Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Výlet je vlastně deníkem jedné zvláštní rodinné výpravy. Ovdovělá matka, dvě dospělé, tápající dcery, snad až příliš hodný zeť, temperamentní babička a malý vnuk - tihle všichni se nasoukají do dvou aut a vyrazí z Rakovníka směrem na Slovensko, aby vyhověli otcovu poslednímu přání. Fádní rodinná povinnost se ovšem brzy začne měnit v putování, které má změnit vše, co následuje. A tak zatímco do stařičkého Wartburgu a nablýskaného Renaulta nasedá nesourodá skupina lidí, z nichž každý má už svůj život a svoje problémy, samotná cesta se stává důkazem toho, že pokud se její účastníci neotevřou a nevyřeší minulost, nepohnou se z místa ani jejich osobní životy. (Česká televize)

(více)

Recenze (232)

Jansen 

všechny recenze uživatele

Další pokus o českou road movie. Slibné herecké obsazení zprvu naznačuje, že by se mohlo jednat o celkem dobrou situační komedii. Macháček ale záhy vypadne ze scény a rodinka odjíždí. Pár pokusů o černý humor, trocha sladkobolných keců a potom už jenom deprese. Scénář sice není špatný, ale řešení rodinných problémů mě tentokrát moc nechytlo. A s tím popelem mi to přišlo strašně vykonstruovaný. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Cesta k vsypu, celkem podle Besipu, při které se někdy až moc na sílu tmelí, dělí a zjevují pravdy, takže až se nakonec do ovzduší rozptýlí (zbylý) popel, vzduch bude de facto čistější.. Přiměřeně hořké, dobře zahrané, inteligentně napsané (vyjma trapné scény s celníky či pasáže ze změněného Nového Mesta, jenž zbytečně naruší do té doby fungující úzce sevřené schéma rodinné degustace čistého vína). Anglicko-jazyčná hudba mi přišla jako rušivý element a zbytečná úlitba festivalovým ambicím.. ()

Reklama

dyfur 

všechny recenze uživatele

...vcelku nudné dielko,ktoré má v popise i komédia-ozaj neviem ako k tomu distribútor prišiel....také ako keď požiadate kamarátku režisérku,aby s vami (Iva Janžurová) a rodinkou natočil ...niečo...malo to len 100 minút,ale pocitovo 2,5 hodiny....po páde totality "janžurka" sa rozplynula a nič extra nenatočila...žiaľ ...podobne ako Jiři Menzel...a iní.... ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Poslední přání zesnulého otce je důvod, proč se jeho žena i s matkou, dvěma dospělými dcerami, zeťěm a vnukem vydávají na dlouho cestu z Rakovníka až na Slovensko, aby tam mohla být uložena urna s jeho popelem. Cestu, od které každý očekává něco jiného, nakonec umožní všem lépe poznat sama sebe i své nejbližší ... S Alicí Nellis je to jak na houpačce. Jednou se mi její film líbí, a moc, a podruhé je jeho sledování pro mne utrpením. Výlet naštěstí patří k těm zábavnějším, ať už samotným příběhem (i když zápletka sama o sobě moc veselá není), hereckým obsazením (Iva Janžurová a obě její skutečné dcery si skvěle padnou do noty) a spoustou menších či větších zábavných scének (slovenské hranice, pomoc s autem v bahně (a minirole Aňy Geislerové a Kryštova Hádka)). Nejvíce mne ale dostal samotný závěr filmu, i já, starý a protřelý cynik, jsem slzu uronil. Alici Nellis se tentokrát povedl zásah do černého... ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Časť po štátnu hranicu - pomerne vydarený pohľad na klamné a sebaklamné vzťahy vnútri rodiny. Po príchode na Slovensko: všetko zle. Prestal som vo filme "zo života" spoznávať tvár krajiny a ľudí, s ktorými som pravidelne v kontakte. Zápletka a jej riešenie sa snažia zaujať za každú cenu. Okolie Nového Mesta nad Váhom poznám a nespoznal som ho. Charakteristické črty či rozpory boli vo filme vynechané. V tomto zmysle je mi ľúto, že režisérka odstúpila od pôvodného zámeru natočiť slovenské scény v Starej Turej! (podľa nej obsah mesta nezodpovedal jeho názvu, Turá vôbec nebola vraj vôbec stará a sídlisko mali dokonca na hlavnom námestí). ()

Galerie (25)

Zajímavosti (13)

  • Natáčelo se v okolí Prahy, v Telči, Rakovníku i na Slovensku v Novém Mestě nad Váhom. (hippyman)
  • Film byl oceněn dvěma Českými lvy: Scénář (Alice Nellis) a Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli (Iva Janžurová). (M.B)
  • Iva Janžurová dlouho odmítala hrát v tomto filmu spolu se svými dcerami (Theodora Remundová, Sabina Remundová), protože se bála toho, že by její dcery byly nařčený z toho, že si je jejich matka prosadila do filmu. S rolí souhlasila až poté, co ji režisérka Alice Nellis přemluvila s tím, že ve filmu potřebuje využít jejich reálného rodiného vztahu. (Chevees)

Reklama

Reklama