Reklama

Reklama

Mentalista

(seriál)
Trailer 2
Drama / Krimi / Mysteriózní / Thriller
USA, (2008–2015), 106 h 57 min (Minutáž: 39–45 min)

Tvůrci:

Bruno Heller

Hudba:

Blake Neely

Hrají:

Simon Baker, Amanda Righetti, Robin Tunney, Steven Culp, Tim Kang, Tim Guinee, Owain Yeoman, Gail O'Grady, Shaun Toub, Tara Karsian, Morena Baccarin (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(151)

Detektív Patrick Jane je veľmi všímavý. Aj z tých najmenších detailov na mieste činu i z chovania ľudí dokáže vyvodiť precízne závery. Preto ako odborný poradca spolupracuje s CBI a pomáha hľadať nebezpečných zločincov. Ale po sériovom vrahovi zvanom "Red John", ktorý zavraždil jeho ženu a dieťa, márne pátra už niekoľko rokov... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (166)

Trailer 2

Recenze (510)

FTP 

všechny recenze uživatele

Chytlavý, ale rozporuplný seriál, který se na každému úplně zalíbí. V Americe 8,2/10, u nás pouhých 68/100 a nahoru už asi nepůjde. Charismatický Simon Baker, kterého v žádné jiné roli nemůžu ani vidět, mě jako Patrick Jane totálně očaroval a můžu otevřeně přiznat, že jsem v určité etapě dospívání chtěl být jako on a obdivoval jsem veškerá jeho gesta, dedukce, způsob oblékání a uvažování, ale i formu konverzace. Seriál, který je jen a pouze o hlavním hrdinovi, kterého když si oblíbíte, oblíbíte si i samotný seriál a naopak. Hlavní zápletkou je prvních šest sérií tajemný seriový vrah, který Patrickovi zavraždil ženu a dceru, Red John, po kterém Mentalista pátrá a souběžně s tím řeší jako konzultant CBI vraždy v Sacramentu svým velmi osobitým přístupem, kterým všem leze na nervy. Ústředními postavami je pětičlená skupina detektivů a přátel. Zajímavý je také velice vřelý vztah mezi ním a jeho šéfkou, který si od začátku do konce říká o něco víc, než přátelství a důvěru, ale kdo ví... ()

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Líbí se mi hlavní postava, jak je podaná. Protože je podaná nejednoznačně, což se začíná projevovat ve 4. sérii o to víc. Líbí se mi chytře vymyšlené případy, detaily, zvolená hudba, drobné vtípky, větší fórky, kamera, která dokáže často z omezeného prostředí vykouzlit některé úžasné scény. Suma sumárum se mi seriál líbí, i když občas je u něho nutné přemýšlet, protože hodně věcí se hraje ve druhém plánu. ()

Reklama

Aiax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Finální odhalení a zápletka jsou dost pitomé, je jasné, že scénáristi to od začátku neměli promyšlené a improvizovali s tím, až přijde čas odhalit Rudého Johna, nějak to ukoulejí. Na druhé straně celý ten seriál je samozřejmě dost pitomý, rozhodně to není žádný True Detective nebo nějaká inteligentní skandinávská kriminálka, jen taková blbůstka, kterou může člověk sledovat při snídani, jedním uchem tam, druhým ven.  Takže to zase tak nevadí. V podstatě jediný důvod, proč se na Mentalistu dívat, je fantastický Simon Baker, který celou tu zhovadilost táhne neuvěřitelným způsobem. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Vlastně jsem to dost čekal, ale paradoxně i tak je pro mne tento seriál (nebo alespoň jeho pilot) hodně velkým zklamáním. Začíná to nejnevýraznějším hlavním hrdinou za poslední seriálová léta, pokračuje přes podivné herce, kteří hrají spíše svými komickými grimasami než mluvenou řečí, a končí rádoby akční a napínavou snahou o efektivní zakončení dílu... navíc jsem měl pocit, že více než půlka seriálu je jen bezduchá vata plná podivných nudných řečí, hlavně aby se to včechno co nejdříve vyřešilo! Za to, že si Baker ustlal pod smajlíkem nakresleným krví jeho zavražděné rodiny, má ale u mě tvůrce malé plus. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem všechny díly. A musím říct, že to je moje guilty pleasure. Sice občas jde i o to, jak se najde vrah, ale to nejhlavnější je Velký detektiv a jeho vochcávání civilů. Jako moc jsem si to užil. Sice Rudý John byl i na můj vkus vybrán trochu na sílu, ale jinak se tu i dobře pracuje s postavami z předchozích dílů, které se znovuobjeví... Jako, lituju, že to na DVD nevyšlo s českým dabingem. Ale možná to nebudu v budoucnu řešit. A doporučuji poslední sérii, kde se vyřeší všechny postavy a jejich budoucnost. ()

Galerie (1 118)

Zajímavosti (35)

  • Ve scéně, kdy agenti CBI chytají vraha během dostihů, se dostanou až do budovy, kde se určují sázky. Ve 37. minutě můžeme vidět komparzistu tmavší pleti v béžové bundě, jak se na levé straně objeví kolem probíhajících agentů. Vzápětí ho ale vidíme o dvě vteřiny později před pachatelem, který agentům utíká. Záběr končí, jakmile probíhá skoro kolem něj, nicméně v další scéně je opět před pachatelem a uhýbá na stranu. (Jeffic)
  • V tejto epizóde, ktorá sa zaoberá aj černošským gangom, sa pri problematických rozhodnutiach v dialógoch viackrát zopakuje text „Vykonaj správnu vec“, čo môže byť narážka na černošskú filmovú klasiku z gheta Konaj správne (1989) od Spikea Leeho. (Autogram)
  • Patrick Jane (Simon Baker) jezdí v klasickém francouzském autě Citroën DS kovově šedé barvy vyráběném v letech 1955–1975. (Rominator)

Reklama

Reklama