Reklama

Reklama

Jason Bourne se vrátil do New Yorku, ohrožuje celou CIA a ta začíná konat. Ukončuje programy Black Briar a Outcome, do kterého patří i agent Aaron Cross. I on je určen k likvidaci, stejně jako ostatní agenti rozesetí po celém světě, kde služba operuje. Aron je na tréninkové misi na Aljašce, kde se mu podaří před vrahy uniknout. Musí ale vynaložit veškeré úsilí a využít své schopnosti k tomu, aby všemocnou tajnou organizaci překonal. Ocitá se na útěku, je opět sledován nejmodernější technikou a musí kličkovat mezi sprchou smrtících kulek. Cross se poté shledává s doktorkou Shearingovou, u které kdysi podstupoval léčbu jako agent. Té jediné může věřit. Proti nim stojí šéf tajných operací, který má obrovský zájem na likvidaci všech vylepšených agentů. (TV Nova)

(více)

Videa (27)

Trailer 3

Recenze (962)

genetique 

všechny recenze uživatele

Napriek vychytaným muchám tretieho Bournea, ktorými bola napríklad nejasná akcia a nie príliš ucelený scenár, je štvrtý film nesúci agentovo meno predsa len slabšou náhradou za duo Damon-Greengrass. A to aj napriek tomu, že scenáristický ocino všetkých predchádzajúcich troch dielov sa sám chopil réžie. Dej je trošku prekombinovaný, zo začiatku zbytočne zdĺhavé, viac o slovách ako akcii. Napriek tomu ale nadštandardný thriller, ktorý si stále drží svoje renomé. 80%. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Jsa opět posednut touhou diverzifikovat, sázím čtvero pentagramů. Ne že bych si z toho zrovna vypustil měchýř (tak většinou čtyřku poznám, pět hvězd značí, že jsem si i chámovody protáhnul), ale v porovnání s tím, jak moc se mi do filmu nechtělo, neboť strach ze zklamání brzdil mé nenechavé stahovací prsty po řadu měsíců, je výsledek výborný. Proto mírně nadsazuji, no. Akční to je, analytická část mozku neřičí permanentně na poplach, klitorisem, abych si z Rennera ublinknul, vybaven nejsem. Bohužel. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Nový Bourne je daleko střídmější a daleko méně akční, než bych čekal. Plus je v tom, že tvůrci dokázali celkem sofistikovaně děj nového filmu zapojit do starší bournovské trilogie, takže další "samostatný" díl nepůsobí nijak rušivě, či nastavovaně, specielně v případě, kdy v podstatě příběh Bourna a Crosse jede téměř ve stejné časové rovině. Dobrá je akce, ačkoliv kontaktních soubojů je zde mnohem méně a celkově je režie o dost usedlejší až strohá. Solidní je i zápletka kolem hokusů pokusů na lidech (pilulky atd.). Dobrá motivace hlavní postavy a výtečně civilní Rachel Weisz. Je jasné, že Gilroy na to šel chytře oklikou. Nechtěl do diváků pumpovat ještě sofistikovanější akci, ještě nadupanější hudbu a rychlejší tempo. Ale omotat si diváka kolem prstu nečekaným průběhem příběhu, který někdy šokuje svojí razancí (výslech v domě Weisz) a někdy zase příjemně a spolehlivě šlape v zajetých kolejích (naháněčky, kaskadérské kousky). Nejvíce mi vadila naprostá absence konce a jasný důkaz toho, že pokud bude Legacy alespoň trochu komerčně úspěšný, tak tu máme jasný restart série. ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Priemerná klasifikácia u mňa prevláda v prvom rade preto, lebo som žiaľ podvedome neišiel na nového Gilroya, ale práve naopak, na dodatkového Bourna. V tejto súvislosti to zjavne nevychádza, nič predmetné sa (okrem zmeny interpretačnej filozofie) do trilogických highlightov nepridáva, bezbranosť vo vytvorení významovo osožného sequelu sa za pilulky schováva a skôr než sa dostavia kinetické úryvky odvolávajúce sa na Greengrassa, nejedna oprávnená domnienka o zbytočnosti sa vynára. V rade druhom si popri spätnom obzretí do rozvíjajúceho sa portfólia tohto zručného (už nielen) pisálka dovolím tvrdiť, že ide zatiaľ o jeho najslabší kúsok, ktorý je síce zas formálne ošéfovaný, no na rozdiel od elegantne kamuflovaného a dôvtipne odohraného mariáša (s pružnou percepciou naračných finesov v) "Duplicity" alebo chirurgicky chladného, ale predsa fenomenálne (zžieravo) spracovaného "Michaela Claytona", nijak extra inovatívny. Moderné retro, ktoré má najbližšie k Limanovmu "Bourne identity", kedy sa pretínajú klasické postupy špionážných sedemdesiatok a trend telesnosti/kontaktnosti novodobých akčňákov. Je to taká implicitná pastiš, kde-tu sympaticky trúfalá i šantivá, sem-tam divne strnulá, umrtvená a (pri spáchaní slovakistického barbarstva) neutrálne nenudná, inu spisovne, obyčajne zábavná. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Inu, jestli chcete do kina na akčňák ve stylu předchozí trilogie, zůstaňte radši doma. Gilroy natočil svoji klasickou konverzačku, jejímž hlavním úkolem je ukázat prostředníček jak Greengrassovi, tak fajn zakončení předchozí trilogie. Nechápu, proč mu Universal tenhle plán schválil, ale tak teda dobře. Nová tvář značky vypadá tak, že se příběh půl filmu roztahuje do šířky, aby se pak dva lidi, na kterejch vás nezáleží, dali na nezáživnej neakční úprk. Gilroy mezitím vytahuje laciný berličky, který "starej Bourne" šikovně ignoroval (levelování agentů, magický pilulky... wtf?), zbytečně flashbackuje, aby vytvořil vůbec nějaký vazby mezi postavama, a vehementně zůstává u dialogů... aby pak přeci jenom musel cuknout, chvilku akčně řádit a celý to rychle utnout. A to s tím, že vlastně dělal akorát dvouhodinovej build up pro další díl/y, kde se teda snad konečně začnou v CIA hejbat ledy. Je to dost bolestivý, chvílema až směšný a má to zhruba dvě cool scény, což je na dvě a čtvrt hodiny fakt málo. Zkuste zahodit očekávání typu "jdu na Rennera rubajícího lidi" a připravte se na slušnou konverzačku, která končí hodně daleko před cílem, a třeba vám to sedne. Jinak nevím... (5/10) ()

Galerie (41)

Zajímavosti (33)

  • Pri natáčaní náročných scén na motorkách mali tvorcovia šťastie, pretože Jeremy Renner (Aaron Cross) je vášnivý motorkár. Medzi prestávkami v natáčaní na nej predvádzal všelijaké kúsky. (gogo76)
  • Počas letu ponad Tichý oceán sedia hlavní aktéri v lietadle typu Boeing 747. Po pristáti však vystupujú z lietadla Boeing 777. (MikaelSVK)

Související novinky

Producent Jasona Bourna uvažuje o restartu

Producent Jasona Bourna uvažuje o restartu

26.05.2020

Producent akční série Jason Bourne Frank Marshall v čerstvém rozhovoru uvedl, že hledá nového filmaře spolu s námětem pro další film. Jednalo by se tak o šestý snímek celkem, není přitom však jasné,… (více)

Další Star Trek má režiséra

Další Star Trek má režiséra

23.12.2014

Sci-fi fenomén Star Trek se v roce 2009 dočkal filmového rebootu. J. J. Abrams (Mission: Impossible III) posléze natočil ještě pokračování nazvané Star Trek: Do temnoty, pak ale vyslyšel volání Síly… (více)

Matt Damon se vrátí jako Jason Bourne?

Matt Damon se vrátí jako Jason Bourne?

16.09.2014

Ještě před pár dny se Paul Greengrass (Kapitán Phillips) zajímal o režii nového filmu s Leonardem DiCapriem a Jonahem Hillem (Vlk z Wall Street). Teď to ale vypadá, že ho spíš čeká návrat k… (více)

Reklama

Reklama