Reklama

Reklama

Ten kluk

  • Česko Chlapec A (festivalový název) (více)
Trailer

Eric Wilson vychází po mnoha letech z vězení pro mladistvé a pod jiným jménem se pokouší začít nový život v tichém městečku poblíž Manchesteru. Pomáhá mu v tom sociální pracovník Terry, jenž pro něj najde práci a je nablízku, kdykoli Jack potřebuje podporu. Naivní, citlivý a otevřený mladík, který strávil dlouhé roky v izolaci, se snaží zorientovat se v prostředí, jež je pro něj zcela cizí. Nachází si kamaráda Chrise i přítelkyni Michelle a vrhá se do nového života s nadějí a ochotou vyhovět všem jeho nárokům. Zvládne nástrahy dospělého světa a dokáže se ubránit stínům vlastní minulosti? (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (348)

Radek99 

všechny recenze uživatele

Boy A je jednoznačně silný film, který pokračuje a volně rozvíjí tradici britských sociálních dramat a jeho tvůrci nepokrytě manipulují s divákem - vyprávějí curriculum vitae hlavního hrdiny tak, že se s ním nedá nesympatizovat. Vyprávějí však s citem a zvláště mistrně odkrývají tajemství ústřední postavy, k čemuž využívají kompoziční instrument flashbacků, které patří asi k tomu nejzajímavějšímu v tomhle komorním snímku. Důraz je kladen především na vizuální rozměr díla - často až Rembrandtovská kompozice záběru je barokně výtvarná - pokoj utopený ve tmě a matný pruh světla z okna dopadá na nehybnou postavu ve výseku světelného pole... K tomu minimalistické hudební motivy (jen v prostorách tanečních klubů je sound poplatný manchesterské klubové scéně), pomalá dynamika střihu a úsporné herecké výrazivo s občasnými expresivními momenty zvýrazněnými originálními střihovými přechody. Celý film je ale pomalý, zádumčivý, britsky rozjímavý a především vnitřně moralizující. Co je to vina a kde leží její sémantické pole? Kdo je v tomto příběhu vlastně obětí a kdo viníkem? Jestliže ale vychází v podání vypravěčů tohoto příběhu něco zvlášť negativně, tak je to role bulvárních médií, jejichž hon za senzacemi nerespektuje nic a nikoho. Boy A je skutečně silný film - strhující melancholický film o nespravedlnosti v mnohých životech a nespravedlivé karmě, které se nedá utéci. Jakoby chtěl mimochodem říci - Přemýšlejme, dříve než někoho odsoudíme v mediální zkratce... Podobné filmy: Lilja / Lilya 4ever, Moje léto lásky, Dospívání po americku / Život jednoho chlapce ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Silná dráma v komornejšom podaní, presne tak, ako to mám rád. Fincherov film Social network som videl o čosi skôr, preto mi bol hlavný predstaviteľ strašne povedomý. J. Crowley urobil dobrý ťah, pretože to bol hlavne on kto ťahal jeho film. Naozaj sa črtá skvelý herecký talent a tento film je mu šitý doslova na mieru. Ceny za herecký výkon sú naozaj oprávnené a svojím presvedčivým výkonom dodáva filmu vnútornú silu. Celý film divák drží hlavnému predstaviteľovi palce, pretože napriek tomu čo urobil, cíti, že je to dobrý chlapec, ktorý sa iba dal zlákať nepodareným kamarátom. Jeho postupné začleňovanie do spoločnosti aj love story mu dodávajú sebavedomie i silu napredovať. Život je ale sviňa a vždy sa niečo poserie. Možno mohol skúsiť žiť niekde inde, možno to mohol riešiť ináč, no rozhodol sa tak ako sa rozhodol. 80%. ()

Reklama

dO_od 

všechny recenze uživatele

// "Evil becomes of age." Není mnoho, co bych mohl dodat, Garfield podává skvělý výkon, rozhodně nejlepší film, který jsem s ním zatím viděl a o to víc mi je líto, že zrovna on měl tu smůlu, aby stvárnil nového Spidermana. Nu což, Boy A je velice civilní britské drama, jako takové tedy oplývá vším, co by jste čekali.. a proto nečekejte nic víc. PS. Měl Peter Mullan vždycky tak cool hlas? Je to boží, možná ještě lepší, jak Freemanův. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Hrdina stíhaný prohřešky minulosti již zaplnil dějovou prázdnotu nejednoho žánrového snímku. Většinou vyjde najevo, že buď žádný zločin nespáchal, anebo spáchal, aby zamezil zločinu horšímu, případně někomu zachrání život a z psance se stane miláčkem veřejnosti. Nežánrový Boy A na to jde jinak, je mnohem realističtější a společensky kritičtější. Jackovu vinu nezpochybňuje, na druhou stranu jeho zločin ani explicitně nezobrazuje, takže jsme až do konce nuceni čelit nepříjemným pochybám. Co když vlastně vůbec nic neudělal? Boy A představuje pevně sevřený, nelítostný psychologický film s naprostým minimem úsměvných okamžiků. 85% ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý film. Nezvyklé téma, které proti sobě staví jednu a tu samou osobu v přítomnosti a minulosti. A ačkoli to přítomné já se se svým minulým já vcelku úspěšně vyrovnává, společnost krátkozrace soudí člověka za čin, který udělal před x lety jako dítě, v podstatě jako někdo úplně jiný. 8/10 ()

Galerie (16)

Zajímavosti (5)

  • Boty, které Jack/Erik (Andrew Garfield) dostane na začátku filmu od kurátora, jsou Nike Air Max 90 - Escape v barvě natural/black-greenend brown. (FFilipCZ)
  • V 56. minutě, když se Terry (Peter Mullan) vrací domů a najde svého syna spát na gauči, je slyšet komentář z dostihu, který v dabované verzi jmenuje koně Lady Anne, Koran a Grifel. Jsou to jména ze slavné deskové hry „Dostihy a sázky“. (Dvojirakri)
  • Film je voľne inšpirovaný skutočnou udalosťou z roku 1993, kedy dvaja chlapci uniesli a zavraždili trojročného Jamesa Bulgera. (Avathar)

Související novinky

Saoirse míří do Ameriky

Saoirse míří do Ameriky

06.04.2014

Saoirse Ronan patří mezi současné nejtalentovanější mladé herečky. Již ve svých třinácti letech byla nominována na Oscara za vedlejší roli ve filmu Pokání a od té doby jde z filmu do filmu. Nyní bude… (více)

Reklama

Reklama