Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kevin Costner v hlavní roli kriminálního thrilleru o nezvyklém přátelství prchajícího vězně a jeho malého rukojmí. Dvojití držitelé Oscarů Kevin Costner a Clint Eastwood stojí proti sobě na opačných stranách zákona v americkém netradičně pojatém thrilleru Dokonalý svět. Zločinec na útěku zajme malého chlapce jako rukojmí a spolu se řítí texaskými okresními silnicemi s policií a speciálně vyškolenou psycholožkou /Laura Dernová/ v patách. Mezi dvěma „samotáři“ dochází k pozoruhodnému sblížení. Oběma totiž v životě cosi chybělo a spolu se vydávají někam k Aljašce, kde snad naleznou „dokonalý svět“. Pro tvrdého zkušeného zločince je setkání s plachým nevinným dítětem přinejmenším příležitostí k zamyšlení, chlapec zase vidí ve svém společníkovi symbol vytouženého otce. Režisérem tohoto novodobého „road movie“ z roku 1993 je jeden z hlavních protagonistů Clint Eastwood. (Česká televize)

(více)

Recenze (447)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Je hodně filmů co mě před léty dokázaly sejmout a dneska se mnou nic nedělají, ale Dokonalý svět je jeden z mála, který můžu vidět v podstatě v libovolné dékadě svého života, v libovolným duševním stavu a vždycky mám na konci slzy v očích. Celej tenhle příběh mě připomíná život takovej jakej ho znám, drsnej, krásnej, chybuješ v něm a draze platíš, zachováš se dobře a zpátky dostaneš jen další facku, snažíš se bejt ten správnej, ale občas to prostě posereš a pak jsou tu děti, který maj svůj svět a my by jsme jim měli dělat maximálně tak asistenci a ne se jim do něj srát a špinit jim jejich krásnou nevinnou dětskou duši. Jasně asi moc filozofie, ale tady Kevin i Clinťák jsou ty typy drsňáků, co jsou vlastně ve skutečnosti hodně citlivý chlapi a jejich srdce jim maká jak má a jenom škoda, že někdy to život napíše tak, že je to celý na hovno. Pro mě nádherná oda na chlapství. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Zase jeden ceněný Eastwood a zase nevím za co. Je to sice zločinec, ale působí kladně, no jasně, jsou rádi, že ho maj. to mě napadá k postavě Kevčy Kosti. Aby bylo jasno, že se někdo pokouší klasické téma zpracovat netradičně mi vůbec nevadí, naopak. Ale o co se vlastně film pokouší, mi zůstává utajeno. Je to trochu jako když se snažej chápat ty pitomce, co se z Thajska pokoušeli pašovat drogy. P. S. Jo, je to navíc nuda. ()

Reklama

genetique 

všechny recenze uživatele

Dokonalý svet. Ten je ukázaný divákom hneď v úvodnej scéne. Bezstarostný chlap v bielom tielku si spokojne leží na tráve a okolo neho poletujú doláre. Lenže nič nie je také ružové ako sa zdá. Perfektná citová viazačka zločinca na úteku s malým nevinným chlapcom. Zo začiatku sa síce prejavujú len čisto dokonalé thrillerové črty, perfektný útek, prestrelka, autonaháňačka, drsní, nekompromisní a miestami aj slušne hláškujúci strážcovia zákona, no postupom času a teda najmä posledné minúty dávajú veľký priestor citovej zložke a dokonalému záveru. Ale tak by som si dokonalý svet určite nepredstavoval. Skôr (takmer) dokonalý film. Asi najlepší Costner a ten chlapec tiež nemal najmenšiu chybičku. 95%. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Tak tentokrát Clint hraje vedlejší roli a v hlavní roli se skví Kevin Costner. Vím, že se opakuji, ale Clint je bůh. To prostě dokáže jen on a Kubrick abyste fandili chladnokrevnému vrahounovi. Road movie o zločinci a malém jehovovi jedoucími napříč Texasem s guvernérovým karavanem v zádech :-) Ta nadsázka a naprosto se nehodící humorné situace (viz. pokažený megafon). Nádherný závěr. Smutný, jasný od začátku, přesto ho nečekáte. Skvělý film, kde jen trochu zamrzí překvapivě zdržující monology hrdinů. A ten nechutný český dabing. Ten jsem těžce vydýchával. PS: Všimněte si, že Kevin utíká z basy takřka stejně jako Clint z Alcatrazu :-) ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Dokonalý svet som videl už viackrát a pre môj vzťah k nemu je charakteristické, že ho hodnotím a komentujem až teraz. Nie je to zlý film, iba šedivý, nevýrazný, rýchlo zabudnuteľný. Samozrejme, že základná schéma s utekajúcim väzňom, ktorý sa časom stále viac zbližuje s malým rukojemníkom zvádza k mnohým slzopudným klišé. Skôr mi však prekážala rozťahanosť filmu a to aj do šírky. Takže jediné, na čom som sa aj po viacerých zhliadnutiach bavil, bol malý Mr. Bean. Tá podoba je dokonalá a keby som bol v koži pani Atkinsonovej, požadoval by som od Rowana test DNA. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (13)

  • Richard Schickel ve své biografii Clinta Eastwooda správně poznamenal, že postava Reda Garnetta je ze všech představitelů zákona v provedení Eastwooda první, která nemá nad nebezpečnou situací kontrolu. (ClintEastwood)
  • Na poličce, o kterou se Robert (Kevin Costner) opírá, když je postřelen, je jeden z prvních výtisků časopisu National Geographic. (PATTXA)

Reklama

Reklama