Reklama

Reklama

Drama založené na skutečných událostech vypráví příběh horolezců usilujících o zdolání severní stěny Eigeru ve švýcarských Alpách. V roce 1936 vyzvala nacistická propaganda ty nejlepší německé a rakouské alpinisty, aby překonali všechny dosud neúspěšné pokusy a pokořili proslulý masiv náročnou severní cestou. Přestože se zprvu zdráhají, pouští se do dobrodružné výpravy i dva němečtí horolezci. (Filmbox)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (206)

Blizzard 

všechny recenze uživatele

Již dlouho jsem neviděl film s podobnou tématikou a toto drama o horolezectví je skutečně dosti mrazivé. Dva němečtí kamarádí, se v době předválečného Německa, pokusili jako první zdolat severní stěnu Eigeru. Z počátku si získají vaše sympatie, při výstupu se vytváří hutná dávka napětí a následně se to vše přetransformuje do dramatu, které jak někteří diváci již tuší, mývá obzvláště v těchto případech tragické konce. Výstupové scény, potřebné vybavení, kostýmy, celkové zpracování je realistické a na rozdíl od takového Cliffhangera především uvěřitelné. Jako součást celého dění se tu odehrává i menší romantická vsuvka, která ale nezaclání neboť je tak trochu odsunuta na vedlejší kolej a hora má prostě poslední slovo. Po delší době kvalitní dílo se slušnými herci, výborným přátelstvím dvou hlavních protagonistů a ještě lepším blizzardem, který vás obklopuje několik tisíc metrů nad mořem, zrovna když visíte na skále a vybavení je v háji. (7/10) ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

O lásce se říká, že hory přenáší, ovšem v tomto případě nepohnula Eigerem ani o píď. Nu což, alespoň že hlavní brunhildovitá představitelka, která by některé tady díky své vizáži zcela jistě nedokázala přivést k vrcholu již v základním táboře, pohnula sebou přes Atlantik - co nejdál od toho psychopatického syfilitika s úzkým knírkem, který hodně často a rád ukazoval pravačkou, jak vysoko dokáže vyskočit jeho německý ovčák Wolfie.. Syrové drama s dávkou lezeckého naturalismu o zdolávání poslední alpské překážky pod dohledem pisálků fašistické propagandy - mírně zamrzající v šablonovitosti některých postav a stopáží, vlekoucí se místy jako unavený šerpa s nákladem tří obézních muflonů na zádech. Přiznávám se, že jsem od celuloidového zdolávání "Mordwandu" čekal mnohem víc. ()

Reklama

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Úžasné horolezecké scény okořeněné skvělou dobovou výpravou! A kupodivu není Nordwand ani příliš zpolitizovaný, tzn. zahnojený nějakou kýčovitě antinazistickou propagandou, jak jsem se zprvu obával (a ze dvou zúčastněných Rakušanů udělala dokonce šovinistická německá režie naprosto regulérní retardy... což se dá ovšem pochopit, protože Rakušani jsou jen nedokvašení, tj. podřadní Němci). ALE: Ale bohužel jsem si před zhlédnutím filmu vygúglil 'jak to tenkrát skutečně bylo'. Bohužel proto, že mě tudíž nesmírně nakrknul ba přímo nasral jeho závěr s neohroženou, zamilovanou a hlavně úplně fiktivní dívkou. Myslím, že ani hollywoodská scénáristická sebranka by příběh 'podle skutečné události' nedokázala "vylepšit" (= vymrvit) o mnoho víc, než se to tímhle ekelhaft způsobem podařilo německým scénáristickým schweinehundům. A navíc Toniho poslední slova nebyla "je mi zima", ale "už nemůžu". A to jsem chtěl dát původně pět, scheisse! / Před zhlédnutím Nordwandu (nebo po) důrazně doporučuju vidět i tenhle hraný dokument, který je realitě blíž: http://www.csfd.cz/film/239220-vzyvajici-ticho/komentare/ ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Napínavý a slušně natočený snímek z prostředí hor a lezectví, které bylo ve 30. letech minulého století o něčem úplně jiném než je tomu v dnešní moderní době. Dříve kdo dokázal zdolat jakékoliv pohoří byl někdo a právě o této těžké dřině je právě tento snímek. Je pravda, že by neškodilo více "akce" a lezeckých scén ale i přes řadu hluchých a méně zábavných scén se jedná o jeden z těch lepších snímků na dané téma. A to nejen z důvodu, že jich je nedostatek. ()

RumbleFish 

všechny recenze uživatele

V rámci filmů s horolezeckou tématikou patří Nordwand mezi špičku. Jak už to tak bývá "nehorolezecká" část je slabší, ale samotný výstup a především pak sestupové finále to plně vynahradí. Psychologicky docela drsná a tísnivá podívaná. Škoda, že nebyly více propracovány charaktery postav, ale zobrazit dobu, kdy se Německá říše chystala ovládnout svět a vše co do něj patří, se povedlo. Respekt před tím, s jakým vybavením se tehdy dobývaly vrcholy... Suma sumárum velmi příjemné překvapení z německé produkce. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (12)

  • Film Nordwand sa natáčal v Rakúsku a Švajčiarsku. (MikaelSVK)
  • Prvovýstup se podařil za dva roky: O dva roky později za podobných okolností další rakouko-německé družsto podobnou chybu v traverzu neudělalo a zároveň mělo dost sil, aby se dostalo na vrchol v pořádku. Prvovýstup se jmenuje Heckmairova cesta. (Beastmaster4)
  • Andreas Hinterstoisser a po něm jeho druhové sice překonali kyvadlovým traverzem hladký traverz (dodnes nese jeho jméno), ale udělali zásadní chybu. Zavřeli si cestu k ústupu tím, že lano za sebou vytáhli. Edi Rainer zmrznul, Willi Angerer se uškrtil visíc v laně, Andreas Hinterstoisser se při pokusu o sestup bez navázání na lano zřítil a Toni Kurz zemřel vyčerpáním při slaňování pár metrů od zachránců, kteří se k němu snažili dostat ze štoly jungfrauské železnice. (Beastmaster4)

Reklama

Reklama