Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Zkušený policista Nick Pulovski přijde při přestřelce se zloději aut o svého stálého partnera. Poručík Garcia mu jako náhradu přidělí Davida Ackermana, nezkušeného mladíka z bohaté rodiny, který se snaží vymanit z ochranného vlivu svých rodičů. Pulovski, posedlý myšlenkou na dopadení šéfa zlodějského gangu Stroma, není novým partnerem příliš nadšen. Když banda přepadne kasino, čekají na ně Nick s Davidem přímo v trezoru. Mladík však nedokáže vystřelit na Stromovu milenku a vinou jeho váhání lupiči opět vyváznou, tentokrát dokonce s Nickem jako rukojmím. Slušňák David se konečně odhodlá k ráznému a tvrdému postupu. Vydá se po parťákovi pátrat a za sebou nechává spoušť. Přes řadu problémů se mu ho podaří najít a zachránit. Společně pak pronásledují prchajícího Stroma a jeho milenku. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (127)

choze 

všechny recenze uživatele

Eastwoodovo rozloučení se se 70. a 80. léty, kdy šel z jednoho béčkového akčňáku či westernu do druhého, než se v 90. letech vrhl na áčkové a umělecky ambicióznější snímky. Co naplat, jeho sláva nepříjemně stagnovala a tak po neúspěchu posledního, pátého Harryho už jen setrvačností natočil RůŽOVÝ CADILAC a ZELENÁČE, který se svezl na dobové vlně buddy movies. Starý vlk samotář Clint tu vyfasoval tehdy už solidně hicující hvězdu Charlieho Sheena a podle sevřeného žánrového mustru (policajt přijde o parťáka, kterého se následně snaží pomstít a pod nohy se mu při tom plete nový parťák, který je úplně jiný než on, oba se nesnáší, ale dopracují se k vzájemnému respektu a přátelství) vystřihli jinak klasický Eastwoodovský akčňák s dobrou akcí, svižnými dialogy a vtipnými hláškami. Pozastavil bych se snad jen nad tím, že ve filmu o gangu kradoucím auta je jen jedna, byť slušná honička, kterou o třináct let později v druhých MIZERECH obšlehl a brutálně vytunil Michael Bay. Charlie Sheen usedl na motorku ještě dva roky nato v kvalitním motorkářském béčku VE STÍNU GANGU. ()

Jino 

všechny recenze uživatele

Mírně nadprůměrný akční film. Spojení Charlieho Sheena a Clinta Eastwooda bylo zajimavé a docela jim to spolu slušelo, kdyby měl film hlubší potenciál než jen řadový akční film, mohla být z nich docela slušná dvojice policajtů a film mohl mít pokračování. Jenže to by si Clint musel dát více záležet na režii a trochu poupravit scénář. Jen tak mě napadá: Nemá někdo oheň?!! ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Rookie by se dal směle zařadit do pozdní Eastwoodovy tvorby. Ještě než se z něj stal pozorný a citlivý režisér/herec, patlal se Eastwood s většími či menšími úspěchy v akčních filmech. Jeho hrdinové byli povětšinou nekompromisní drsňáci a vždy vyšli ze situace vítězně. Podobně je tomu v tomto případě. Díkybohu za Sheena, který je jakožto nováček příjemně suvérenní a dobře ví co hraje. Legendární Raul Julia moc prostoru nedostává a akce je samozřejmě typicky hollywoodská. Čím větší výbuch tím lépe. Ne že bych tvůrce nějak kritizoval, ale scénář je čistě rutinní bez špetky invence, či snahy o nezaškatulkování se do standartních amerických akčních vod. Není zde nic moc co by zaujalo, jen snad těch pár hlášek a výtečných postřehů (obrácený odznak apod.). ()

m.a.t.o. 

všechny recenze uživatele

„Chcem záruku, že sa môjmu synovi nič nestane.“ – „Ak chcete záruku, kúpte si mixér.“ Nahláškovaný buddie movie, ktorý vôbec nie je vtipný. Charlie Sheen bol na prelome 80. a 90 rokoch začínajúca hviezda a Clint, ten už bol hviezda zabehnutá. Spolu im to ale príliš neklapalo. Chémia medzi nimi bola veľmi slabá, a nedopomohol tomu ani mdlý scenár s nudne vykreslenými charaktermi (Sheenove mindráky boli otravné, Clintova motivácia dosť slabá). Za zmienku stojí iba zopár kvalitných akčných scén, ktoré sa však v dvojhodinovej stopáži stratia, a tak sa zo Zelenáča stáva iba veľmi rýchlo zabudnuteľný film na jedno pozretie. 40 % ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

V tone klišé sa brodiaca krimi s dobrým obsadením, ktoré pôsobí paradoxne občas až parodicky. V 80. a začiatkom 90. rokov bolo natočených tak akurát kvalitných buddy filmov a Zelenáč je akosi navyše. Nájde sa zopár fajn momentov a poteší sem tam kamera, celok je však absolútne bez atmosféry a film by sa mohol odohrávať aj v Rimavskej sobote (bez urážky) a výsledok by bol rovnaký. On totiž Zelenáč pôsobí ako zákazka a čiže ako aj Eastwoodova strata času. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (15)

  • Při závěrečné přestřelce na letišti Strom (Raul Julia) zůstane ležet na pásu pro zavazadla, ale už nepřijede. Avšak pás pro zavazadla jezdí stále dokola, tudíž by se měl objevit. (marcel5)
  • Ve snímku jde najít i poklonu snímku Rio Bravo (1959). Jde o scénu, ve které se Pulovski schová za mrtvé tělo v šachtě výtahu a prozradí ho kapající krev. (ClintEastwood)
  • Boaz Yakin a Scott Spiegel vytvořili postavu policisty Nicka Pulovského jako muže mrzutého, ale oddaného své práci, čímž chtěli vystihnout jistou podobnost s Eastwoodovou starší slavnou rolí - detektiva Callahana. Dohlíželi také na to, aby se děj Zelenáče odvíjel stejným směrem jako série o Drsném Harrym a vznikl tak snímek plný akce, výbuchů a honiček za účasti více než osmdesáti kaskadérů. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama