Reklama

Reklama

Bláznivá střela - Amerika v ohrožení

  • USA An American Carol (více)
Trailer
USA, 2008, 83 min

Bláznivá střela – Amerika v ohrožení je komickým převyprávěním klasické pohádky Vánoční koleda, ovšem s tím rozdílem, že namísto Ebenezera Vydřigroše se v hlavní roli objeví cynický anti-americký filmař Michael Malone. Ten se vydá na křížovou výpravu s cílem zrušit Den Nezávislosti, přičemž jeho zbraní je jeho nejnovější filmové dílo nazvané Chcípněte, vy americká prasata. V onen svátek, 4. července, ho však navštíví tři duchové, kteří se mu namísto Vánoc snaží ukázat význam Dne Nezávislosti.
Režisér této taškařice, David Zucker, je známý jako mistr filmových parodií (Bláznivá střela, Scary movie, Připoutejte se, prosím). Ve filmu si zahráli Kevin Farley, Kelsey Grammer, Jon Voight, Leslie Nielsen, Bill O’ Reilly, Dennis Hopper a James Woods. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (132)

Oskar 

všechny recenze uživatele

Leslie Nielsen jako senilní dědeček vypráví vnoučkům pohádku na principu Dickensovy Vánoční koledy. Štědrý den je v ní nahrazen Dnem nezávislosti, hamoun Scrooge kontroverzním dokumentaristou v baseballové čepici a duchové minulých svátků Kennedym, Washingtonem a generálem Pattonem. Kupodivu je z toho nejvtipnější americká parodie za posledních patnáct let. Obvyklí odpůrci Michaela Moorea se projevují jako dětinští uvřískaní hysterici a zpravidla se nezmohou na víc, než vykřikovat do světa, že Michael Moore je tlustý. Myslím, že to mu žíly netrhá. ;-) Dělá to i Amerika v ohrožení, ale jen aby se zavděčila i té části publika, které se líbí "Děsnej doják" a podobné příšernosti. Jádro filmu je mnohem chytřejší, odvážnější a nutno říct, že má poměrně jasný agitační záměr, který se nesnaží skrývat ani popírat - je jen na vás, zda se tím necháte urazit. Ovšem bláznivou parodii s Lesliem Nelsenem, která není v černých číslech pro svou vnější nekvalitu, ale z důvodů kontroverze obsahu, už jsem ani nečekal. Více o tématu zde. 70% ()

noriaki odpad!

všechny recenze uživatele

Hrůza a děs. Zajímalo by mě, kde je v tom ta inteligentní satira, ať už pacifistická, nebo konzervativní. Je zajímavé, že jsou si oba tábory jisté, že je vyznění filmu na jejich straně a nadšeně to kvitují. Aniž by si ovšem uvědomily, že se tím chytly do stejné pasti naivity a zaslepenosti, ze které obviňují své názorové protivníky. Čtvrtý díl Bláznivé střely žádnou myšlenku nemá. Scénář se otírá o všechno a Michael Moore má jen tu smůlu, že se přiživuje na jeho popularitě. Takže ne, tohle není ani výsměch opozici bývalého prezidenta Busche, ani přemrštěná reflexe ultra patriotistické Ameriky, to je ryzí odpad s asi třemi vtipy a tunou rozpačitých trapných rádoby fórků. David Zucker po Scary Movie 3 & 4 definitivně ztratil glanc. ()

Reklama

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Určitě to nedosahuje kvalit jiných parodií nebo předchozích dílů, to ani zdaleka, ale na druhou stranu se zde našla kupa povedených scének a hlášek. Místy (na můj vkus poměrně často) se zde sice našly hluché chvilky a i Leslie Nielsen se zde objevil jen 5 minut, ale i tak jsem se párkrát od srdce zasmál. Neurazí, nenadchne. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

první půl hodinku poměrně vtipná typicky Zuckerovská záležitost,ovšem ve druhé půlce pouze levná a veskrze pitomá proamerická agitka.Škoda,že Zucker takhle zblbnul.Pokud by se mu podařilo udržet slušný komedialní potenciál první půlky,mohli sme tu mít solidní komedii,ovšem otravný přerod Michaela Maloneho od antiameričana k ultra vlastenci to všechno zazdil.Takhle mocně patriotistickou propagandu dokážou natočit snad jen američani.40% (a to opravdu jen díky prvním 20-25 minutám) ()

anli 

všechny recenze uživatele

Podle českého překladu čtvrtá"Bláznivá střela"(s tou to ale nemá opravdu nic společného,snad kromě Leslieho Nielsena)opět v rukách Davida Zuckera,tentokrát jako úlitba teenegerům.Nutno říct,že ne moc povedená.Ne,že by to nebylo místy vtipné a zábavné.I několik skutečně dobrých nápadů se tu najde(jak se na Zuckera sluší) a takové parodování Michaela Moorea(který vypadá,že spapal všechnu moudrost světa a myslí si,jak není objektivní)je opravdu nápadité a vtipné.Potíž je v tom,že to nějak nedrží pohromadě a je v tom příliš(anti)-amerikanismu a americké(anti)-politiky,takže pro neameričany to není ani zajímavé a vtipné jen částečně.Sama představa,že Moore natáčí dokument podporující terorismus mě opravdu pobavila a po chvíli přemýšlení,jsem dospěl k závěru,že by mě nepřekvapilo,kdyby to opravdu udělal(což už by žádná parodie samozžejmě nebyla-to jen tak na okraj).Chápu,že chtěl Zucker trochu Ameriku zkritizovat,nebo spíš americkou společnost a politiku,ale neudělal to zrovna dobrým způsobem.Chvílemi jsem se dost nudil a opravdu vtipných scén je tu jen pár.Za těch pár dobrých nápadů dávám 35% a chtělo by to nějaký svěží vítr do těchto zatuchlých vod. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (4)

  • Podľa dátumu na náhrobku sa Michael Malone (Kevin P. Farley) narodil 20. apríla 1952. V ten istý deň, akurát v roku 1889, sa narodil aj Adolf Hitler. (m.a.t.o.)
  • Film se natáčel v Los Angeles v Kalifornii. (rafix)

Reklama

Reklama