Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký herec a režisér Clint Eastwood se filmu věnuje už víc než půlstoletí a za tu dobu si v Hollywoodu vydobyl neotřesitelné postavení. Původně westernový televizní herec získal proslulost ve spaghetti-westernech Sergia Leoneho (především ve slavné trilogii Pro hrst dolarů, Pro pár dolarů navíc, Hodný, zlý, ošklivý) a později úspěšně kombinoval postavení herce, producenta a režiséra, což mu kromě řady dalších ocenění vyneslo i dva producentské a dva režisérské Oscary za snímky Nesmiřitelní (1992) a Million Dollar Baby (2004). Westerny v jeho tvorbě samozřejmě tvoří zvláštní kapitolu a Eastwood se k tomuto nejameričtějšímu z filmových žánrů rád a často vracel. Psance Joseyho Walese (1976) začal režírovat Philip Kaufman, ale jeho roli nakonec převzal Eastwood. Tento kontroverzní krok přiměl Cech amerických režisérů (DGA) k ustanovení smluvního pravidla, jež zamezovalo nahrazení režiséra filmu kýmkoli z jeho současného štábu či herců (dnes je označováno za tzv. Eastwoodovo pravidlo). Příběh pokojného farmáře, jemuž oddíl severských renegátů vyvraždí rodinu a zavede ho na cestu pomsty, dal Eastwoodovi nejen možnost si zahrát svého lakonického málomluvného hrdinu, ale také dokázat rostoucí režisérské sebevědomí. Dnes Eastwood uvádí Psance Joseyho Walese jako jeden ze svých nejoblíbenějších filmů. Další výrazné kreace tu předvádějí indiánský herec Chief Dan George (známý postavou dědečka v Malém velkém mužovi, za niž byl nominován na Oscara) jako Lone Watie a Eastwoodova dlouholetá přítelkyně Sondra Lockeová jako unesená dívka Laura Lee. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (209)

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Pohodová vec. Nie je to tak zahalené taojmnom ako som zvyknutý ale stále je to vysoko nad priemerom. Postavy sa skvele pohybujú v líniach westernového sveta a všetky stretnutia - či už náhodné/alebo nie - krásne dotvárajú vnútorné univerzum hlavnej postavy. Eastwood vo svojej najväčšej forme, hoci sa film miestami vymyká tomu o čom bol napríklad Pale Rider, Dolárová trilógia, alebo Tulák z vysokých pláni. Postavy Indiánov ma bavili. Rovnako aj väčšia miera lokácií a násilia. Koniec taký úsmevný, ale bez riadneho vyvrcholenia. Ale ako vravím stále je to skvelá záležitosť, ktorá aj napriek dĺžke nenudí. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Sice průměrný, přesto zajímavý western Clinta Eastwooda, který na začátku filmu ztratí svou ženu a dítě, pak se zaplete do občanské války a pak už čeká na ten pravý okamžik, kdy se mu naskytne příležitost se pomstít. Ačkoliv je to dlouhý film, vůbec nenudí. Clintův mlčenlivý hrdina prostě dokáže zahnat jakoukoli nudu. Hudba: Jerry Fielding ()

Reklama

starbrejkr 

všechny recenze uživatele

Výborný western a zároveň Clintovo první režijní dílo, které mě z jeho tvorby ze 70. let opravdu zaujalo. Klasické westernové schéma je tu ozvláštněno několika prvky, které ho zvedají nad průměr. Prvním je humorný prvek, kterému kraluje Eastwoodovo grandiozní plivání, u kterého se mi hned vybavilo Gran Torino. Z těch dalších pak musím jmenovat i netradiční pohled na americkou občanskou válku, kde jsou ti tradičně "hodní Seveřané" zobrazeni jako pěkní grázlíci, takovéhle neortodoxní pohledy jsem měl vždycky rád. Jinak není moc co psát, je to prostě eastwoodovský western se vším, s čím ho máme rádi a onoho pověstného pistolnického charismatu a jiskřících očí si užijeme až až. Příjemně mě tady taky překvapilo, že Sondra Locke není ani zdaleka tak otravná jako v Clintových dalších filmech. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Tak co, budete tasit nebo si pískat Dixie? Památný western o psanci Josey Walesovi, kterému nezbylo nic, než dva jeho kolty a rychlé ruce. Wales je usedlý farmář, stará se o svůj majetek, rodinu, je silně věřící. Od své pověsti výborného střelce se zabijáckým instinktem se už dávno odprostil. Když jednoho dne, ho při práci na poli vyruší střelba a křik. To kavaleristé pobijí do jednoho celou jeho rodinu a spálí dům. Následuje dojemná scéna, kdy Josey oplakává ztrátu svých nejbližších. Pak už následuje dlouhá cesta za pomstou, na které Wales poznává spoustu nových lidí (předvede geniální trik s prohozením koltů) a vydává se vstříc svému osudu. Eastwood je v té době ve vrcholné formě a jednoznačně ve filmu předvádí, proč je nejvyhledávanějším hercem Hollywoodu. Původně snímek režírovat neměl, ale v průběhu natáčení usedl za režisérský pult a dokončil toto rozsáhlé dílo. Ve filmu se objeví několik herců s nimiž Eastwood spolupracoval i na jiných projektech, ať už jde o Sondru Locke (Železný stisk, Nikdy neprohrát, Vždycky zvítězit, Bronco Billy, Náhlý úder) Johna Vernona (Drsný Harry) či Billa McKinneyho (tady by byl výčet poněkud delší, jmenovat můžu třeba Thunderbolt a Lightfoot či Růžový Cadillac). Silně protiválečný film, jehož hlavním motivem je fakt, že ne pokaždé je pomsta správnou volbou. Snímek se dostal do amerických kin v době, kdy USA stahovaly své vojáky z Vietnamu a tak má závěr filmu pro zámořské publikum ještě mnohem větší rozměr a význam. Film o smutku, naději, pomstě a usmíření. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Nejlepší v tomto filmu byl komediální prvek v podobě starého Indiána. Jinak docela obyčejný western, kde přestřelky působí až moc přehnaně ve prospěch hlavního hrdiny - možná kdyby to nebrali až tak vážně, bylo by to lepší. Celkově tedy dá se říct lehce nadprůměrný film, který nezanechá moc hlubokou stopu ve vzpomínce. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (19)

  • Film se dostal na americká filmová plátna v létě 1976. V té době USA slavilo dvousté výročí svého vzniku a snímek splnil velká očekávání. (ClintEastwood)
  • Revolvery, které Josey Wales (Clint Eastwood) používá, jsou Colt Walker, Colt 1849 Pocket a Colt 1860 Army. Puška s optikou je pak Sharps 1865. (Saccard)
  • Film přišel do kin v době, kdy USA stahovaly své vojáky z Vietnamu a snímek má tak pro zámořské fanoušky ještě další rozměr. Eastwood sám k pointě snímku poznamenal: „V té době zosobňoval tento film můj pocit, že lidstvo by místo zabíjení se navzájem, mělo přijít na jiný způsob řešení konfliktů.“ (ClintEastwood)

Reklama

Reklama