Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Černošský seržant Roger Murtaugh (Danny Glover), který má pár týdnů do důchodu, dostane za parťáka bílého seržanta Martina Rigse (Mel Gibson), jenž chtěl po smrti manželky spáchat sebevraždu. Z počátku si nepadnou do oka, společně však budou muset vyřešit případ nebezpečného gangu pašeráků drog. Úspěch filmu zaručil další tři pokračování. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (801)

kingik 

všechny recenze uživatele

Akční thriller, který spustil lavinu tzv. "buddy movie" v kriminálním žánru, ale jen málo z nich se přiblížilo poměrně jednoduchému konceptu založeném na rozdílných povahách dvou policejních vyšetřovatelů, kteří spolu dělají na případech. Afromeričan Roger Murtaugh chce mít klídek a vidí se už po mnohaleté službě v zaslouženém důchodu a Martin Rigs je nevyzpytatelný až běda, a nikdy nevíte, co od jeho svérázných vyšetřovacích praktik čekat. Film zaznamenal nečekaný komerční úspěch a vynutil si další neméně zdařilá pokračování. Věkový rozdíl se mezi oběma hlavními představiteli s přibývajícími díly po letech postupně stíral. Na začátku má Gibson ještě mladistvou vizáž a rozdíl oproti Gloverovi je na první pohled znatelný, ale pak se to srovnalo. První díl je rozjezdový. Vlastně nemá ani nijaké zvláštní grády, ani se tolik nehláškuje jako v následných pokračováních, ale lze si ho nezaměnitelně zapamatovat z několika aspektů. Předně jsou to dva policejní parťáci perfektně obsazení Gibsonem & Gloverem, dále jejich filmová jména skvěle znějí, režisér Richard Donner to má řemeslně "zmáklé" a film dovedně skloubil napínavou akci s odlehčeným humorem, s dalšími díly to bylo ještě vypilovanější. Závěrečný souboj se údajně točil tři noci. Někdo označuje sérii Smrtonosných zbraní za vrchol ve svém žánru a s tím by se dalo souhlasit. Akorát první díl je věnován pašerákům drog, a to zase až takový vrchol není. Ne všechno v něm vyniklo tak, jak mohlo. Akce je trochu zbrklá a zkratkovitá. 70% ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Určitě jeden z nejlepších akčních filmů 80. let. Jednička ja super, ale zástávám názor, že dvojka i trojka je lepší. Na těchhle filmech jsem vyrostl, mám je všechny rád, ale kdo ví jestli by první díl, bez pokračování neupadl do zapomění. Scénárista vytvořil skvělé věrohodné duo a skvělý je tak hudební doprovod Michaela Kamena, který dodal filmu něco z jeho jedinčnosti. ()

Reklama

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"ANYBODY WHO DRIVES IN THIS TOWN IS SUICIDAL." --------- Tradičný akčňák z konca 80. rokov, so všetkým čo k tomu patrí, vylepšený o výnimočné duo, dobrý scenár, vydarenú réžiu a správnu akciu. Navyše už nesie aj svoj určitý status. Filmu snáď nie je ani čo vytknúť, až na drobnosti. Nepáčila sa mi niekedy nevhodná hudba pre danú situáciu, alebo náhla transformácia z vtipnej jazdy na tú surovo akčnejšiu a záporáci mohli byť tiež o čosi drsnejší. Nič sa však nemení na tom, že Smrtonosná Zbraň sa zrejme stala nestarnúcou klasikou, na ktorú sa ani po rokoch nezabúda. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Smrtonosná zbraň si plný počet hvězdiček zaslouží. Objektivně bych sice hodnocení nechal mezi 4 a 5*, ovšem přikloním se k vyšší cifře už z úcty k tak kultovní záležitosti, jakou Lethal Weapon je. Do příběhu plného akce a humoru obsadil Richard Donner dnes již ostřílené matadory žánru a ti se předvádějí v opravdu dokonalé formě. Martin Riggs i Roger Murtaugh ze sebe sypou jednu hlášku za druhou a to i v těch nejprekérnějších situacích. Gibsonova postava je správně šílená a je nutné podotknout, jak věruhodně ji Mel zahrál. Záporňáci jsou zde charismatičtí, rodina Rogera je sympatická a kladně hodnotím i nastínění rodinného zázemí obou hlavních postav. Chyba: Všimněte si, že když Amanda na začátku skočí z balkónu, dopadne na střechu auta v jiné pozici než v jaké na ní leží v následném záběru. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Klasika. Dúfam, že nezapadne prachom a bude klasikou aj pre ostatné generácie, pretože si to zaslúži. Gibson/Glover sú proste skvelá kombinácia, hlavne Danny svojou povahou senilného policajta ma proste dostal. Pomer komédie a akčnosti sadol parádne. Dokonalé hlášky, výborná akcia, síce hollywoodsky koniec, ale buďme radi, pretože to by sme sa potom nedočkali ďalších skvelých pokračovaní. 100%. ()

Galerie (71)

Zajímavosti (74)

  • Na lednici v domě rodiny Murtaugha (Danny Glover) si lze všimnout nápisu "Free South Africa, end apartheid". (MatyM)
  • Stejně jako Martin Riggs je i jeho představitel Mel Gibson velkým fanouškem komediálního uskupení The Three Stooges. Produkoval dokonce biografickou komedii Tři panáci (2000). (ČSFD)
  • Podle slov producenta Joela Silvera byl první volbou pro režii Ridley Scott. Pro špatné vztahy se studiem Warner Bros se však do režisérského křesla nedostal. (ČSFD)

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Bautista s Momou v akční komedii

Bautista s Momou v akční komedii

13.11.2021

Vzniklo to původně jako vtip, jenže pak se hercům Daveovi Bautistovi a Jasonu Momoovi nápad zahrát si společně v akční policajtské komedii ve stylu Smrtonosná zbraň zalíbil natolik, že ukecali… (více)

Reklama

Reklama