" mi připadala příliž okatá. V momentě, kdy si každé vyrčené slovo našlo svůj protipól, film skončil...jaké překvapení. Námět byl zajímavý, zpracování mě nijak neuchvátilo. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Abych pravdu řekl, ze začátku jsem nevěděl, na čem si vlastně stojim, protože jsem vlastně nevěděl do čeho jsem se to zamotal, no a tak to všecko na mě vyplyvlo, zničehonic, příběh, který vlastně za shlédnutí rozhodně stojí, jenom mi v tom ze začátku dělal hodně veliký guláš a ten ne a ne setřást, až pak tak po třetině filmu vlastně vím, o čem to všecko vlastně je, a kam to všecko směřuje, protože to není nic jiného než depresivní výpověď, promarněného života, na který ani pes nenachčije, a co se nedá zachránit rozumně, ani lidský mozek nezachrání. Škoda právě toho, jak je film depresivní od začátku až do konce, ale na druhou stranu, díky tomu všemu ho nedokážu setřást na hodně dlouhou dobu. Hlavní role, padla Peterovi Mullanovi jako ulitá, a jak scénáristi příběh sfoukli jako svíčku, tak ani já nevěděl, co si o tom všem myslet, a ten konec, ten konec mě naprosto oddělal. No a možná právě proto dávám čtyři hvězdičky, protože to se prostě musí vidět. Silné a působivé to je, to ano, ale možná až moc. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Zajímavé a silné britské drama, jehož největší možný potenciál však zůstal nevyužit. Ta největší síla tohoto filmu je možná skryta v tom, že počas sledování čekáte na ten nějaký, jeden okamžik, v němž by vás dokonale zamrazilo a v němž byste se dozvěděli, co tak strašného se tenkrát vlastně stalo. Minulost je zde předkládána pomocí flashbacků, o nichž jsem se domnívala, že mě mají připravit na "ten" krutý zločin a na mrazivé momenty či záběry. Chlapec A mi neukázal celý svůj příběh. Postrádala jsem větší rozvedení, propracování a objasnění tehdejších skutků. Zvláště závěrečné záběry (soud, odtáhnutí dívky či pověšení chlapce) jsou jakoby jen kousky puzzle, které do sebe však s koncem filmu nezapadly. Nějak jsem čekala, že celá minulost by měla vystoupit na povrch, spojit se do jednoho celku a ukázat mi všechnu tu špínu, která je tu zpracována spíše jen v útržcích. Ale možná to byl záměr. Neukázat vše, jen diváka navnadit, aby sám přemýšlel, jak to bylo. Andrew Garfield svou roli zvládl skvěle. A ač mi do role nového Spideyho zatím vůbec nesedí (nikdo nedokáže být jako Tobey a jeho Peter Parker:), možná bych si na něj i zvykla. Chlapec je sympatický a má talent. ()

Sobis87 

všechny recenze uživatele

Britský Zločin a trest v duchu neorealismu. Stejně jako Dostojevského Raskolnikova i titulního „Boy A“ tíží břímě v podobě zločinu a i pro něho je navázaní heterosexuálního vztahu (v klasickém filmu doplňující příběhová linie ovlivňující tu hlavní) příčinou obratu v jeho životě/povaze. Boy A je převážně intimním dramatem s psychologicky propracovanými charaktery, kterým samozřejmě dominuje ústřední antihrdina perfektně zahraný Andrewem Garfieldem táhnoucím prakticky celý film. Hlavní linku obohacující flashbacky postupně odhalují podstatu hrdinova zločinu, zatímco filmová současnost dále rozvíjí jeho trest, který pobytem ve vězení rozhodně neskončil, neboť cejch kriminálníka se těžko smazává. Tento film je velmi působivým příběhem člověka snažícího se znovu socializovat a jako takový funguje skvěle. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (5)

  • V jednej z retrospektívnych scén sa mladí Eric a Philip hrajú na Spider-Mana, vystreľujú imaginárne pavučiny a predstierajú let pomedzi mrakodrapy. Herec stvárňujúci dospelého Erica, Andrew Garfield, si neskôr zahral Spider-Mana vo filme The Amazing Spider-Man (2012). (tomashrabek)
  • V 56. minutě, když se Terry (Peter Mullan) vrací domů a najde svého syna spát na gauči, je slyšet komentář z dostihu, který v dabované verzi jmenuje koně Lady Anne, Koran a Grifel. Jsou to jména ze slavné deskové hry „Dostihy a sázky“. (Dvojirakri)
  • Boty, které Jack/Erik (Andrew Garfield) dostane na začátku filmu od kurátora, jsou Nike Air Max 90 - Escape v barvě natural/black-greenend brown. (FFilipCZ)

Související novinky

Saoirse míří do Ameriky

Saoirse míří do Ameriky

06.04.2014

Saoirse Ronan patří mezi současné nejtalentovanější mladé herečky. Již ve svých třinácti letech byla nominována na Oscara za vedlejší roli ve filmu Pokání a od té doby jde z filmu do filmu. Nyní bude… (více)

Reklama

Reklama