Reklama

Reklama

Signum laudis

TV spot

Obsahy(1)

O rozkazech se nediskutuje. Ani o těch nesmyslných... Koncem první světové války jsou rakouští vojáci na ruské frontě těžce decimováni. Po smrti všech polních důstojníků se velení v bitvě ujme řácký kaprál Hoferik (V. Müller), který udrží pozice i za cenu nesmyslných ztrát na životech. Jeho slepá oddanost říši vyvolává opovržení jak u obyčejných vojáků, tak u Hoferikových nadřízených. Nově jmenovaný náčelník štábu, neschopný generál Berger (I. Prachař), však osobně dorazí na bojiště se svitou dalších důstojníků, aby v zájmu zvýšení morálky mužstva vyznamenal Hoferika Vojenskou záslužnou medailí Signum laudis (lat. Odznak chvály). Jednotka i s generalitou se však dostane do ruského obklíčení. Jediná cesta zpět do rakouského týla vede přes les, ve kterém se vyzná jen Hoferik. Dovést důstojnickou smetánku do bezpečí je však těžší, než si kdokoliv původně představoval. Pro slabosti a pochyby však nemá Hoferik žádné pochopení, a to ani když jde o generály… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (172)

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Popravdě řečeno nechápu, že mi takový film tak dlouho unikal. Každopádně pochybení je napraveno a já si užil velmi kvalitní filmový zážitek. Na pozadí válka, která funguje jako mlýnek na maso a nikdo neví, koho semele jako dalšího (technické zpracování bylo přesně tak chaotické, jak ho mám u snímků z první světové války rád), trochu nevyvážená hudba (místy jsem v ní cítil 80. léta, což není u tak dobového filmu zrovna trefa do černého; no ale i mistr tesař se sem tam utne) a pak střety charakterů a národností (bohužel nezvýrazněné užitím více jazyků), obyčejných vojáků, nižších důstojníků a dokonce generálů. Film na svých bedrech suverénně táhne Vlado Müller, jehož Adalberta si nakonec divák oblíbí a plně mu fandí až do konce, ale i postavy podle hodnosti nejvyšší jsou velmi zajímavé, nejvíc mě z nich zaujaly asi König a Kostolány. Atmosféru zmaru a deprese pak ještě podpoří maximální hořkost v závěru a ironický úšklebek nad pochodem generálů. Silné 4*, rozhodně doporučuju. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci film na viac opakovaných pozretí, ktorý patrí medzi elitu vojnových filmov v našej produkcii. Müller je dokonalý, takisto ako aj scenár, výprava, na tú dobu odvážne dialógy a hlavne zobrazenie boja, ktoré by sa vtedy vyrovnalo akémukoľvek filmu. Jediným mínusom bola snáď až príliš heroická hudba a malá minutáž. 75%. ()

Reklama

farmnf 

všechny recenze uživatele

Vojáci kromě kaprála Mullera neví za co umírají. Na Ruské frontě masakr. Jak aktuální v r. 2022! Logistika v prdeli. Všichni chlastaj i právník Bruno (Bláha). Jsou zabíjeni civilisté. Kodet blbě žvaní a Trautenberg prchá do lesa. Hvězdné obsazení velice tragického filmu, kde lidský život je nic. Blbá je tam pouze hudba, která byla plánována pro Černé barony a Liškovi zůstala v šupleti. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Znepokojivě dobré drama, ale řekl bych, že trochu zapomenuté a opomíjené. Vidíme zde vojenské vypatlané hovado, které si ale ve své naivitě opravdu myslí, že jeho konání je dobré. A má i svou kladnou stránku, teda koňskou spíš. Není divu, že generalita ho odmění významným řádem a zároveň není divu, že jeho jednotka ho k smrti nesnáší. To vše je zpracováno s minimalistickou, ale ucházející atmosférou 1. světové války. Na český film, který vznikl v době tvrdého komunismu, tu najdeme obstojné akční scény s výbuchy, střelbou, vojenskou technikou a zdevastovanou krajinou. Samozřejmě z dnešního pohledu nic moc, ale ten příběh je nadčasovej. A herecké výkony paráda. Doslova jsem si užíval tu jízdu všech zúčastněných, ale úplně nejvíc mě dostal Josef Bláha, kterej se mi snad v žádné jiné roli nikdy nelíbil. Ale tady, ten jeho sprostej ožrala, kterej se s ničím nesere, to byla paráda. "Na co si to tu hrajem? Sám dobře víte, že válka je prosraná." Akorát ta hudba mi kolikrát připadala jak z nějaké komedie typu Černí baroni. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Tak o tomto snimku jsem se dozvedel az tricet let po jeho vzniku. Dej se odehrava netradicne ( v nasi kinematografii ) za prvni svetove valky, kdy predevsim sleduje stezejni kousek zivota kaprala Hoferika. Jedna se spise o komornejsi zalezitost, ktera misto vypravy klade duraz na charakter hlavnich postav.. Zajimave herecke obsazeni, bohuzel mam nejaky problem s Vlado Mullerem, ktery mi je prudce nesympaticky snad ve vsech rolich, ktere jsem s nim videl. Nejvice me tak zaujal Blaha. Film postrada atmosferu ( narozdil od Tiche bolesti ) a snad i lepsi dialogy. Zaver ale neni spatny a za nej pridavam hvezdicku. Slabsi " ctyrka ". ()

Galerie (9)

Zajímavosti (15)

  • Scenárista Jiří Križan dostal za film cenu Klementa Gottwalda, tu ale odmítl převzít z odvodněním, že Gottwald podepsal jeho otci v 50. letech trest smrti. V podstatě zázrakem za to nebyl potrestán a dál zůstal jako dramaturg na Barrandově. (sator)
  • Scénář filmu přepracoval Vladimír Kalina do knižní podoby, která vyšla v roce 1988 pod stejným názvem „Signum laudis“. (skudiblik)
  • Natáčanie snímky prebiehalo od 24.10.1979 do 7.1.1980 v Mostecku a okolí. (dyfur)

Reklama

Reklama