Reklama

Reklama

Merlin

(seriál)
  • Velká Británie Merlin
Dobrodružný / Drama / Rodinný / Fantasy
Velká Británie, (2008–2012), 49 h 37 min (Minutáž: 44–50 min)

Hrají:

John Hurt, Colin Morgan, Bradley James, Richard Wilson, Angel Coulby, Katie McGrath, Anthony Head, Rupert Young, Eoin Macken, Tom Hopper, Tomiwa Edun (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(65)

Merlin je mladý kúzelník s mimoriadnym nadaním, ktorý príde do kráľovstva Kamelotu a ostane pôsobiť u dvorného lekára Gaiusa. Zistí, že kráľ Kamelotu, Uther Pendragon, pred dvadsiatimi rokmi zakázal akékoľvek kúzla i mágiu a posledného draka uväznil do jaskyne pod kráľovstvom. Merlina zláka neznámy hlas za ktorým sa vydá do jaskyne pod Kamelotom. Stretne tam draka, ktorý mu povie, že má dôležitú úlohu:  chrániť Utherovho syna Artuša, ktorý raz zjednotí krajinu Albionu. Keď sa Merlin stretne s Artušom, nepadnú si na prvý pohľad veľmi do oka, ale po tom, ako Merlin zachráni Artušov život, stane sa jeho sluhom. Keďže sú čary v kráľovstve zakázané, Merlin bude mať čo robiť, aby Artuša ochránil a pritom na jeho zázračné schopnosti nikto neprišiel. Obaja sa začnú vzájomne rešpektovať a napokon sa stanú blízkymi priateľmi. Príbeh je modernou podobou legiend o kráľovi Artušovi. (RTVS)

(více)

Recenze (134)

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Já nevím. pěkný čarodějíček, pěkný kralevic, roztomilý dráček, ale jinak nic moc. Díly na jedno brdo, občas nějaký vtípek, jinak žádná velká sláva. možná být adolescent, tak mě nadchne více, ale takhle. Dost podobné Herkulovi, nebo Xeně, ale ty byli alespoň v počátcích lepší. Poslední řadu už jsem ani neviděla. Za mne tak 50%. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Merlin mi svým pojetím trochu připomíná Xenu nebo Herkula - tím stylem "nakopeme historii/legendu do zadku". Ale stejně jako princezna bojovnice nebo sošný Kevin Sorbo je i tenhle seriál chytlavý, místy vtipný a hlavně zábavný. A produkuje ho stará dobrá BBC a ta zkrátka sr..čky (dámy prominou) nedělá. Dámám se určitě bude líbit mladé mužské osazenstvo: Merlin je sympatický kluk od vedle, kterého si oblíbite tak po pěti minutách, Artuš je tu zezačátku vytahovačný floutek, kterého by každá středověká dívka chtěla zkrotit - a Lancelot má nejvíc sexy fasádu... ever (a hraje ho Santiago Cabrera aka Isaac Mendez z Hrdinů). Jen se připravte na celkem levné CGI a Kamelot, který rozhodně nevypadá jako z temného středověku. ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Naprosto fantastický seriál, BBC mě zase dostala do kolen, protože společně s obnoveným Doctorem je to asi jejich nejlepší seriál za posledních několik let. Klasickou legendu to sice víceméně (spíš více) ignoruje, ale vem to čert, vždyť by to jinak nebyla taková pekelná sranda. A že tenhle Merlin funguje dokonale, to vám teda povím. Především jsou hlavními tahouny seriálu herci a postavy - chemie mezi Merlinem a Artušem je naprosto perfektní, ti dva se skvěle doplňují, sednou si a je radost je sledovat, Colin Morgan i Bradley James jsou pro tyto role vynikající volby, obzvlášť se mi líbí Artušova postupna proměna z nafoukance na chlapíka tak, jak ho známe. Skvělým zpestřením je také můj čím dál oblíbenější Anthony Head jako Pendragon (díky bohu zrovna za něj, Giles nikdy nezklame) a i postava Gaiuse je výborná. Vedlejší postavy jako Mordred, Lancelot nebo ten fantastický Drak také nezklamaly. Vše výborně funguje, vůbec nevadí že Guinevere je tmavá (a pěkná) a seriál je (jak už to tak u britských seriálů bývá) díl od dílu lepší a po dvou sériích, které mám zatím za sebou, je opravdu strašně vidět ten kvalitativní posun strašně moc nahoru (hlavně dvojdíl Kráska a zvíře stojí za pozornost). Jsem nadšen zápletkami, hudbou (ta je opravdu návyková) a mix fantasy, dobrodružství, akce a komedie funguje tak dobře, jako snad nikde jinde. Čím víc dílů mám za sebou, tím je to lepší, ale to mi nebrání dát po dvou úchvatných sériích plný počet, neboť pochybuju, že to začne klesat, spíš naopak, klube se mi nová a velice silná závislost a jestli to takhle půjde dál, asi si zase přerovnám topku. Za 100%. Nejlepší "zpracování Artušovské legendy" byť je tato věta velmi zavádějící. ()

Steel32 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem shlédnutí sakra oddalovala, prostě se mi do toho nechtělo - hlavní postavy vypadali jako banda tupců co neumí hrát a celý se to zdálo takový nějaký "teen". A ono to možná trochu teen je a zároveň je to možná i trochu blbý, nedomyšlený a co já vim ještě.. ale mě to odrovnalo. První série je spíše na rozjezd a seznámení s postavami, ale čím víc sérií jsem viděla, tím víc nadšená jsem byla. Je to dokonalý, vtipný, napínavý, zajímavý, nenudí, pěkně se na to kouká - a Morganiny xichty při jejím zvratu radši ignorujte, pokud nebudete chtít nafackovat monitor. Ale to co mě hlavně bavilo, bylo sledovat jak se vyvíjejí vztahy mezi postavami a celkově i chování jednotlivých postav. Kam se hrabe vztah Arthur&Gwen, vztah Arthur&Merlin je neuvěřitelný. A co se týče posledního dílu páté série... to snad ani nedokážu nebo radši ani nechci popsat. ()

noby 

všechny recenze uživatele

Že si tvůrci hodili jména z legend do klobouku a náhodně je losovali pro postavy mi nijak nevadí. Že přišli asi se třemi zápletkami a vystačili si s nimi pět sérií je horší. Že jediný vývoj postav za pět sérií je Morgana je hodné děvče - Morgana je naštvané děvče - Morgana je zlo (pokud tedy nepočítám Uther žije - Uther nežije) už dost bolí. Nikdy to nemělo být Quality TV, ale na oddechový seriál měl Merlin nakročeno skvěle. Svět i chemie postav jsou fajn, mix humoru, akce, vztahů a vůbec funguje, zpracování je trochu laciné, ale odpustitelně. Bohužel pokud jste viděli pět dílů, viděli jste pět sérií. ()

Galerie (1 163)

Zajímavosti (10)

  • Hlavní rekvizitou pro seriálový Kamelot se stal francouzský hrad Château de Pierrefonds, umístěný severně od Paříže v provinční oblasti Oise. (Conspi)
  • Jméno seriálového archiváře Geoffreyho z Monmouthu (Michael Cronin) je shodné se jménem skutečného autora literárního díla "Dějiny králů Británie" - jednoho z nejvýznamějších britských literárních děl, z nichž pochází i legenda o králi Artuši. (Conspi)
  • Seriálovým Avalonem je ve skutečnosti středověký hrad Goodrich Castle v západní Anglii. (Conspi)

Související novinky

Merlin se vrátí, Camelot ne

Merlin se vrátí, Camelot ne

19.07.2011

Dnes na televizní notu: kvalitně obsazená série Camelot stanice Starz chtěla být vážnější, dospělejší a hlavně drsnější protiváhou k teenagersky pojatému britskému Merlinovi. Nepovedlo se. První… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno