Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Televizní zpracování humoristického románu Zdeňka Jirotky Saturnin, ze kterého až nůžkami střihačů vznikl stejnojmenný celovečerní film. Jiří Oulický, drobný pražský úředníček, jehož nejmilejší zábavou bývá poklidná večerní partička kulečníku s přítelem doktorem Vlachem, si nedávno najmul sluhu. Nebo přesněji - Saturnina. Protože Saturnin není obyčejný sluha, který by postával u dveří a říkal: "Dobré ráno, milady", anebo: "Jak jste se dnes vyspal, milostpane?" Saturnin je nezkrotný živel, poťouchlý dobrodruh s ďábelským smyslem pro humor, člověk nesmírně si vážící lidí moudrých a opovrhující osobami značně hloupými. A tak je více než jisté, že život Jiřího Oulického už nikdy nepoběží ve starých kolejích. Na hausbótu, v kavárně, v rezidenci Jiřího dědečka, všude je to jen a jen Saturnin, kdo má přinejmenším morálně navrch. (dopitak)

(více)

Recenze (106)

Elyurias 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že postavy příliš nesplnily mou původní představu, ale to neubírá jejich představitelům na zásluhách za herecký výkon. O. Vízner mě nejednou rozesmál, ačkoliv jsem zábavné scény znala předem z knihy, stejně mě vždy mile překvapily :) Jsem moc ráda, že do filmu zařadily alespoň zkrácené verze teorií doktora Vlacha, protože patří v knize mezi mé nejoblíbenější pasáže (zejména teorie koblihová :D ) ()

gumolit 

všechny recenze uživatele

Sakra kto by nechcel za sluhu Saturnina? Ale taký exot asi ťažko existuje.Priznám že mne sa filmová verzia páčila viac než kniha no zase niektoré veci mi chýbali aj keď charaktery postáv boli skvelo herecky obsadené hlavne Saturnin.Samozrejme nie je to humor pre každého je taký klasický suchý s príchuťou Anglicka a málokto ho pochopí a sadne mu no ja ho mám rád. ()

Reklama

JARDAHONDA 

všechny recenze uživatele

Teta Kateřina je živou upomínkou přísloví, že neštěstí nechodí po horách, ale po lidech. Naštěstí také platí host do domu, hůl do ruky a to v případě svérázného sluhy Saturnina. Ten totiž svému pánovi pomůže dostat se z řady svízelných situacích - které by ovšem bez jeho přičinění těžko vznikly. Výtečné filmové zpracování humoristického románu Zdeńka Jirotky, nemohu hodnotit jinak než plným počtem. ()

honajz 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nelíbí se mi tahle verze, protože připomíná spíše rozhlasovou hru. Ano, příjemně starosvětskou, ale rozhlasovou. Všechny vtipy jsou bez ladu a skladu odvyprávěny. Chybí tomu inscenační nápad, převedení slovních vtipů do obrazových. Už jen ten začátek - představte si, jak by jinak vypadala úvodní scéna, kdybychom ve velkém detailu viděli tvář doktora, na níž občas přistane šlehačka, a on naprosto vážně vypráví svou o koblihách. A jak kamera odjíždí, vidíme v celku, jak celá kavárna spolu bojuje a svádí šlehačkovo-koblihovou bitvu. Prostě se na to sice příjemně dívá, ale vtipy jsou zabité, občas dokonce stokrát zopakované, aby je pochopil i největší blbec (ví Bůh-výbuch), a jedinými pozitivy jsou dokonalý Vízner a ke konci setapouch. ()

JeffScylla 

všechny recenze uživatele

Je pravda že kniha je lepší, pochopitelně Vždy je kniha lepší. :) Je pravda že Obsadit Saturnina Víznerem , to by bylo přiznám se asi poslední jméno které by mne napadlo. Ale také je pravda že to zahrál dokonale a myslím si že k tomu přistupovali všichni naprosto zodpovědně. Je to trochu jiné než kniha. Není to spád vtipů ale takový klidný filmeček s vtipem. Ale mně se líbí a nedám na něj dopustit. ()

Zajímavosti (6)

  • Místo, kde kotvil hausbót, bylo Dětský ostrov v Praze. [Zdroj: filmovamista.cz] (SONY_)
  • Nemocnice byla Dětské centrum při FTN v Praze. Dědečkova vila se nacházela v Hýskově. Jsou tu scény i z Valdštejnské zahrady. [Zdroj: filmovamista.cz] (SONY_)
  • Místo, kde kotvil hausbót, bylo Dětský ostrov v Praze. Dědečkova vila se nacházela v Hýskově. Nemocnice byla Dětské centrum při FTN v Praze. [Zdroj: filmovamista.cz] (SONY_)

Reklama

Reklama