Reklama

Reklama

Harry Brown (Sir Michael Caine) je řádný občan a bývalý mariňák. Po smrti manželky žije sám v jednom ze stovek bytů na předměstí. Společnost mu dělá jen jeho nejlepší přítel Leonardo (David Bradley). Právě toho ale jednoho dne zavraždí parta místních výtržníků. Harry se rozhodne jednat a naplnit sám svou vlastní představu o spravedlnosti.... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (721)

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Pokud jde o mě, tak nám Harry Brown prokazuje laskavost. Rázná a úderná odpověď britské kinematografie na rozvleklé Gran Torino. Oproti rasistickému dědkovi má zde hlavní hrdina, v podání excelujícího Michaela Cainea, velmi osobité a na první pohled uhrančivé charisma. Nesnaží se mládež převychovávat, neboť moc dobře ví, že v této době je to téměř nemožný úkol. Jeho jediným cílem je ochránit své bližní a zamezit zlu, které pouliční gangy rozsévají skrze ulice Londýnského předměstí. Debutující režisér Barber se navíc nebojí jakékoliv kontroverze a tak bez obalu ukazuje krutou, ale pravdivou skutečnost o násilném realitě za oponou mediálních lží. A to si zaslouží potlesk. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

M. Caine je s príbúdajúcim vekom pre mňa čoraz zaujímavejší. Aj keď sa skvelo blysol vedľajšou úlohou v Nolanových Batmanoch, hercovi jeho formátu som prial aby zažiaril naplno a opäť sa nadobro vrátil medzi špičku postarších legiend typu C.Eastwood, či M.Freeman. Dobrých filmov o pomste nie je aspoň pre mňa nikdy dosť. Táto téma je večná a keď sa to podá tak realisticky ako v Harry Brownovi, úspech je zaručený. Film sa porovnaniu s Eastwoodovim Grand Torinom určite nevyhne, ale kdežto Eastwood išiel diváckou cestou s minimum násilia a optimizmom, Harry Brown je priamočiarejší, temnejší a skôr pesimistickejší. Grand Torino je kvalitná pecka a H. Brown je na tom o čosi poslabšie, ale stále veľmi dobre. Gangy s frajermi, ktorí si myslia, že im patrí celý svet, pozná určite každý aj zo svojho okolia. Človek, ktorého zaženú do kúta a nemá čo stratiť, by sa mohol správať aj takto ako H. Brown. Najviac sa mi páčila scéna, kde postrelenému dealerovi, ktorý leží medzi kvetináčmi s marihuanou vysvetľuje, aké má šance na prežitie s prestreleným bruchom. Temné, pesimistické,ale výborné. 90%. ()

Reklama

tron 

všechny recenze uživatele

„Podľa mňa nám robí službu.“ Obávam sa, že veľmi... hm... štandardné. Chcel by som povedať, že Michael Caine to dal, kým režisér a scenárista nie, ale vlastne to nedal ani Caine, ktorého mám rád, ale teraz len stojí v zábere a je skôr Caineom, ktorého si väčšina z nás váži, než že by podával nejaký „extra iný“ výkon. Ostatní sú len do počtu, režisér sa (miestami takmer doslovne) topí v chaotickej noci, takže nevieme, čo sa deje (toto za plus naozaj nepokladám). Záverečná „apokalyptická“ akčná pouličná scéna potom iba potvrdila, že tvorcovia sami nevedeli, o čom chcú rozprávať. Mám rád filmy o pomste. Ale iba ak sú dobré. MUŽA V OHNI pokladám za dobrý revenge movie, detto prvé PRIANIE SMRTI s Bronsonom. HARRY BROWN je však veľmi... hm... štandardný. Zjednodušujúci scenár (je to o „obyčajnej“ pomste, filozofickej otázke „Kde to skončí?“ alebo o tom, že „systém“ nikde na svete nemá šancu ochrániť nevinných?) si tiež nikto z tvorcov zarámovať nedá. Miestami až prehnane pochmúrna snímka chytí tempo raz za 20 minút, kedy Harry Brown chytí odporného mladistvého zlosyna a mučí ho, ale aj tieto scény boli byť tvrdšie. HARRY BROWN je tak len jeden z miliónov filmov kinematografie, kĺžucich po povrchu. Škoda, že má Caine potrebu účinkovať aj v takých (pod)priemerných látkach... ale on ju mal vždy (viď. ČEĽUSTE IV: ODPLATA). ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Stanné právo v jedné osobě. Spíše než variace na Gran Torino je tahle temná městská legenda variací na Přání smrti s Charlesem Bronsonem. Její syrovost a špinavost je sice místy okatě strojená, nicméně i tak je Harry Brown dospělejší a přesvědčivější, než byl jeho předobraz (který byl prostou akční kriminálkou). K největším kladům patří vedle nádherně hnusné atmosféry prostředí feťácké spodiny i výkon Michaela Cainea a neúprosný tlak tvůrců, kteří diváka hodinu a půl přesvědčují, že tenhle příběh skončí jakýmkoliv průserem, jenom ne happy endem. Malý plus za hudbu. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Já nevím, ale na pana Kerseyho ( http://www.csfd.cz/film/12971-prani-smrti/ ) přes podobný úděl a žánrovou spřízněnost pan Brown teda nemá. A i to chování britských(!) policajtů mi tedy moc nesedlo. Ale jinak je to inteligentně natočený a odehraný thriller. Škoda, Mr. Caine... - - - - - (Poprvé viděno 24.1.2013 na dvd /s původní zvukovou stopou a č. titulky v originálním formátu obrazu/, hodnocení 5622., komentář zde jako pětistýšedesátýdevátý - 21.1.2013) ()

Galerie (46)

Zajímavosti (8)

  • Žena v hospodě, která zpívala píseň "Gold", byla zdravotní sestrou štábu. (Frankooo)
  • Natáčení probíhalo převážně na londýnském sídlišti Heygate Estate ve čtvrti Walworth, které se přibližně 3 roky po uvedení filmu dočkalo demolice. (Lumberjack)

Související novinky

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Johnny Depp ve třetím Batmanovi...

Johnny Depp ve třetím Batmanovi...

14.09.2008

...a k tomu Colin Farrell v Sherlocku Holmesovi či filmový Duke Nukem... Ano, jsou tu „Fámy, drby, klepy 2“ ;-). Veterán Michael Caine si naplno užívá mediální pozornosti, spojené s úspěchem Temného… (více)

Reklama

Reklama