Reklama

Reklama

Polská emigrantka Lena je uklízečkou na letišti Heathrow. Po jedné směně jí ujede autobus, ale kamarádka Birdie jí naštěstí velice ochotně nabídne přespání v rodinném domě nedaleko letiště. To ještě Lena netuší, že se dostane do rukou psychopatické mamky a taťky, kteří si přímo pod ranvejemi vytvořili vlastní svět, kde vládnou jejich pravidla a zákony. Snímek, který začíná jako sociální drama Mika Leigha, se velmi rychle zvrtne v krvavou a zvrhlou hru o přežití, v níž zpočátku nejistá Lena dokáže uhrát jisté body a získat pozornost a snad i důvěru mamky. Snímek se nebrání velmi černému humoru a svérázně paroduje životní styl a každodenní rituály britské rodiny. Režisér k filmu dodává: „Vyrostl jsem ve stínu letiště Heathrow a zvuky, které slyšíte v tomto filmu, jsou zvuky mého dětství.“ Snímek Mamka a taťka byl uveden ve Velké Británii v televizi o Vánocích a vzbudil velice kontroverzní reakce. [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (149)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Mamka a taťka je film o né úplně tradiční rodince, která vyznává mírně odlišné rodinné hodnoty než bývá obvyklé. Jedinečnou možnost stát se na chvíli součástí této rodiny dostane jedna nesympatická, prý polská, emigrantka. Za období života s touto rodinkou nastřádá zážitky vkutku nezapomenutelné. Co je nutné ve filmu vyzvednout je samozřejmě solidní atmosféra, která navodila velmi příjemný pocit bezmocnosti. Film se táhne v mírně stereotypní duchu, ale vzhledem k tématu mi to příliš nevadilo. Razantní změna tempa nastává až v samotném závěru, který se mi příliš nezamlouval, neboť okolnosti vzaly příliš rychle za své. Ovšem závěrečná oslava Vánoc je tzv. filmařký ,,majstrštyk". O horor v pravém slova smyslu se nejedná, ale je to takové milé a trošku zvrhlé mučení a teror, a to já můžu. Uděluji horní hranici dvou hvězdiček. Možná, pokud kvůli tomuto hodnocení nebudu moci klidně spát, přidám i hvězdičku třetí. P.S. Úchylům, zvrhlíkům i ostatní perverzně orientované populaci film samozřejmě vřele doporučuji. ()

V_erus_h 

všechny recenze uživatele

Hodně zvrácený film.. Nebyla to vyloženě mučící klasika, hodně se tu zaměřuje i na psychickou stránku věci.. Člověku se ani nechce věřit, že by se to fakt někde mohlo dít.. Co se asi těm lidem honí v hlavě??.. Navíc výborně obsazené - herci si se svými postavami skvěle sedli a to úroveň filmu dost zvyšuje.. Jsem spokojená.. :) ()

Reklama

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo peklo. Atmosferické peklo. Takové napětí a navození pocitu bezmocnosti jsem už dlouho ve filmu neviděl. Herci to odehráli naprosto přesvědčivě. Násilí je zde celkem dost, ale nepůsobilo to nějak divně a nenarušuje to dusnou atmosféru. Film prostě ukazuje život v jedné hodně netradiční zvrhlé rodině. Napětí by se ke konci dalo krájet, vánoční výzdoba neměla chybu a ten konec, ten konec se nadmíru povedl. Pro mě jednoznačně lepší než podobný film Martyrs. 75% ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Přikloním se k většině, že tento explo patří spíše k těm více povedeným. Stejně ale musím dát jen průměrné hodnocení, protože řemeslně to trochu pokulhávalo a herecky taky. Mum & Dad napětí umělo vykouzlit velice zdatně a překvapující závěr se v klasických tyranských hororech taky už často neobjevuje, proto patří tento snímek do trochu jiného explo regálu, než jsme zvyklí. Neobjevuje se tu úplně čisté gore a všeho je tak akorát. I přesto nejsem britskému filmaření příliš nakloněna ( viz Little Deaths ) a i v tomto případě na mě doléhal takový ten amatérský odér, který já většinou odsuzuji. Na menší večerní jednohubku to ale nebylo špatné. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

No páni. Skvělá ukázka toho, že když je to dobře promyšlené a udělané, tak jeblá rodinka může být parádní i bez mnohých gore festů, přemíry násilí a litrů krve. Krve a násilí je tu opravdu málo, ale tenhle film má tak skvěle scénáristicky vykreslené a herecky odehrané postavy, že to ani nevadí a staví to do popředí ony postavy samotné, tedy jakési jejich nitro a pohnutky a ne jejich krvavé skutky a činy. Mamka s taťkou jsou fakt super, brácha ze ségrou taky, ale to, co předvádí Olga Fedori s hlavní roli, jak dokáže skvěle hrát tělem, pohyby a hlavně tváří, to je až radost pohledět. Jedna z nejlépe odehraných a nejpříjemněji působících postav poslední doby, co jsem viděl. Zvláštní film, na první pohled neoriginální obyčejný tuctový průměr, který ale postavy a herectví vyzdvihuje hodně vysoko. Obzvláště proto, že právě tohohle se poslední dobou ve filmech (a horrorech obzvláště) moc nedostává. ()

Galerie (11)

Zajímavosti (5)

  • Premiéra filmu byla 22. srpna 2008 během London FrightFest Film Festivalu. (Worry77)
  • Během závěrečných titulků běží černobílé záběry, které monitorují členy rodiny. Tuto scénu natáčela Ainsley Howard, která ve filmu hraje postavu Birdie. (Matared)
  • Ve filmu nezazní skutečná jména mamky (Dido Miles) a taťky (Perry Benson). Ve scénáři jsou proto postavy uvedeny pod velkými písmeny. (ČSFD)

Reklama

Reklama