Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vyzbrojen názorem, že práva mají pouze lidé dbalí zákona, podepřeným smrtonosným koltem Magnum v podpažním pouzdře, vydává se inspektor Harry Callahan, zvaný Drsný Harry do pronásledování zločinců. Opět má problémy, tentokrát nejen s nadřízenými, kteří nesouhlasí s jeho drsnými vyšetřovacími metodami, ale také s mafií, která se ho rozhodla zlikvidovat poté, co je připravil o jednoho z bossů. Je uklizen do malého městečka, kde má vyšetřit brutální vraždu. Callahan se neochotně podvolí a odjede vraždu vyšetřit, pronásledován neúnavnou mafií, která mu nepřestává usilovat o život. Brzy dojde k dalším vraždám a Callahan se přes snahu místních policistů překazit jeho vyšetřování prokouše k pravdě. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (183)

Radko 

všechny recenze uživatele

Vlna filmov, ktorú v zásade odštartovalo Prianie smrti s Charlesom Bronsonom v úlohe nekompromisného osamelého svojvoľného mstiteľa a čističa veľkomesta od zločincov najrôznejšieho druhu, vo verejnosti zarezonovala.  Iste, nekompromisné metódy pri vysporiadaní sa so zločinom používal aj inšpektor Harry Callahan vo filme Dona Siegela Dirty Harry, ale ten bol stále zapojený v oficiálnych štátnych štruktúrach potierania zločinu. Divákom sa zapáčila predstava vzatia spravodlivosti do vlastných rúk, pretože oficiálne štruktúry a najmä súdne pravidlá umožňujú až príliš časté vykĺznutie zločincov spravodlivému trestu. Všetky tieto zdanlivo odvážne filmy však od začiatku len slúžili oficiálnej americkej režimnej propagande. Tá zdôrazňovala, že podstatou kriminality sú pouličné gangy, sfetovaní a nezvládateľní hipíci, agresívni znásilňovači - jednoducho lumpovia spoločenskej spodiny, sociálneho dna. Ak sa s nimi vysporiadame guľkou do hlavy, všetko bude ok. Nenápadne sa tak, aspoň dočasne, odvrátila pozornosť od zločinov ekonomicko-politických.  Náhly úder v ničom nevybočuje z tohto trendu. Azda ho len posilňuje spojením oboch línií - samozvaná trestajúca obeť znásilnenia sa tu spája s policajtom, nerešpektujúcim príliš mäkké oficiálne pravidlá vyšetrovania. Samozrejme, že je to divácky príťažlivé, odpudivé typy agresívnych násilníkov tu kapú ako muchy po daždi (ulice sú hneď bezpečnejšie!). Navyše Clint Eastwood nie je vôbec hlúpy režisér a tak prináša vcelku pozerateľný príbeh. Nič to však nemení na tom, že ide len o ďalší z filmov, pritakávajúcich pravicovo anarchistickým myšlienkam o svojvoľnej tvrdej spravodlivosti voči tým, ktorí fyzicky ubližujú. Spravodlivosti, ktorá trestá fatálne, konkurenčne, bez snahy o akúkoľvek solidárnu nápravu voči zločincom, ktorí sa dali na krivé chodníky, často len z dôvodu vyrastania v neutešených sociálnych pomeroch. Tento aspekt tieto násilnicky pomstiteľské filmy zámerne ignorujú. Raz zlý - navždy zlý. A dobrý je, len ak je mŕtvy. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Je mi líto (ale zároveň je vtipný vidět), že zrovna když se Clint chopil režie, nechal si ošálit koule Sondrou Locke - otravnou, špatnou a šerednou - do tý míry, že ji obsadil do nesmyslně velký role a vznikl z toho utahaný, marný, suveréně nejhorší díl. Pár smrkáčů zařve, je tu vtipná "cukr černý kafe" scénka a závěr oplývá skvělou lokací lunaparku v Santa Cruz, ale ve výsledku je to jen smutná, těžce strpitelná čtyřka. Kterou paradoxně nedojebal nevkus 80. let, nýbrž ta ženská. ()

Reklama

HAL 

všechny recenze uživatele

Dirty Harry, drsňák jakého svět neviděl, postrach všech policejních šéfů a policajt kterému nedělá problém porušit jakýkoli zákon a ohrozit život jakéhokoli civilisty... a taky asi nejslavnější postava Clinta Eastwooda, která doslova vyrobyla archeotyp nekomromisního poldy s velkou bouchačkou. Co se ůbec dá napsat o čtvrtém dílu jeho miniseriálu? Detektivní příběh je v něm docela zajímavý a v rámci mezí snad i napínavý, herci hrají standartně, náčelníci nadávají s ještě větší intenzitou než minule a sledovat jak se hlavní postavě "neuvěřitelnou náhodou" plete do cesty jeden zločinec za druhým (aby okamžitě skončil s vysokokaliberní kulkou v hlavě) je pořád stejně zábavné, takže kdo se sérií zkušenosti má tady určitě neprohloupí a ten kdo nemá s ním klidně může začít. 7/10 ()

zlabus 

všechny recenze uživatele

Se čtvrtým dílem série poprvé trošku ztrácí dech (byť skutečně minimálně). Přechod do osmdesátých let se na Harrym projevil, přitvrdilo se na akci i hláškách, ovšem zároveň i na jednoduchosti příběhu, ale to je moment, který klidně pominu. Hlavně, když mám na očích toho neuvěřitelně drsného Clinta. Jak bylo řečeno oproti prvním třem filmům o Dirty Harrym lehoučký pokles, ale i tak silný zážitek. Přeci jen si přiznejme, že v dnešní naleštěné době by už hrdina jako je Clint uspěl jen stěží. 75% ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Volné pokračování Násilníka se příliš nevydařilo. Nelíbila se mi režie ani herecké výkony. Nikdy jsem moc nesledovala akční snímky, no a tady je více nesmyslných akcí a vražd než zajímavé filmařiny. Clinta jsem jako herce nikdy moc nemusela, ale jeho režie bývají občas zajímavé. Poslední jsem viděla film Richard Jewell, který je opravdu vydařený. ()

Galerie (50)

Zajímavosti (12)

  • Pro natáčení bylo vybráno město Santa Cruz. (ClintEastwood)
  • Hudební skladatel Lalo Schifrin se vrátil k cyklu o Drsném Harrym a složil hudbu, která splývá s akčností snímku, ale její tón je víc pochmurný. (ClintEastwood)
  • Ve filmu Náhlý úder se opět objevuje několik charakteristických míst San Francisca, zároveň jde o první film ze série, jehož hlavní děj je soustředěn mimo metropoli, do fiktivního městečka San Paulo. (ClintEastwood)

Reklama

Reklama