Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Americké drama z prostředí horských velikánů a drsné přírody. Bývalý nájemný vrah Clint Eastwood přijal ještě jednu "zakázku". V horolezecké výpravě musí zjistit, který z horolezců mířících k vrcholu Eigeru je ruský zabiják a zlikvidovat ho... (Bontonfilm)

Videa (1)

Trailer

Recenze (114)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak toto beriem ako čistú zákazku, kde Eastwood z pozície režiséra iba hovorí frázy, ako kamera, stop, ideme, strih a pod. Autorský vklad je minimálny, asi išlo všetkým iba o ten zážitok v prírode. Ale pozor, na horu sa lezie až poslednej štvrtine filmu, hodinu a pol, okrem výcviku v Amerike, tu nič spektakulárne neprebieha, skôr sa venujeme zápletke, pri ktorej som sa snažil pochopiť, prečo sa vôbec táto partia vydala zdolať Eiger. Toto je typ filmu, aké predstavitelia Nového Holywoodu museli neznášať. Každopádne zábavný faktor tu prítomný rozhodne je, len sa viac menej svrkáva na samotný výstup, kde sa tvorcovia pekne pohrali aj so záberovaním. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdy z pěti, ale hvězdy poměrně silné, protože tenhle film je na hodnocení jeden z těch složitějších - na čtyři skutečně nemá ani náhodou a na tři je zase až moc dobrý. Clint a George Kennedy jsou výteční, závěrečná třetina, tedy akce přímo na Eigeru, je parádní, dobře natočená a vcelku adrenalinová podívaná. Parádně se sleduje i lezení v Utahu. Všechno předtím je jenom variace na Bonda, které sice nechybí nápady a styl, jenom je to děsně ukecané a strašně dlouhé, málokterý film by zasloužil razantně zkrátit tak moc, jako tenhle. Na jedno podívání více než OK, ale to je všechno. 67 %. ()

Reklama

curunir 

všechny recenze uživatele

,,IMPRESÁRIO. TAK MI TERAZ HOVORIA. NIE JE TO NADÁVKA?" ,,MOHLA BY." __ Európske mestské prostredie Eastwoodovi nesedí a pôsobí, akoby sa v ňom ocitol omylom. So siluetou hôr za chrbtom je to omnoho lepšie, avšak zrozumiteľnú premisu tu začína štrbiť prekombinované pozadie. Pravdu povediac nerozumiem názorom užívateľov vidiacich vo filme variáciu na bondovku, pretože Eastwood vytvoril charakterovo značne odlišnú postavu od známeho agenta. Isté asociácie môže vyvolať postava albína Dragona, avšak aby bol taký nemohúci kripel šéfom zločineckej organizácie je veľmi silným literárnym nonsensom - napokon pekne to vystihol užívateľ Colonist. V prostrednej prípravnej časti sa mi viacej než vysporiadanie sa s častým Columbovým protivníkom Jackom Cassidym, páčilo osviežuje behanie po kopcoch s mlčanlivou indiánkou, ktorá sa ale napokon ,,odhalí" v inom svetle. Chválim však príjemnú Williamsovu ,,main theme" akoby pochádzajúcu od Morriconeho a výborné zvládnutie horolezeckých výstupov spôsobujúcich mi závrať, kde sa režisér a herec v jednej osobe predviedol ako skutočný ,,Clinthanger". (894. hodnotenie, 64. komentár k filmu) ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

První polovina je celkem rozvláčná, ale jak se příběh přesune do Utahu a posléze do Švýcarska, to je jiné kafe. Reálně natočené scény horských výstupů, při kterých se tají dech. Eastwoodovi role suše hláškujícího zabijíka, jak jinak, sedí a není divu, že mu každá káča skáče do postele...Inu, v 70-tých ještě svět nevěděl, co je AIDS...:) ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Film, který staví spíše na atmosféře jednotlivých scén a Eastwoodových horolezeckých kouscích (reálných, žádné modré pozadí), než na příběhu, jenž plyne jen zvolna jako ozvláštnění na pozadí (a díky tomu odhadneme identitu druhého muže velmi rychle), ale podle mne to funguje velmi dobře. Navíc jsou zde břitké a vtipné dialogy, za které by se nemusely stydět původní odlehčené bondovky, a je škoda propásnout některou z průpovídek (zvláště ta s výměnou krve je skvělá). Film ve svém podtextu a tématu příběhu odsuzuje války špionážních služeb, kdy nakonec kvůli nedůležitostem umírají lidé. Odsuzuje přehnanou rasovou nesnášenlivost, ale dokáže si rýpnout politicky nekorektně do sufražetek. Kamera se rovněž vyvedla - jak úvodní procházka upršenou Ženevou, scény u Dragona, tak všechna horská panoramata. Myslím, že musela být pro štáb pěkná fuška spoustu scén natočit, včetně těch v kaňonech. Hudba Johna Williamse hodně připomíná - v dobrém - Morriconeho a dotváří atmosféru. A líbí se mi ta nejednoznačnost v tom, kdo je přítel, a kdo nepřítel. Zvláště pak závěrečná scéna, kdy vlastně poslední věta Gem jasně upozorní hlavního hrdinu na to, že nakonec se holce přece jen nebude dát věřit. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (12)

  • Druhý den natáčení zabil uvolněný kámen horolezce Davida Knowlese. Několik minut předtím se pohyboval na stejném místě Clint Eastwood. (džanik)
  • Ve filmu uvidíme poslední povolený výstup na "Totem Pole" v Monument Valley. Na oplátku odstranili horolezci se štábem cestou dolů všechny skoby, které tam zůstaly po předchozích výpravách. (džanik)

Reklama

Reklama