Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Černošský seržant Roger Murtaugh (Danny Glover), který má pár týdnů do důchodu, dostane za parťáka bílého seržanta Martina Rigse (Mel Gibson), jenž chtěl po smrti manželky spáchat sebevraždu. Z počátku si nepadnou do oka, společně však budou muset vyřešit případ nebezpečného gangu pašeráků drog. Úspěch filmu zaručil další tři pokračování. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (801)

tron 

všechny recenze uživatele

Spolu so 48 hodinami osemdesiatková buddy klasika. Snímke, hoci sa nikdy nejednalo o moju srdcovku (zo "Smrtonosných" mám radšej predsa len pascu s Willisom) nemožno uprieť kvality. Ostatne, stoja za ňou Richard Donner, Joel Silver a Shane Black, v takej kombinácii to „asi“ akčné béčko byť nemohlo. Naprieč svižnou snímkou sa nesie silná atmosféra dusnej, letnej, džezovej noci. K tomu silní protivníci (Gary Busey a zapaľovač), nečakane fungujúca kombinácia humoru (dobrácky, rodinne založený starnúci policajt vs. mladý, samovražedný magor) s ako soľ v rane ostrými scénami, kde doslova strieka krv (šialená bitka na trávniku). Výborné dialógy, nestarnúca akcia, perfektné hlášky a napínavý scenár. Dvojka je možno ešte lepšia. Potom už to so sériou šlo dole vodou. Pri skromnom 15-miliónovom rozpočte skvelá celosvetová tržba 120 miliónov, takže dvojka prišla do dvoch rokov. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je klasika. Mel Gibson ve své nejkultovnější roli válí a hláškuje o sto šest. Richard Donner nám připravil vskutku vydatnou a dokonale okořeněnou specialitku, které nechybí ty nejdůležitější ingredience (spousta kvalitní akce, nadprůměrné herecké výkony, příběh postrádající větší klišé a v neposlední řadě legendární hlášky). Čeští labužníci si navíc mohou vychutnat i bezchybný dabing, který této specialitě závidí všelijaké nové objevy kuchyně zvané film. Jako přílohu doporučuji do ruky pivo, na stůl brambůrky či jiné laskominy, zvuk na maximum a jen vyčkat, až se chuť sama rozplyne na jazyku. Na tenhle mls totiž jen tak nezapomenete. ()

Reklama

Melies 

všechny recenze uživatele

9 / 10 Po všetkých stránkach dokonalý akčný film. Scenár, réžia, hudba, herecké výkony - to všetku je tu minimálne miliónkrát lepšie ako v dnešných komerčných zlátaninách. A aj keď patríte medzi odporcov tohto žánru, dám ruku do ohňa za to, že Smrtonosná zbraň (spolu so Smrtonosnou pascou) si vás získa - či už svojim svojským humorom, akciou, alebo charizmatickou ústrednou dvojicou. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Stará oldschool " kovbojka " . Sentiment ma po rokoch zasiahol do srdca, mocno ukolísaný plazivými tonmi saxofonu, ktoré sa objavili v snád každom filme tamojšej doby. Vždy si ma podmanili ' parťácke- buddy- filmy, kde jeden bol ten " polite " a druhý outsider, okorenené cinickým humorom: " No, já jsem tak slabej. " " Aby ne, když Ti vaří tvoje žena. " a na koniec správna bitka so správnymi kecami, ako to bolo v 80- ich rokoch zvykom, film pekne natiahnuť. A nedajbože, aby divák opustil sedadlo kina, čo i len na minútu sa ísť vyšťať, a tak oželel svojich 12 Kčs :) P. S. A Gary Busey hrá tích grázlov snád doteraz.... ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Jeden psychopatický sebevrah v policejní hlídce stačí. To si patrně řekli nadřízení a přiřadili šíleného bojovného detektiva Riggse k detektivovi Murtaughovi, který chce jenom poklidu přežít do penze. Těžko lze nalézt více protikladů než má v sobě tato dvojice vyšetřovatelů - černý x bílý, starý x mladý, pacifista x action man, taťka x sirotek. Sžít se není jednoduché a občasný skok z mrakodrapu s připoutaným sebevrahem také pouto nevytvoří. Oproti tomu Riggsovo přijetí do Murtaughovi rodiny už z nich skutečné parťáky udělá a nyní již nezbývá nic jiného, než vyrazit společně nabančit do čenichu nějakým gangsterům. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (74)

  • Ve scéně, kde Riggs (Mel Gibson) leze na římsu za sebevrahem, můžeme vidět v záběru v levém dolním okraji jistící lano, které drží sebevraha. (KRYSIOPICE)
  • Hollywoodská obchodní komora (Hollywood Chamber of Commerce) povolila na Hollywood Blvd. vyvěsit vánoční dekoraci již pár měsíců před Vánocemi, aby to ve filmu vypadalo jako na konci roku. (HellFire)
  • Stejně jako Martin Riggs je i jeho představitel Mel Gibson velkým fanouškem komediálního uskupení The Three Stooges. Produkoval dokonce biografickou komedii Tři panáci (2000). (ČSFD)

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Bautista s Momou v akční komedii

Bautista s Momou v akční komedii

13.11.2021

Vzniklo to původně jako vtip, jenže pak se hercům Daveovi Bautistovi a Jasonu Momoovi nápad zahrát si společně v akční policajtské komedii ve stylu Smrtonosná zbraň zalíbil natolik, že ukecali… (více)

Reklama

Reklama